Flammkuchen, tarte flambée ofwel een Franse pizza. Een receptje afkomstig uit de Elzas en bestaat typisch uit een krokante deegbodem belegd met zure room, ui en spek. Zo simpel, zo lekker en eentje dat zich weer eens perfect leent tot heel veel andere lekkere variatie zoals deze versie van flammkuchen met vijgen, ui en ham. Een eenvoudig taartje dat ons al een beetje in de herfststemming brengt.
Inspiratie
De inspiratie voor deze flammkuchen ben ik gaan halen bij Caroline Strothe van de Frau Herzblut blog. Ga gewoon eens een kijkje nemen op haar blog, geloof me … je wordt betoverd vanaf de eerste blik. De kleurrijke foto’s van zowel gerecht als ingrediënten als bloemen, de sfeer die zij brengt (zij is namelijk fan van de jaren 1930-1950) … ik kan uren op haar blog spenderen. Bij elke foto krijg je gewoon instant zin om achter de kookpotten te duiken en je oven aan te draaien.
Hoe maken we het?
Voor deze flammkuchen hoef je niet achter de kookpotten te duiken. Het enige wat je dient te doen is je oven voorverwarmen, het flammkuchendeeg uitrollen en beleggen met zure room (ik bracht dit extra op smaak met kruiden), verse vijgen, plakjes rode ui, wat noten en optioneel wat gedroogde ham. Super simpel, amper werk, amper afwas en snel klaar. Wat wil je nu nog meer! Je kan deze tarte flambée als doordeweekse maaltijd met een gemengde salade serveren of kan ook perfect als voorgerecht of als hapje bij de borrel. Lekker veelzijdig!
TIP
- Je kan het deeg voor de flammkuchen zelf maken maar je kan dit deeg ook makkelijk in de supermarkt vinden. Of vervang het door bladerdeeg of pizzadeeg.
- Geen fan van vijgen of zijn de vijgen buiten seizoen dan kan je deze vervangen door stukjes appel, peer, perzik, nectarine of pruimen
- Vegetarisch? Laat de ham dan weg 😉
Flammkuchen met vijgen, ui en ham
Ingrediënten
- 1 rol flammkuchen deeg
- 1 grote rode ui
- 4 verse vijgen
- 1 handvol pecannoten (of walnoten)
- 250 gr zure room
- 20 gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
- 1 tl rozemarijn (fijngehakt)
- 1/2 tl honing + extra
- 8 sneetjes gedroogde ham (Ganda Ham, Parma ham, …)
- Peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210 graden
- Pel de rode ui en hak in fijne schijfjesSnij de vijgen in dunne plakjes.Hak de noten grof.Meng de zure room met de Parmezaanse kaas, rozemarijn, honing, peper en zout.
- Rol het flammkuchen deeg uit op een beklede bakplaat.Wrijf in met het zure room mengsel. Beleg met de schijfjes rode ui en plakjes vijgen.Strooi hierover de noten en verdeel er de ham over.Drizzle eventueel nog wat honing over de taart.Bak de flammkuchen in de oven voor zo'n 12 a 15min tot het deeg mooi gaar en goudbruin gebakken is.Haal uit de oven en serveer directSmakelijk