Falafels met appel

Falafels met appel

Laten we nog eens wat Midden-Oosterse vibes op tafel toveren met deze falafels met appel! De Midden-Oosterse keuken is trouwens mijn all-time favoriete keuken als jullie dat nog niet wisten :-). Een keuken die bekend staat voor falafels, hummus, shakshuka … gerechten die ook bij ons meer en meer bekend worden. Een keuken die bekend staat omwille van al haar verrassende smaken, aroma’s, kleuren en kruiden. Ja, ik ben fan 🙂

Falafels met appel

En ik ben ook fan van deze falafels met appel :-), alleja van alle mogelijke falafel versies eigenlijk :-). Voor wie de term falafel nog onbekend is, het zijn eigenlijk “de kroketten van het Midden-Oosten”. Ze worden niet gemaakt met aardappelen, wel op basis van kikkererwten. Van die kikkererwten maak je een stevige puree die je op smaak kan brengen met eindeloze kruiden, groenten en specerijen. Om ze dan lekker krokant te bakken.

Falafels met appel

In deze falafel verwerkte ik stukjes appel waardoor deze falafels bij zowel groot als klein in de smaak zullen vallen.
En wat eten we daar nu bij … heel simpel! Wat platbrood (of pitabrood of naanbrood), wat hummus (zelf gemaakt of zelf gekocht 😉 ), wat groentjes en ik maakte er een zoetzure appelchutney bij. Een verrassend vegetarisch gerechtje om doordeweeks op tafel te zetten. Of maak de falafels met de chutney als hapje voor bij een mezze.

Falafels met appel
Falafels met appel

Ingrediënten falafel (4 personen)

  • 1 appel
  • 400gr kikkererwten (uit blik)
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1el peterselie
  • 1el yoghurt
  • 70gr (spelt)bloem
  • 1tl komijnpoeder
  • 1/2tl garam masala (optioneel)
  • 2 snuifes cayennepeper
  • 1/2tl zout
  • Olie/olijfolie

Ingrediënten chutney

  • 2 appels
  • 75gr dadels
  • 50gr rozijnen
  • 125ml appelciderazijn
  • 1el mosterd
  • 1el honing
  • snuifje zout

Ingrediënten overige

  • 3 (grote) wortelen
  • 1 komkommer
  • 4 naanbroodjes of pitabrood of platbrood
  • hummus

Bereidingswijze

Begin met het maken van de chutney.
Schil de appel en snij in kleine stukjes.
Verwijder de pitten van de dadels en snij in kleine stukjes.
Doe de stukjes appel, dadels, rozijen, appelciderazijn, honing, mosterd en snuifje zout in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook en laat dan 15min zachtjes sudderen tot de appel zacht is.
Proef en voeg eventueel nog wat honing toe.
Zet even opzij.

Terwijl de chutney aan het sudderen is, kan je het deeg van de falafels maken.
Schil de appel en snij in kleine blokjes.
Doe de blokjes appel in een blender samen met de kikkererwten, sap van halve citroen, peterselie, yoghurt, bloem en de kruiden. Mix tot een gladde massa/puree.
Rol balletjes van dit mengsel (is het mengsel iets te droog voeg een beetje yoghurt toe, is het mengsel te nat voeg nog wat bloem toe).
Laat zo’n 15min opstijven in de koelkast.

Verwarm een grote pan met wat olie/olijfolie en bak hierin de falafels mooi goudbruin aan beide kanten.

Serveer de falafels met chutney, platbrood/pitabrood/naanbrood, hummus en dunne plakjes wortel en komkommer.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.