Misschien zullen vele Italianen nu beginnen vloeken bij het lezen van de titel “Risotto van couscous met pompoen en paprika“. Een risotto met couscous dat is heiligschennis … ja misschien maar wel super lekker! Dus sorry La Bella Italia, ik zal het zeker goedmaken š! Voor het maken van dit typisch Italiaans gerecht gaan we dus couscous gebruiken, meer bepaald parelcouscous. Deze gaan we garen in een saus op basis van geroosterde pompoen, paprika en kruiden. Wat resulteert in een super smaakvol en vooral waanzinnig lekker doordeweeks receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken.
Een receptje dat je perfect 100% vegetarisch kan serveren. Ik kan iedereen aanraden om de couscous af te werken met een (hele of halve) bal burrata. Dit is een waanzinnig lekkere combinatie, het romige van de burrata is heerlijk in combinatie met de couscous. Maar je kan hier perfect nog een stukje vlees of vis of extra groentjes naar hartelust bij serveren.
Hoe maken we deze risotto van couscous met pompoen en paprika?
Je begint met het maken van de saus. Hiervoor schil je een halve pompoen, verwijder de pitten en snij in kleine blokjes. Probeer ook de paprika’s voor het grootste deel te schillen, snij in kleine blokjes. Daarnaast pel je nog een ui en teentjes look, hak in stukjes (dit hoeft niet super fijn te zijn). Doe alle groenten in een ovenschaal, strooi er nog wat gerookt paprikapoeder over, wat gedroogde salie (optioneel), peper, zout en wat olijfolie. Rooster in de oven tot de groenten mooi gaar zijn.
Eenmaal de groenten gaar zijn, schep je ze in een blender. Giet er de bouillon bij, ik gebruikte groentebouillon (100% veggie). Je kan ook kipbouillon gebruiken. Mix tot een gladde saus.
Tot hier kan je alles al perfect voorbereiden (tot 1 a 2 dagen op voorhand)
Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie en stoof hierin een sjalot of ui mooi glazig aan voor een paar minuten. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Voeg vervolgens de parelcouscous toe, roer even laat zo’n 2min mee bakken. Roer 1 a 2x tijdens het bakken, giet er saus bij, roer even kort en laat zachtjes sudderen voor zo’n 15 a 20min tot de couscous gaar is. Serveer direct.
Tips en vragen voor het maken van deze couscous met pompoen en paprika
- Kan ik de parelcouscous vervangen door klassieke rijst? Je kan de couscous vervangen door rijst maar gebruik dan wel risottorijst. Deze dienen namelijk het vocht op te nemen bij het garen.
- Kunnen we nog extra groenten toevoegen aan de saus? Je zou nog tomaten of kerstomaten kunnen toevoegen aan de pompoen en paprika. Wil je iets meer pit voeg een rood pepertje toe.
- Kan ik dit receptje makkelijk op voorhand maken? De groentesaus kan je perfect 1 a 2 dagen op voorhand al maken en bewaren in de koelkast. Op de dag dat je dit gerechtje wilt serveren, kan je het recept vervolgen door de couscous te laten garen in de saus.
- Wat kan ik erbij serveren? Ik hoef hier enkel een (hele) bol burrata bij, voor mij hoeft hier geen vis, vlees of extra groenten bij. Je kan hier echter eender welk stukje vlees of vis bij serveren
Risotto van couscous met pompoen en paprika
Ingrediƫnten
- 1/2 flespompoen (of andere pompoen
- 2 paprika's
- 2 kleine uien
- 2 teentjes look
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl salie (gedroogd)
- 500 gr parelcouscous
- 500 ml groentebouillon (of kip)
- 2 a 3 ballen burrata
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in kleine blokjes.Probeer de paprika's grotendeels te schillen en snij in kleine stukjes. Pel 1 ui en hak in kleine stukjes, dit hoeft niet super fijn te zijn.Pel de teentjes look en hak in klein stukjes.Doe alles in een ruime ovenschaal. Voeg de gerookte paprikapoeder, salie, peper, zout en royale scheut olijfolie toe. Meng goed.Rooster voor zo'n 30 a 40min in de oven tot de groenten gaar zijn. Hussel af en toe door de groenten.
- Doe de gerosterde groenten in een blender samen met de bouillon. Mix tot een gladde saus. Proef alvast even en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
- Pel de overige ui en hak fijn.Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en stoof hierin de ui mooi glazig aan voor een paar minuten. Roer regelmatig, laat de ui niet te bruin worden. Voeg vervolgens de parelcouscous toe, roer even laat zo'n 2min mee bakken. Roer 1 a 2x tijdens het bakken, giet er saus bij, roer even kort en laat zachtjes sudderen voor zo'n 15 a 20min tot de couscous gaar is. Wordt het iets te droog, voeg wat kokend water toe of nog wat extra bouillon.
- Serveer de couscous direct met stukjes burrata en eventueel een stukje vis, vlees of gebakken groentjes.Smakelijk
Nog meer lekker eenvoudige doordeweekse maaltjes, check dan zeker ook deze even :