We gaan nog eens de Midden-Oosterse Tour op met deze falafels met doperwtjes! Geen klassieke versie dus, wel een groene versie. Falafel is ook weer zo’n receptje van als je de basis kent dan kan je volop gaan experimenteren met smaken en ingrediënten. Normaal is het hoofdingredient van falafels kikkererwten, in dit receptje laten we die weg en gebruiken we erwtjes en groene kruiden. Zo krijg je een mooie groene versie. Doe daarbij een romige hummus, mijn versie van hummus is altijd ietwat romiger aangezien ik Griekse yoghurt gebruik ipv tahini, nog wat platbrood of naan en je hebt een heerlijk smaakvol bordje. Een ideaal doordeweeks gerechtje als je het mij vraagt! Of serveer het als hapje bij een zomerse apéro of mezze.
Ingrediënten falafel (4 personen)
- 300gr doperwtjes (vers of diepvries)
- 1 lente-ui
- handvol blaadjes basilicum
- enkele takjes peterselie
- 1 ei
- 85gr (spelt)bloem
- 1tl bakpoeder
- 1/2tl komijnpoeder
- 1/2tl gerookt paprikapoeder
- 1 citroen
- Peper en zout
- Olie
Ingrediënten hummus
- 400gr kikkererwten (uit blik)
- 1 teentje look
- 3el griekse yoghurt
- 1/2tl komijnpoeder
- snuifje gerookt paprikapoeder
- citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Gebruik je erwtjes uit de diepvries, blancheer ze dan eerst heel even en laat ze heel goed uitlekken.
Doe de erwtjes in een blender samen met de lente-ui, basilicum en peterselie en mix goed. Dit hoeft niet mooi glad te zijn, er mag nog wat structuur van de erwtjes inzitten.
Voeg het ei toe en mix kort.
Voeg de bloem, bakpoeder, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, een beetje citroensap, peper en zout toe. Meng goed tot een stevig deeg. Als het iets te plakkerig nog is, voeg nog een beetje bloem toe.
Rol balletjes van het deeg.
Verhit een pan met een royale scheut olie en bak hierin de falafels mooi goudbruin aan alle kanten.
Terwijl de falafels bakken, kan je de hummus maken.
Doe daarvoor de kikkererwten (afgespoeld) in een blender samen met de griekse yoghurt, komijnpoeder, teentje look, gerookt paprikapoeder, 2el olijfolie, een beetje citroensap, peper en zout. Mix tot een gladde saus.
Vind je de hummus nog iets te vast, voeg nog een beetje olijfolie of water toe.
Serveer de falafels met de hummus en platbrood of naanbrood.
Smakelijk!