Flammkuchen met vijgen, ui en ham

Flammkuchen met vijgen, ui en ham. Een lekker en eenvoudig recept voor Flammkuchen met vijgen, ui en ham, een gerecht dat klaar is in minder dan 30min. Deze simpele tarte flambée kan je serveren als doordeweekse maaltijd, als voorgerecht of als hapje bij de borrel

Flammkuchen, tarte flambée ofwel een Franse pizza. Een receptje afkomstig uit de Elzas en bestaat typisch uit een krokante deegbodem belegd met zure room, ui en spek. Zo simpel, zo lekker en eentje dat zich weer eens perfect leent tot heel veel andere lekkere variatie zoals deze versie van flammkuchen met vijgen, ui en ham. Een eenvoudig taartje dat ons al een beetje in de herfststemming brengt.

Inspiratie

De inspiratie voor deze flammkuchen ben ik gaan halen bij Caroline Strothe van de Frau Herzblut blog. Ga gewoon eens een kijkje nemen op haar blog, geloof me … je wordt betoverd vanaf de eerste blik. De kleurrijke foto’s van zowel gerecht als ingrediënten als bloemen, de sfeer die zij brengt (zij is namelijk fan van de jaren 1930-1950) … ik kan uren op haar blog spenderen. Bij elke foto krijg je gewoon instant zin om achter de kookpotten te duiken en je oven aan te draaien.

Hoe maken we het?

Voor deze flammkuchen hoef je niet achter de kookpotten te duiken. Het enige wat je dient te doen is je oven voorverwarmen, het flammkuchendeeg uitrollen en beleggen met zure room (ik bracht dit extra op smaak met kruiden), verse vijgen, plakjes rode ui, wat noten en optioneel wat gedroogde ham. Super simpel, amper werk, amper afwas en snel klaar. Wat wil je nu nog meer! Je kan deze tarte flambée als doordeweekse maaltijd met een gemengde salade serveren of kan ook perfect als voorgerecht of als hapje bij de borrel. Lekker veelzijdig!

Flammkuchen met vijgen, ui en ham. Een lekker en eenvoudig recept voor Flammkuchen met vijgen, ui en ham, een gerecht dat klaar is in minder dan 30min. Deze simpele tarte flambée kan je serveren als doordeweekse maaltijd, als voorgerecht of als hapje bij de borrel

TIP

  • Je kan het deeg voor de flammkuchen zelf maken maar je kan dit deeg ook makkelijk in de supermarkt vinden. Of vervang het door bladerdeeg of pizzadeeg.
  • Geen fan van vijgen of zijn de vijgen buiten seizoen dan kan je deze vervangen door stukjes appel, peer, perzik, nectarine of pruimen
  • Vegetarisch? Laat de ham dan weg 😉
Flammkuchen met vijgen, ui en ham. Een lekker en eenvoudig recept voor Flammkuchen met vijgen, ui en ham, een gerecht dat klaar is in minder dan 30min. Deze simpele tarte flambée kan je serveren als doordeweekse maaltijd, als voorgerecht of als hapje bij de borrel

Flammkuchen met vijgen, ui en ham

Een lekker en eenvoudig recept voor Flammkuchen met vijgen, ui en ham, een gerecht dat klaar is in minder dan 30min. Deze simpele tarte flambée kan je serveren als doordeweekse maaltijd, als voorgerecht of als hapje bij de borrel
Gang hapje, Hoofdgerecht, voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 rol flammkuchen deeg
  • 1 grote rode ui
  • 4 verse vijgen
  • 1 handvol pecannoten (of walnoten)
  • 250 gr zure room
  • 20 gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
  • 1 tl rozemarijn (fijngehakt)
  • 1/2 tl honing + extra
  • 8 sneetjes gedroogde ham (Ganda Ham, Parma ham, …)
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210 graden
  • Pel de rode ui en hak in fijne schijfjes
    Snij de vijgen in dunne plakjes.
    Hak de noten grof.
    Meng de zure room met de Parmezaanse kaas, rozemarijn, honing, peper en zout.
  • Rol het flammkuchen deeg uit op een beklede bakplaat.
    Wrijf in met het zure room mengsel.
    Beleg met de schijfjes rode ui en plakjes vijgen.
    Strooi hierover de noten en verdeel er de ham over.
    Drizzle eventueel nog wat honing over de taart.
    Bak de flammkuchen in de oven voor zo'n 12 a 15min tot het deeg mooi gaar en goudbruin gebakken is.
    Haal uit de oven en serveer direct
    Smakelijk
Trefwoord doordeweeks recept, flammkuchen, rode ui, rozemarijn, snel klaar, snelle recepten, vijgen, zure room
Flammkuchen met vijgen, ui en ham. Een lekker en eenvoudig recept voor Flammkuchen met vijgen, ui en ham, een gerecht dat klaar is in minder dan 30min. Deze simpele tarte flambée kan je serveren als doordeweekse maaltijd, als voorgerecht of als hapje bij de borrel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.