Citroentaart

Een frisse citroentaart, dat smaakt altijd. Een gemakkelijke en snel te maken taart om tijdens een winterse dag van te genieten. Je kan deze citroentaart afwerken met typische meringue of met gepofte blauwe bessen
Naar recept gaan

Een citroentaart dat smaakt nu eens altijd naar mijn mening zowel winter als zomer. Aangezien we nog ver verwijdert zijn van het zomerfruit seizoen, is citrus altijd een trouwe bondgenoot in receptjes. Sinaasappelen, citroen, pompelmoes, limoen … deze staan het hele jaar door voor je klaar. Deze gemakkelijk taart is er echt eentje om duimen en vingers van af te likken met z’n heerlijke krokante boterige korst, een zoete frisse vulling en gepofte blauwe bessen.

Hoe maken we deze citroentaart?

We beginnen met het maken van het taartdeeg. Het recept hiervan is een succesrecept dat ik al jaar en dag gebruik en is er eentje van de bekende Amsterdam taartjeswinkel “Le Petit Gateau”. Je begint met bloem, poedersuiker, amandelmeel en koude boter (in blokjes) te mengen tot fijne kruimels. Hier voeg je vervolgens wat losgeklopt ei aan toe en meng tot een mooie deegbal die je zo’n 30min laat opstijven in de koelkast.

Na het opstijven van het deeg, rol je deze uit en dat gaat het makkelijkste op een stuk bakpapier. Je kan namelijk met behulp van het papier het deeg eenvoudig in de bakvorm leggen. Duw het deeg goed aan in de vorm en verwijder het overtollige deeg. Zet de taartvorm nog eens 10min in de diepvries om op te laten stijven. Bak na het opstijven de korst blind voor zo’n 15min, verwijder daarna de bakbonen (of linzen) en het bakpapier en bak nog eens 10min tot de korst mooi goudbruin is. Laat even afkoelen.

Ondertussen maak je de vulling waarvoor je eigenlijk gewoon alle ingrediënten (room, eieren, suiker, sap en zeste van citroenen en vanille) in een komt dient te doen en even los te mixen. Je giet de vulling in de gebakken korst en bak zo’n 45 a 50min in de oven op 120 graden tot deze ietwat steviger is geworden. De vulling zal na het bakken nog wak aanvoelen maar zal opstijven tijdens het afkoelen.

Een frisse citroentaart, dat smaakt altijd. Een gemakkelijke en snel te maken taart om tijdens een winterse dag van te genieten. Je kan deze citroentaart afwerken met typische meringue of met gepofte blauwe bessen

Serveertip

Serveer de taart met gepofte blauwe bessen. Hiervoor doe je blauwe bessen in een kookpotje samen met wat suiker en citroensap, zet even op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen voor zo’n 5 a 6min tot de bessen zachtjes beginnen op te poffen. Haal van het vuur en laat afkoelen. Ik vind ze het lekkerste als ze nog lauw zijn.
Je kan de taart ook afwerken met een typische meringue.

Tips en vragen voor het maken van deze citroentaart

  • Kan ik de citroen in de vulling vervangen? Dat kan zeker door bijvoorbeeld sinaasappel, pompelmoes of limoen. Je kan ook een mix van citrusvruchten gebruiken
  • Is er een makkelijker alternatief voor de korst? Ja, je kan ook gewoon taartdeeg van de winkel gebruiken. Toch raad ik je eens aan om dit deeg te maken, het is super easy om te maken en lukt altijd!
  • Kan ik met dit recept ook kleine individuele taartjes maken? Ja hoor, je kan zo’n 6 kleine taartjes maken met dit recept
Een frisse citroentaart, dat smaakt altijd. Een gemakkelijke en snel te maken taart om tijdens een winterse dag van te genieten. Je kan deze citroentaart afwerken met typische meringue of met gepofte blauwe bessen
Een frisse citroentaart, dat smaakt altijd. Een gemakkelijke en snel te maken taart om tijdens een winterse dag van te genieten. Je kan deze citroentaart afwerken met typische meringue of met gepofte blauwe bessen

Citroentaart

Een frisse citroentaart, dat smaakt altijd. Een gemakkelijke en snel te maken taart om tijdens een winterse dag van te genieten. Je kan deze citroentaart afwerken met typische meringue of met gepofte blauwe bessen
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Taartvorm van 22cm

Ingrediënten
  

Taartdeeg

  • 120 gr patisseriebloem
  • 50 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelmeel
  • 75 gr koude boter (in kleine blokjes)
  • 1 ei (losgeklopt)

Citroenvulling

  • 250 ml room
  • 2 eigelen
  • 3 eigelen
  • 110 gr suiker
  • 2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 2 citroenen (sap)
  • 1/2 tl vanille essence

Blauwe bessen

  • 250 gr blauwe bessen
  • 2 el suiker
  • 1/2 citroen (sap)

Instructies
 

Korst

  • Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
    Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
    Begin met 1el losgeklopt ei toe te voegen. Laat even mengen, blijft het deeg nog wat droog voeg nog 1el toe tot je een mooie deegbal krijgt. Voeg niet te vluk ei toe, het duurt namelijk even alvorens je resultaat ziet
    Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
  • Rol na het opstijven het deeg uit op een bebloemd oppervlak of rol uit op bakpapier. Rol uit tot een dikte van zo'n 3mm.
    Als je het deeg uitrolt op bakpapier dan is het iets makkelijker om het deeg in de taarvorm te leggen. Duw het deeg goed in de vorm en snij het overtollige deeg weg.
    Prik met een vork enkele kleine gaatjes in de bodem van het deeg. Zet de taarvorm voor zo'n 10min in de diepvries
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    We gaan de korst eerst blind bakken. Bakpapier op/in de korst leggen en opvullen met bakbonen of rijst/linzen.
    Bak de taart 15min blind, verwijder daarna de bakbonen en bakpapier en bak nog eens zo'n 10min tot de korst mooi goudbruin begint te kleuren.
    Laat dan even afkoelen, terwijl kan je de citroenvulling maken.

Citroenvulling

  • Doe alle ingredienten voor de citroenvulling in een mengkom en mix even los tot een gladde massa.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 120 graden (hetelucht), giet de vulling in de taartkorst en bak de taart zo'n 45 a 50min. Tot de vulling ietwat steviger is maar toch nog wat wak aanvoelt, deze zal tijdens het afkoelen harder worden.

Blauwe bessen

  • Doe de blauwe bessen, suiker en en citroensap in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur. Roer af en toe zodat de suiker kan smelten. Laat zo'n 5 a 6min sudderen tot de blauwe bessen zachtjes beginnen open te poffen.
    Haal van het vuur en laat afkoelen. Je kan de bessen lauw of koud serveren bij de taart, lauw vind ik persoonlijk lekkerder.
  • Serveer de taart met de blauwe bessen en eventueel wat opgeklopte room
    Smakelijk
Trefwoord bakken, blauwe bessen, citroen, citroentaart, dessert, taart

Nog meer lekkers met citrus, check dan zeker ook deze receptjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.