Receptjes met speculaas, altijd een succes. Gewoon het woord speculaas zien staan en je bent verkocht. Ik in ieder geval toch. Dit kruidige koekje blijft toch echt mijn favoriet. Dippend in de koffie en dan op een boterhammetje met wat boter (de nog betere versie van speculaaspasta), het beste dat er is. Nog nooit geprobeerd? Zeker eens proberen en met de rest van de speculaasjes kan je deze lekkere broodpudding met speculaas en pruimen bakken.
Variëren
Broodpudding is echt zo’n dankbaar gerechtje, met de restjes oud brood of sandwiches toch nog iets super lekker creëren. Dat is de magie van broodpudding! Een receptje waar je nu eens eindeloos mee kan variëren. In de herfst bak ik deze regelmatig met stukjes appel en noten. Nu in de zomer kan je er volop zomerfruit in verwerken. Ik koos nu voor pruimen, natuurlijk kan je hier zelf mee gaan spelen met wat je in huis hebt. Je kan ook nectarines, perziken of abrikozen gebruiken.
Speculaas
Zoals reeds gezegd, speculaas maak elke gerechtje tot een succes. Dus ik mij echt niet in ingehouden. In het deeg van de broodpudding gaat zowel stukjes speculaas als een paar lepeltjes speculaaspasta. Wanneer je de pudding dan aansnijdt, krijg je zo van die heerlijke vlaagjes van de pasta.
En daar houdt het nog niet hoor. Als afwerking, verwarm ik nog een beetje speculaaspasta zodat ie iets lopender wordt om hem zo makkelijker over de broodpudding te “drizzelen”. En om hem helemaal top te maken, serveer met wat geroosterde pruimen.
Broodpudding met speculaas en pruimen
Equipment
- Cakevorm of springvorm
Ingrediënten
- 400 gr oud brood of sandwiches
- 600 ml melk
- 100 gr bruine suiker (cassonade)
- 4 eieren
- 25 gr vanille puddingpoeder
- 1 tl kaneel
- 15 speculaasjes
- 3 el speculaaspasta (+extra als afwerking)
- 3 pruimen (+ extra om af te werken)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Vet de bakvorm in met wat boter of beleg met bakpapier.Snij het brood of sandwiches in blokjes en doe in een mengkom. Zet even opij.Breek de speculaas in grove stukjes. Snij de pruimen in kleine blokjes.
- Verwarm de melk tot ze lauwwarm is. Haal van het vuur, voeg de suiker toe en roer goed zodat deze kan oplossen.Giet de melk over de blokjes brood en laat zo'n 10min weken. Voeg dan de eieren, puddingpoeder en kaneel toe. Meng goed.Voeg de stukjes speculaas en pruimen toe en meng nog even vluchtig. Giet de helft van het deeg in de bakvorm.Verdeel de speculaas pasta over het deeg in de bakvorm en giet hierover de rest van het deeg.Bak de broodpudding zo'n 50 a 60min tot deze mooi gaar is binnenin.Wordt de broodpudding iets te bruin tijdens het bakken, dek dan af met wat aluminiumfolie.Haal de gebakken broodpudding uit de oven en laat volledig afkoelen of tot deze lauw is.
- Voor de afwerking, verwarm ongeveer 2el speculaaspasta (in kookpotje of microgolfoven) en "drizzle" deze over de broodpudding. Laat even terug opstijven. Serveer eventueel nog met wat extra (geroosterde) pruimen. (zie instructies bij notities)
Notities
Halveer pruimen, leg ze in een ovenschaal overgiet met een beetje honing. Rooster ze in de oven op zo’n 180 graden voor 12 a 15min.