“Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”, dat weten we ondertussen heel goed. Ik ben van mening dat het belangrijkste maaltje van de dag dan ook een echt feestje mag zijn. Een boterhammetje met kaas of met choco, niets mis mee maar het kan zo veel lekkerder, origineler en feestelijker. Hier is het bijna elke dag “breakfast party” met gezonde ontbijttaartjes, kleurrijke smoothiebowls met homemade granola en “healthy cake” zoals deze havermoutcake met hazelnoten en perzik.
Eindeloos variëren
Het leuke en handige aan deze havermoutcake is dat je er eindeloos mee kan gaan variëren. Ik koos voor de heerlijke combi hazelnoten en perzik, je zou ook bijvoorbeeld pistachenoten met abrikozen kunnen gaan combineren. Of in de herfst appelen en/of peren met pecannoten. Tijdens de wintermaanden de combinatie van mango met kokos. Gewoon spelen met de seizoen en ook met de ingrediënten in je koelkast, diepvries en voorraadkast. Gebruik gewoon dit receptje als basis en ga aan het experimenteren.
No more excuses
Dit soort cakejes maak ik vaak op mijn vrije dag ‘s maandags, bewaar ze koel en luchtdicht en je hebt meteen je ontbijtje of tussendoortje voor de rest van de week. Heb je genoeg tijd door de week, serveer ze dan met wat yoghurt en vers fruit. Blijf je liever wat langer in bed liggen, neem ze dan mee als “breakfast on the go“. Geen tijd voor ontbijt, is dus echt geen excuus meer he 😉
TIPS
- Rooster eerst de hazelnoten (of eender welke noten je gebruikt) mooi goudbruin in de pan of oven. De smaak wordt zo veel beter.
- Het receptje is al glutenvrij, je kan het ook perfect lactosevrij maken door amandelmelk of sojamelk te gebruiken.
- Ik gebruikte individuele kleine cakevormpjes, je kan dit ook in 1 grote cakevorm bakken.
Havermoutcake met hazelnoten en perzik
Ingrediënten
- 60 gr hazelnoten
- 150 gr havermout
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 3 perziken (rijp)
- 2 eieren
- 150 ml melk (halfvolle melk, amandelmelk, …)
- 1/2 tl vanille essence
- 2 el honing (of agavesiroop of maple syrup)
Instructies
- Verhit een pan en rooster de hazelnoten mooi goudbruin in de pan.Haal ze dan uit de pan, laat ietwat afkoelen en hak ze fijn. Meng de fijngehakte noten met de havermout, kaneel en bakpoeder.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Vet de muffinvormpjes in of beleg de bodem van een cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
- Snij 2 perziken in kleine blokjes en zet even opzij.Ontpit de resterende perzik en doe in een blender (of in een kom en gebruik dan een staafmixer). Voeg de eieren, melk, vanille en honing toe. Mix tot een glad papje Voeg de droge ingrediënten toe en meng tot een mooi glad deeg.Voeg op het laatste nog de blokjes perzik toe en meng nog even kort.Giet het deeg in de muffinbakvorm of in de cakevorm.Bak ze ongeveer 25 a 30min (in muffin bakvorm) of zo'n 40 a 45min (in cakevorm)Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.Bewaar de cake(jes) luchtdicht