De ene zegt bolognese …
.. de andere zegt bolognaise
De ene voegt een heel resem groente toe …
… de andere slechts ui, look en tomaat.
De ene laat de saus 30min sudderen …
… de andere een halve dag
De ene voegt enkel bouillon toe terwijl de andere nog wat rode wijn toevoegt. Ieder huishouden, iedere familie heeft zijn eigen versie van deze bekende Italiaanse saus. En dan nog zal ie telkens weer een tikkeltje anders proeven. De versies en variaties zijn eindeloos ondertussen en ik gooi er daar met plezier nog eentje bij met deze vegetarische spaghetti bolognese.
Mijn geheim voor de lekkerste bolognese saus? Ui, look, combinatie van verse tomaten en passata, oregano (must), een snufje suiker en bouillon.
En dan meestal nog gehakt natuurlijk voor een echte bolognaise saus, voor velen is dat gehakt een echte must. Ik ben ook dol op deze saus omwille van het gehakt. Maar als je deze weglaat, heb je ook nog steeds een super lekkere smaakvolle saus, kortom een vegetarische bolognese saus.
Mis je het gehakt niet? Nee totaal niet.
Ik voegde nog wat geroosterde bloemkool toe, wat voor nog wat meer “bite” zal zorgen en natuurlijk mag het laagje geraspte kaas ook niet ontbreken.
Dit is echt zo’n saus dat je kan maken met de ingrediënten die je meestal wel standaard in je koelkast en voorraadkast hebt liggen.
Ik creëerde dit receptje trouwens in samenwerking met een nieuw product van het bekende kruidenmerk Maggi. Zij hebben sinds kort “Kub Or” in de winkelrekken liggen. En zoals de naam het al zegt, het zijn echt “gouden blokjes”, gouden smaakblokjes die elk gerechtje de nodige smaak zal geven.
Vegetarische spaghetti bolognese
Ingrediënten
- 2 uien
- 4 teentjes look
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 500 gr kerstomaten
- 1 el oregano (gedroogd)
- 1/4 tl cayennepeper
- 1 kl suike
- 500 gr passata
- 300 ml groentebouillon
- 500 gr spaghetti
- 1 bloemkool
- Olijfolie
- Peper en zout
- Geraspte kaas
Instructies
- Pel de uien en hak fijn.Pel de teentjes look en hak fijn.Halveer de kerstomaten.
- Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.Fruit hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.Voeg dan de look toe samen met het gerookt paprikapoeder. Roer even en laat 1min mee bakken.Voeg dan de gehalveerde kerstomaten toe, roer even en laat nog een minuutje mee bakken.Voeg de oregano, cayennepeper, suiker, passata, bouillon en snuifje zout toe. Breng zachtjes aan de kook en laat zo'n 30min (of langer) sudderen.
- Ondertussen kan je de bloemkool roosteren. Verwarm de oven voor op 200 graden.Beleg een bakplaat met bakpapierSnij de bloemkool in kleine roosjes, leg ze op de bakplaat en overgiet met wat olijfolie, peper en zout.Rooster ze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15 a 20min. (afhankelijk van de grootte)
- Kook ondertussen ook de spaghetti al dente. Voeg de gekookte pasta toe aan de saus en meng goed.Serveer met de krokante stukjes bloemkool en geraspte kaas. Smakelijk