Ga terug
Dacquoise met citroenmousse. Een lekker makkelijk recept voor dacqouise met citroenmousse, een frisse taart om in ieder seizoen te bakken. Verwacht je aan twee lekkere laagjes amandelbiscuit met daartussen een mousse op basis van yoghurt en citroen.

Dacquoise met citroenmousse

Een lekker makkelijk recept voor dacqouise met citroenmousse, een frisse taart om in ieder seizoen te bakken. Verwacht je aan twee lekkere laagjes amandelbiscuit met daartussen een mousse op basis van yoghurt en citroen.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 2 taartvormen/springvormen (+/- 20 a 22cm)

Ingrediënten
  

Dacquoise

  • 150 gr amandelen (gepelde)
  • 150 gr eiwitten (+/- 3 eieren)
  • 140 gr poedersuiker
  • Frambozen voor afwerking

Citroenmousse

  • 5 blaadjes gelatine (ik gebruik Dr.Oetker)
  • 120 + 240 ml room
  • 60 ml citroensap
  • 50 gr honing
  • 100 gr suiker
  • 500 gr yoghurt
  • 1 tl vanille essence
  • zeste van 1 citroen (fijngeraspt)

Instructies
 

Dacquoise

  • Rooster de amandelen eerst goudbruin in een pan of oven. Laat afkoelen en maal dan fijn in een blender.
  • Beleg de bodem en zijkanten van een springvorm/taartvorm met bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de eiwitten in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop deze stijf op. Eens de eiwitten schuimig beginnen worden, voeg dan lepel per lepel suiker toe.
    Blijf kloppen op hoge snelheid tot stevig eiwitschuim.
    Meng hieronder de fijngemalen amandelen met een spatel. Meng niet te lang, dit moet luchtig blijven.
    Verdeel het deeg over de springvorm/taartvorm, spreid goed uit zodat heel de bodem bedekt is. Bak de dacquoise mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15 a 20min.
    Haal uit de oven, laat zo'n 15min afkoelen, ontvorm dan en leg voorzichtig op een rooster om volledig af te koelen.

Citroenmousse

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
    Doe 120ml room in een kookpotje samen met het citroensap honing en suiker.
    Breng zachtjes tot aan het kookpunt (niet laten koken). Roer goed zodat de honing en suiker kunnen oplossen.
    Als dit bijna kookt, haal van het vuur. 
    Wring de gelatine goed uit en voeg toe. Roer goed zodat de gelatine kan oplossen.
    Voeg de zeste van citroen, vanille en yoghurt toe, roer goed tot een mooi glad egaal mengsel. 
    Laat even afkoelen op kamertemperatuur.
    Klop de resterende 240ml room stijf op.
    Meng de opgeklopte room met afgekoelde yoghurt mengsel.
    Doe dit met een spatel en roer niet te lang.
  • Beleg dezelfde taartvorm/springvorm met bakpapier. Zowel de bodem als zijkanten.
    Leg één van de twee dacquoise op de bodem van de vorm. Giet hierover de citroenmousse.
    Zet dit alvast voor zo'n 45min in de koelkast om op te stijven.
    Leg na 45min de tweede dacquoise bovenop de mousse. Duw een heel klein beetje aan.
    Laat minstens 3h of langer opstijven.
  • Vlak voor het serveren werk je deze taart nog af met verse frambozen
    Smakelijk
Trefwoord amandelen, citroen, dessert, frambozen, taart