Cobbler, wat is me dat? Velen onder jullie zullen zich dit wel afvragen. Voor wie al eens op vakantie is geweest in USA zal dit misschien wel een belletje doen rinkelen aangezien dit een typisch Amerikaans dessertje is. Een dessertje dat vrij veel gelijkenissen heeft met onze bekende fruit crumble. Enkel het korstje lijkt meer op biscuit of cake maar is net zo easy en snel te maken. Dus een must bake deze cobbler met bessen.
Variëren variëren variëren
Net zoals bij een typische fruit crumble, kan je hier eindeloos gaan variëren met het fruit dat je gaat gebruiken. Aangezien we momenteel nog kunnen genieten van de laatste verse zomerse bessen, koos ik voor deze. Je kan natuurlijk ook voor diepvries bessen gaan of voor een andere fruitcombinatie. Met het seizoen van de appelen en peren voor de deur, is dit ook een heerlijke match.
Warm fruit, een cake korstje … doe daarbij nog een lekker bolletje vanille ijs en je waant je in de zevende hemel!
De zevende hemel
En dan dat korstje, zeg maar waanzinnig lekker korstje … als je de ingrediënten (bloem, suiker, boter, vanille …) leest dan zijn de gelijkenissen met een cake/biscuit bijna treffend en als je er van proeft dan weet je het wel zeker. Naast de klassieke cake ingrediënten (bloem, suiker, boter) gaat er ook nog karnemelk in het beslag. Wie er van gruwelt, kan ik alvast geruststellen, je proeft er niets van. De karnemelk zal zorgen voor een zacht en vochtig baksel. Geen karnemelk in huis, vervang dan door gewone natuuryoghurt.
Cobbler met bessen
Ingrediënten
Cake/biscuit laagje
- 250 gr bloem
- 1 el bakpoeder
- 70 gr bruine suiker/cassonade
- 10 gr vanillesuiker
- 150 gr boter (koud)
- 180 ml karnemelk
- 1 el vanille essence
- 1 a 2 el suiker (om af te werken)
- 2 el gesmolten boter (om af te werken)
Fruit laagje
- 800 gr bessen mix (aardbeien, bramen, blauwe bessen, frambozen, …)
- 50 gr suiker
- 50 gr bruine suiker / cassonade
- 1 tl zeste van sinaasappel
- 1 el sinaasappelsap (vers)
- 1 tl vanille essence
- 2 el maizena
Instructies
Cake/biscuit laagje
- Meng de bloem, bakpoeder, bruine suiker en vanille suiker in een mengkom.Doe hierbij de koude boter (in kleine blokjes), kneed tot kruimels. Je kan dit ook door je keukenmachine laten kneden als je deze hebt.Roer de karnemelk los met de vanille essence en voeg toe aan het bloem mengsel. Meng tot een vast deeg. Kneed niet te lang, anders zal dit taai worden.Bebloem je werkoppervlak en rol het deeg hierop uit.Steek met een ronde (of andere vorm) uitsteekvorm, rondjes uit het deeg. Leg deze op een bakplaat, dek af met een doek en zet even in de koelkast terwijl je de fruitlaag maakt.
Fruit laagje
- Verwarm de oven voor op 190 gradenDoe het fruit, beide suikers, zeste en sap van sinaasappel, vanille en maizena in een ruime ovenschaal en meng voorzichtig.Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak het fruit alvast zo'n 30min tot deze zachtjes begint in te dikken. Haal dan voorzichtig uit de oven, verwijder de folie en leg hierop de rondjes deeg. Wrijf het deeg eerst in met wat gesmolten boter en strooi hierover wat suiker.Zet opnieuw in de oven en bak nog eens zo'n 20min tot het deeg mooi goudbruin en gaar gebakken is. Serveer direct met een bolletje ijsSmakelijk