Falafels met doperwtjes

We gaan nog eens de Midden-Oosterse Tour op met deze falafels met doperwtjes! Geen klassieke versie dus, wel een groene versie. Falafel is ook weer zo’n receptje van als je de basis kent dan kan je volop gaan experimenteren met smaken en ingrediënten. Normaal is het hoofdingredient  van falafels kikkererwten, in dit receptje laten we die weg en gebruiken we erwtjes en groene kruiden. Zo krijg je een mooie groene versie. Doe daarbij een romige hummus, mijn versie van hummus is altijd ietwat romiger aangezien ik Griekse yoghurt gebruik ipv tahini, nog wat platbrood of naan en je hebt een heerlijk smaakvol bordje. Een ideaal doordeweeks gerechtje als je het mij vraagt!  Of serveer het als hapje bij een zomerse apéro of mezze.

Falafels met doperwtjes
Falafels met doperwtjes
Falafels met doperwtjes

Ingrediënten falafel (4 personen)

  • 300gr doperwtjes (vers of diepvries)
  • 1 lente-ui
  • handvol blaadjes basilicum
  • enkele takjes peterselie
  • 1 ei
  • 85gr (spelt)bloem
  • 1tl bakpoeder
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 1/2tl gerookt paprikapoeder
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Olie

Ingrediënten hummus

  • 400gr kikkererwten (uit blik)
  • 1 teentje look
  • 3el griekse yoghurt
  • 1/2tl komijnpoeder
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Gebruik je erwtjes uit de diepvries, blancheer ze dan eerst heel even en laat ze heel goed uitlekken.

Doe de erwtjes in een blender samen met de lente-ui, basilicum en peterselie en mix goed. Dit hoeft niet mooi glad te zijn, er mag nog wat structuur van de erwtjes inzitten.
Voeg het ei toe en mix kort.
Voeg de bloem, bakpoeder, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, een beetje citroensap, peper en zout toe. Meng goed tot een stevig deeg. Als het iets te plakkerig nog is, voeg nog een beetje bloem toe.
Rol balletjes van het deeg.

Verhit een pan met een royale scheut olie en bak hierin de falafels mooi goudbruin aan alle kanten.

Terwijl de falafels bakken, kan je de hummus maken.
Doe daarvoor de kikkererwten (afgespoeld) in een blender samen met de griekse yoghurt, komijnpoeder, teentje look, gerookt paprikapoeder, 2el olijfolie, een beetje citroensap, peper en zout. Mix tot een gladde saus.
Vind je de hummus nog iets te vast, voeg nog een beetje olijfolie of water toe.

Serveer de falafels met de hummus en platbrood of naanbrood.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.