Courgettekoekjes met witte kool & chili jam

Lekker en eenvoudige Courgettekoekjes met witte kool & chili jam, vegetarische koekjes die je kan serveren als doordeweekse maaltijd. Dit receptje vraagt weinig werk en is klaar in minder dan 30min. Een leuke originele manier om groentjes in te verwerken of verstoppen

Koekjes als avondmaal … “what’s not to like” !
Ik heb het dan niet over chocoladekoekjes of zandkoekjes wel over deze hartige courgettekoekjes met witte kool & chili jam.
Deze koekjes zijn een ideale en originele manier om groentjes in te verwerken of verstoppen 😉
Fritters zo worden deze koekjes ook wel genoemd bestaande uit vlees, vis of groentjes waaraan meestal nog extra smaakmakers, kruiden, eitjes en bloem worden toegevoegd.

Fritters

Ik maak ze wel regelmatig fritters ofwel hartige koekjes op basis van groenten. Het hoeft namelijk niet altijd patatjes met groenten en vlees te zijn. Wat variatie in je weekmenu is altijd leuk en gaat niet vervelen.
In deze koekjes verwerkte ik fijngeraspte courgette en witte kool in combinatie met gekookte rijst en lente-ui. Een receptje dat bij zowel groot als klein zal aanslaan, geloof mij! Ze zijn lekker vullend door de rijst die we toevoegen. Je kan het 100% veggie houden of bak er een stukje kip of vis bij.
En heb je nu nog een paar koekjes op overschot, ook koud vind ik ze lekker dus je kan ze perfect de volgende dag meenemen als lunch.
TIP > Je kan de witte kool ook vervangen door groene kool/savooikool

Chili jam

Als extra smaakmaker maakte ik er een pittige chili jam bij. Dit hoeft niet per se maar is wel heerlijk in combinatie met de courgettekoekjes. De jam kan je perfect dagen op voorhand al maken en zo’n 2 weken koel bewaren in de koelkast. Je kan deze ook serveren bij een stukje vlees of vis en is ook heerlijk bij kaas (om te serveren bij je kaasschotel bijvoorbeeld).
Voor de kids kan je er ook gewoon wat ketchup bij serveren of een lekker tomatensausje. Of serveer de koekjes met een groene of rode pesto.

Lekker en eenvoudige Courgettekoekjes met witte kool & chili jam, vegetarische koekjes die je kan serveren als doordeweekse maaltijd. Dit receptje vraagt weinig werk en is klaar in minder dan 30min. Een leuke originele manier om groentjes in te verwerken of verstoppen

Courgettekoekjes met witte kool & chili jam

Lekker en eenvoudige Courgettekoekjes met witte kool & chili jam, vegetarische koekjes die je kan serveren als doordeweekse maaltijd. Dit receptje vraagt weinig werk en is klaar in minder dan 30min. Een leuke originele manier om groentjes in te verwerken of verstoppen
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Courgettekoekjes met witte kool

  • 175 gr gekookte rijst (afgekoeld)
  • 1 courgette
  • 1/4 witte kool (kleine kool)
  • 1 lente-ui
  • 2 eieren
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • Peper en zout
  • Olie

Chili jam

  • 4 rode chilipepers
  • 2 rode paprika's
  • 2 teentjes look
  • 120 gr suiker
  • 250 ml appelciderazijn
  • 1/2 tl zout
  • Olijfolie

Instructies
 

Courgettekoekjes met witte kool

  • Rasp de courgettes fijn of met behulp van een foodprocessor.
    Doe de stukjes in een zeef, strooi er wat zout over en laat zo'n 10min uitlekken. Wring of nijp met je handen al het vocht uit de courgettes. Dit is belangrijk anders zal het beslag te nat worden.
    Rasp ook de witte kool fijn.
    Hak de lente-ui fijn.
    Doe alle groenten in een mengkom samen met de gekookte rijst, eieren, bloem, zeste van citroen, peper en zout. Overdrijf niet met de peper als je de chili jam erbij zal serveren.
    Meng goed.
  • Verhit een pan met een scheut olijfolie.
    Schep 1 a 2el van het beslag in de pan, duw ietwat aan tot een plat koekje en bak ze mooi goudbruin langs beide kanten (zo'n 3 a 4min per kant)
    Laat even uitlekken op keukenpapier alvorens te serveren.
    Smakelijk

Chili jam

  • Snij het steeltje van de chilipepers, halveer de peper, verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Hak fijn.
    Verwijder de stelen, zaadjes en zaadlijsten van de paprika's en hak fijn.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
  • Verhit een stoofpotje met een scheut olijfolie.
    Stoof hierin de peper en paprika aan voor zo'n 5min. Roer regelmatig.
    Voeg de look toe en laat 1min mee bakken.
    Doe dan de suiker, appelciderazijn en zout bij in de stoofpot. Roer goed en breng zachtjes aan de kook. Zet dan het vuur zachter en laat zo'n 50min zachtje sudderen tot het vocht voor de helft gereduceerd is. Haal van het vuur en schep alles in een foodprocessor, mix kort tot een grove massa. Er mag nog textuur in de jam zitten.
    Schep de jam in afsluitbare potjes, laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar in de koelkast
    Smakelijk
Trefwoord courgette, doordeweeks recept, fritters, gezonde lunch, hartige koekjes, lunch recept, rijst, snelle recepten, witte kool
Lekker en eenvoudige Courgettekoekjes met witte kool & chili jam, vegetarische koekjes die je kan serveren als doordeweekse maaltijd. Dit receptje vraagt weinig werk en is klaar in minder dan 30min. Een leuke originele manier om groentjes in te verwerken of verstoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.