Vrijdag, dat is visdag! Een traditie om in ere te houden en dat doen we met dit zomerse receptje van zalmballetjes met watermeloen salsa. Een receptje waar smaak en simpelheid weer van afspat, en daar hou ik van. Een gerechtje waar je ook nog eens volop mee kan gaan spelen en variëren. De balletjes op zich kan je ook perfect maken als hapje in combinatie met een frisse romige opgeklopte geitenkaas dip.
Vis van de dag : Zalm
Vandaag koos ik voor een lekker stukje zalm, iets dat iedereen wel lust. We gaan de vis niet in z’n gehele garen, we malen hem grof tot een “gehakt textuur” waar we heerlijke kruiden en smaakmakers aan toevoegen.
Van het “zalm gehakt” vormen we balletjes en bakken ze mooi goudbruin in de oven. Je zou ze ook in de pan kunnen bakken maar ik gebruik liever m’n oven. Is veel makkelijker en je moet minder vetstof gebruiken.
Je kan ook perfect een andere vissoort gebruiken of zelfs garnalen. Geen fan van vis, je zou dit ook perfect kunnen maken met (kip)gehakt.
Zomerse Watermeloen
Bij de frisse zalmballetjes, serveren we een op en top zomerse salade. Een salsa op precies te zijn op basis van watermeloen, fijngehakte venkel en lekker veel frisse smaakmakers. Ik raad jullie aan om eerst te beginnen met deze salsa aangezien deze toch minstens 1h in de koelkast dient te staan voor een optimale smaak. Ben je nu geen “venkel lover” dan kan je deze ook gewoon weglaten.
Opgeklopte geitenkaas
Wat dit gerechtje echt helemaal afmaakt is opgeklopte geitenkaas wat voor een lekker romige touch zal zorgen. Ik heb jullie al een paar keer mijn liefde gedeeld voor opgeklopte feta. Wat je kan doen met feta kan je ook perfect met geitenkaas. Je hoeft gewoon zachte geitenkaas, wat yoghurt, honing en kruiden in een blender of foodprocessor te “gooien” en op hoge snelheid kloppen tot een fluffy crème. Je kan dit trouwens ook perfect als dip bij de apéro serveren.
Geen fan van geitenkaas, je kan hier ook perfect feta voor gebruiken.
Zalmballetjes met watermeloen salsa
Ingrediënten
Zalmballetjes
- 500 gr verse zalm
- 2 lente-uitjes
- 2 el dille (fijngehakt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1/2 tl zeste van citroen
- 2 el citroensap
- 1 eiwit
- 1 tl mosterd
- 75 gr panko of paneermeel
- Peper en zout
Watermeloen salsa
- 1/4 watermeloen
- 1 sjalot
- 1/2 venkel
- 2 el rode wijnazijn
- 1 tl suiker
- 1 citroen
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Instructies
Zalmballetjes
- Snij de zalm in grove stukken.Pel de sjalot en snij in grove stukjes.Doe de zalm en sjalot in een blender of foodprocessor en mix tot je textuur van gehakt hebt.Voeg de overige ingrediënten toe en meng goed. Laat dit mengsel zo'n 15min opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 185 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier Vorm dan balletjes van het deeg. Is het deeg iets te plakkerig, voeg dan wat extra paneermeel of panko toe.Leg de balletjes op de bakplaat en bak ze mooi goudbruin voor zo'n 15min. Draai de balletjes tijdens het bakken zodat ze langs alle kanten mooi goudbruin worden.
Watermeloen salsa
- Snij de watermeloen in kleine blokjes.Pel de sjalot en hak fijn.Snij heel dunne plakjes van de venkel.Meng de watermeloen, sjalot en venkel in een kom. Zet even opzij.Meng in een ander kommetje de rode wijnazijn, suiker, citroensap, zout en peper. Giet dit over de watermeloen, meng even, zet in de koelkast voor zo'n 1h of langer.Proef even voor het serveren en breng eventueel nog verder op smaak met wat azijn of suiker
- Serveer de zalmballetjes met de watermeloen salsa en eventueel wat opgeklopte geitenkaas. (Zie recept in notities)
Notities
- 300gr zachte geitenkaas
- 150gr (Griekse) yoghurt
- 1tl honing
- Peper en zout