Hoe zomers zien deze hartige maïskoekjes er wel niet uit. Dit is op en top “summer food”, een receptje dat weinig tijd of werk vraagt, klaar in minder dan 30min, fris, romig, gezond … en zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan vergeet ik nog te vermelden dat dit ook nog eens een super veelzijdig gerechtje is. Kortom haal je boodschappenlijstje al maar boven en haal alles in huis voor dit zomerse maaltje.
Easy Peasy Food
De maïskoekjes vragen slechts een paar ingrediënten waaronder natuurlijk mais. Ik gebruikte maïs uit blik, je kan hier ook verse maïs voor gebruiken als je deze kan vinden. Verder voegen we wat lente-ui, chilivlokken, zeste van citroen, eitjes en bloem toe. Het is niet meer dan alles mengen en bakken in de pan. Super simpel gewoon!
Veelzijdig
De koekjes zou je als hapje kunnen serveren met een licht yoghurt-kruidensausje. Ik serveerde ze in een zomerse salade met wat rucola, plakjes nectarine, mozzarella, tomaatjes, krokante pancetta en een snelle basilicumolie. Je kan deze ook 100% veggie serveren, laat de pancetta dan weg. Of geen fan van pancetta, serveer er dan een stukje kip, kalkoen of kalfsvlees bij. Kortom met dit receptje kan je echt spelen.
TIP
- Je kan ook een combinatie maken van maïs en erwtjes. Vervang dan een helft mais door geblancheerde erwtjes.
- De nectarine in de zomerse salade kan je vervangen door perziken, pruimen, mango …
- De mozzarella in de salade kan je ook weer gaan vervangen door burrata, geitenkaas of feta.
Hartige maïskoekjes
Ingrediënten
Maïskoekjes
- 3 lente-uitjes
- 300 gr maïskorrels (uit blik of vers)
- 2 el fijngehakte peterselie
- 1 el fijngehakte basilicum
- 1/2 tl chilivlokken
- 1/2 tl zeste van citroen
- 150 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 30 gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
- 2 eieren
- 60 ml melk
- Zout
- Olie
Salade
- 12 plakjes pancetta
- 3 nectarines
- 2 bollen mozzarella
- handvol kerstomaatjes
- rucola
- basilicumolie (zie recept in notities)
Instructies
Maïskoekjes
- Hak de lente-uitjes fijn en doe in een mengkom samen met de mais, peterselie, basilicum, chilivlokken, zeste van limoen. Meng al even.Voeg de bloem, bakpoeder, Parmezaanse kaas en snuifje zout toe. Meng goed (dit zal een droge massa zijn).Voeg hierbij de eieren en melk en meng goed.
- Verhit een pan met een royale scheut olie en schep ongeveer 1 a 1,5el (per koekje) van het deeg in de pan. Bak ze mooi goudbruin langs beide kanten. Je zal de koekjes in porties moeten bakken. Serveer de koekjes lauw/warm als hapje of met onderstaande salade.
Salade
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakjes pancetta. Bak voor zo'n 8 a 10min in de oven. Haal uit de oven, leg ze op wat keukenpapier om uit te lekken. Tijdens het afkoelen zal de pancetta ook krokant worden
- Snij de nectarine en mozzarella in plakjes.Halveer de kerstomaatjes. Verdeel de rucola over een schaal, leg hierop de koekjes en verdeel hierover de plakjes nectarine, mozzarella, tomaatjes en de krokante pancetta.Werk af met wat olijfolie of met basilicumolie (zie recept notities)Smakelijk
Notities
- 30 a 40 blaadjes basilicum
- 2el citroensap
- 3el olijfolie
- peper en zout
Proef en breng verder op smaak met peper, zout en/of citroensap