Olijfoliecake met citrus

Olijfoliecake met citrus

Nog heel even en we kunnen ons terug te goed doen aan heerlijke aardbeien en rabarber. Daar kan ik echt een hele winter naar uitkijken en heb echt al een boek vol ideetjes :-). Tot dan, geniet ik nog even van exotisch fruit (mango, ananas, passievrucht, …), citrusvruchten en deze olijfoliecake met citrus.
De winter is niet mijn favoriete seizoen maar dat exotisch fruit en citrus maakt het “winter leed” toch wel wat minder. De frisse toets en smaak van citrus kan een gerechtje echt die extra punch geven. In baksels zorgt citrus voor een perfect evenwicht met de zoetigheid.

Olijfoliecake met citrus

Ik kan nog wel even doorgaan over de “kracht” van citrus, maar één raad … mist je gerechtje (hartig of zoet) wat frisheid of smaak? Eén tip, voeg wat citroensap of zeste van citroen/sinaasappel toe. Ik garandeer jullie dat dit meestal het “secret ingredient” is. Dus iets om standaard in huis te hebben.

Olijfoliecake met citrus

Maar laten we het eens over dit pareltje van een cake hebben. Een super simpele cake waar we voor één keer eens geen boter/margarine in gebruiken, wel olijfolie. De olijfolie zal zorgen voor een lekkere smeuige cake.
Een cake die vol frisheid zit met sinaasappel, wat zeste van citroen en een verrassende subtiele toets van oranjebloesemwater (is geen must).
En de finishing touch … een glazuur gemaakt op basis van poedersuiker en sinaasappelsap.

Olijfoliecake met citrus

Ingrediënten cake

  • 280gr zelfrijzende bloem
  • 300gr suiker
  • 3 eieren
  • 240ml olijfolie
  • 120ml sinaasappelsap (vers)
  • 1tl vanille essence
  • 300ml melk
  • zeste van 2 sinaasappels (fijn geraspt)
  • zeste van 1 citroen (fijn geraspt)

Ingrediënten glazuur

  • 180gr poedersuiker
  • 2 a 3el sinaasappelsap (vers)
  • Zeste van 1 sinaasappel (fijn geraspt)

Ingrediënten

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een cakevorm in en bebloem.

Meng de bloem en suiker en zet even opzij.

Doe in de mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) de eieren, olijfolie, sinaasappelsap, vanille essence, melk, zeste van sinaasappels en zeste van citroen. Klop even los tot een mooi egaal mengsel.
Voeg de bloem & suiker toe en meng tot een mooi glad deeg.
Giet dit deeg in de bakvorm en bak de cake zo’n 60 a 70min in de oven.
Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Voor de glazuur.
Doe de poedersuiker in een kommetje samen met de zeste van sinaasappel en 2el vers sinaasappelsap. Meng goed.
Dit mag nog een vrij dik papje zijn, als ie te lopend is dan zal deze niet op de cake blijven plakken. Vind je de glazuur nog iets te dik voeg nog 1tl of 1el sinaasappelsap toe. Meng goed.
Giet de glazuur bovenop de volledig afgekoelde cake. Laat de glazuur even opstijven.

Serveer

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.