Citroencake met blauwe bessen

Citroencake met blauwe bessen. Een frisse lekkere citroencake met blauwe bessen afgewerkt met een heerlijke simpele crème op basis van mascarpone. Een makkelijk cake recept ideaal om gezellig te gaan bakken.

“When life gives you lemons …” dan bak je deze heerlijk smeuïge citroencake met blauwe bessen. Een lekkere zoete cake met het frisse van de citroensmaak afgewerkt met een romige crème op basis van mascarpone en het sap van de blauwe bessen. Aangezien ik verzot ben op blauwe bessen, zitten er ook in de cake deze powerfood besjes. Tijdens het bakken “poppen” ze open waardoor ze nog dat tikkeltje lekkerder worden.

Standaard must have

Als je mijn ijskast opentrekt dan zal je daar standaard blauwe bessen in vinden. Ik heb ze altijd in huis. Bij een klein hongertje “grabbel” ik er een handje vol van. Maak ik warme havermoutpap dan voeg ik ze op het laatste toe waardoor ze lichtjes zullen open poffen. Ze zijn ook heerlijk in combinatie met wat yoghurt en granola. En ook in baksels komen ze perfect tot hun rechts. Kortom een product om gewoon standaard in huis te halen. Of je ze nu in de koelkast bewaart of in de diepvries.

Deluxe mascarpone crème

De meeste citroencakes die je op het wereldwijde web kan vinden wordt afgewerkt met een glazuur of gewoon wat poedersuiker. Deze krijgt een luxe afwerking, een crème op basis van mascarpone om precies te zijn. Hier voegen we wat sap van blauwe bessen (gewoon al voor die prachtige kleur) aan toe, een beetje room, poedersuiker, vanille, sap & zeste van citroen.
Een super simpele smaakvolle topping die toch nog iets lekkerder is dan gewoon wat opgeklopte room of een veel te zoete glazuur.

Citroencake met blauwe bessen. Een frisse lekkere citroencake met blauwe bessen afgewerkt met een heerlijke simpele crème op basis van mascarpone. Een makkelijk cake recept ideaal om gezellig te gaan bakken.

Citroencake met blauwe bessen

Een frisse lekkere citroencake met blauwe bessen afgewerkt met een heerlijke simpele crème op basis van mascarpone. Een makkelijk cake recept ideaal om gezellig te gaan bakken.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

Citroencake

  • 200 gr patisseriebloem
  • 50 gr maizena
  • 16 gr bakpoeder
  • 30 ml citroensap
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 70 ml melk
  • 180 gr suiker
  • 2 eieren
  • 2 tl zeste van citroen
  • 1/2 tl vanille essence
  • 150 gr blauwe bessen + extra om te decoreren

Mascarponecrème

  • 250 gr mascarpone
  • 50 ml room
  • 50 ml blauwe bessen sap (*) (of 2el blauwe bessen confituur)
  • 2 el poedersuiker
  • 1,5 tl zeste van citroen
  • 1 el citroensap

Instructies
 

Citroencake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg de bodem van een cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
  • Meng de bloem met de maizena en bakpoeder. Zet even opzij.
    Meng in een apart kommetje het citroensap, zonnebloemolie en melk.
    Doe in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) de suiker, eieren, zeste van citroen en vanille essence. Klop dit los en luchtig voor zo'n 3min. Giet hierbij in delen het mengsel van citroensap-olie-melk en mix goed.
    Voeg in delen het bloemmengsel toe en mix goed tot een mooi glad deeg.
    Voeg op het laatste de blauwe bessen toe en meng dit nog even met een spatel.
    Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake zo'n 50 a 55min.
    Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Mascarponecrème

  • Doe de mascarpone en room in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix deze los en luchtig voor zo'n minuutje op hoge snelheid
    Voeg de overige ingredienten toe en mix nog even goed door.
    Laat de crème 30min of langer opstijven in de koelkast
  • Werk de afgekoelde cake af met de mascarponecrème en eventueel nog wat verse blauwe bassen.
    Smakelijk

Notities

Sap van de blauwe bessen >
Doe zo’n 100gr blauwe bessen (vers of diepvries) in een kookpotje samen met een scheutje melk en breng zachtjes tot net onder het kookpunt.  Laat zo’n 10min zachtjes sudderen. 
Haal dan door een zeef en vang het sap op. 
Laat het sap volledig afkoelen alvorens te gebruiken
Trefwoord bakken, blauwe bessen, cake, citroen, mascarpone
Citroencake met blauwe bessen. Een frisse lekkere citroencake met blauwe bessen afgewerkt met een heerlijke simpele crème op basis van mascarpone. Een makkelijk cake recept ideaal om gezellig te gaan bakken.
Citroencake met blauwe bessen. Een frisse lekkere citroencake met blauwe bessen afgewerkt met een heerlijke simpele crème op basis van mascarpone. Een makkelijk cake recept ideaal om gezellig te gaan bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.