Dacquoise, klinkt super fancy maar is eigenlijk niet meer dan opgeklopt eiwit met suiker, bloem en hazelnoten, deze wordt dan in een dunne laag afgebakken in de oven. Super easy om te maken, is de basis van vele taarten en ook nog eens zalig lekker. Waanzinnig lekker is ook deze versie van dacquoise met citroenmousse afgewerkt met frambozen. De taart ziet er misschien spectaculair uit maar ik verzeker jullie, iedereen kan deze maken.
Amandelen
In de meeste gevallen wordt dacquoise gemaakt met hazelnoten, ik gebruikte in dit receptje amandelen. Natuurlijk kan je zelf kiezen welke noten je gebruikt. Ga je zoals mij voor amandelen, dan adviseer ik jullie om hele amandelen eerst even goudbruin te roosteren in een pan en dan fijn te malen. Noten worden nu eenmaal veel lekkerder door ze eerst even te roosteren (oven of pan). Je kan natuurlijk ook gewoon amandelmeel gebruiken hiervoor.
“When life gives you lemons …”
Tussen de twee laagjes amandel dacquoise komt een frisse romige mousse op basis van room, yoghurt en citroen. Een taartje dat je eigenlijk heel het jaar door kan maken, misschien is dit al een ideetje voor op je kerstmenu dit jaar :-D. Ja, ik ben er weer vroeg bij he.
Ben je nu verzot op de smaak van citrus, dan kan je naast het sap en zeste van citroen ook het sap en zeste van sinaasappel toevoegen. Of ga voor een exotisch toets door wat passievrucht pulp toe te voegen. Kortom, je kan zelf gaan experimenteren met smaken.
Dacquoise met citroenmousse
Equipment
- 2 taartvormen/springvormen (+/- 20 a 22cm)
Ingrediënten
Dacquoise
- 150 gr amandelen (gepelde)
- 150 gr eiwitten (+/- 3 eieren)
- 140 gr poedersuiker
- Frambozen voor afwerking
Citroenmousse
- 5 blaadjes gelatine (ik gebruik Dr.Oetker)
- 120 + 240 ml room
- 60 ml citroensap
- 50 gr honing
- 100 gr suiker
- 500 gr yoghurt
- 1 tl vanille essence
- zeste van 1 citroen (fijngeraspt)
Instructies
Dacquoise
- Rooster de amandelen eerst goudbruin in een pan of oven. Laat afkoelen en maal dan fijn in een blender.
- Beleg de bodem en zijkanten van een springvorm/taartvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de eiwitten in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop deze stijf op. Eens de eiwitten schuimig beginnen worden, voeg dan lepel per lepel suiker toe.Blijf kloppen op hoge snelheid tot stevig eiwitschuim. Meng hieronder de fijngemalen amandelen met een spatel. Meng niet te lang, dit moet luchtig blijven.Verdeel het deeg over de springvorm/taartvorm, spreid goed uit zodat heel de bodem bedekt is. Bak de dacquoise mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15 a 20min.Haal uit de oven, laat zo'n 15min afkoelen, ontvorm dan en leg voorzichtig op een rooster om volledig af te koelen.
Citroenmousse
- Week de blaadjes gelatine in koud water.Doe 120ml room in een kookpotje samen met het citroensap honing en suiker. Breng zachtjes tot aan het kookpunt (niet laten koken). Roer goed zodat de honing en suiker kunnen oplossen.Als dit bijna kookt, haal van het vuur. Wring de gelatine goed uit en voeg toe. Roer goed zodat de gelatine kan oplossen.Voeg de zeste van citroen, vanille en yoghurt toe, roer goed tot een mooi glad egaal mengsel. Laat even afkoelen op kamertemperatuur.Klop de resterende 240ml room stijf op. Meng de opgeklopte room met afgekoelde yoghurt mengsel. Doe dit met een spatel en roer niet te lang.
- Beleg dezelfde taartvorm/springvorm met bakpapier. Zowel de bodem als zijkanten. Leg één van de twee dacquoise op de bodem van de vorm. Giet hierover de citroenmousse.Zet dit alvast voor zo'n 45min in de koelkast om op te stijven.Leg na 45min de tweede dacquoise bovenop de mousse. Duw een heel klein beetje aan.Laat minstens 3h of langer opstijven.
- Vlak voor het serveren werk je deze taart nog af met verse frambozenSmakelijk