Trifle met bramen en plattekaas

Trifle met bramen en plattekaas

Weekend, dat wil zeggen een nieuwe recept voor een dessertje natuurlijk! En vandaag gaan we richting Engeland voor een typisch Engels toetje met een eigen originele toets. Ik heb het dan over een trifle, meer bepaald een trifle met bramen en plattekaas. Typisch aan een trifle zijn de laagjes bestaande uit room of pudding, met cake/koekjes of biscuit en fruit. Dat wetende, kan je natuurlijk volop gaan spelen en experimenteren, iets wat ik maar al te graag doe 🙂 met als resultaat deze versie met zomerse bramen en heerlijk frisse plattekaas.

Trifle met bramen en plattekaas

Deze trifle straalt zomer uit, zo proeft ie ook en hij is bovendien ook nog eens makkelijk te maken.
Voor het krokante koeklaagje, heb ik zelf een typisch “Shortbread koek” gebakken. Maar je kan natuurlijk ook gewone zandkoekjes (of andere koekjes) van de winkel voor gebruiken.

Trifle met bramen en plattekaas
Trifle met bramen en plattekaas

Ingrediënten shortbread

  • 225gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 125 suiker
  • 1 citroen (zeste)
  • vanille essence
  • snuifje zout
  • 275gr patisseriebloem

Extra : taartvorm of springvorm

Ingrediënten trifle (ongeveer 5 a 6 glaasjes)

  • 600gr bramen (vers of diepvries) + extra
  • 100gr suiker
  • 1 citroen
  • vanille essence
  • 400ml room
  • 125gr poedersuiker
  • 220gr plattekaas

Bereidingswijze

Begin met het maken van de shortbread.
Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg de bodem van de taartvorm met bakpapier.
Doe de margarine/boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop romig en luchtig.
Voeg de zeste van 1 citroen, wat vanille essence en een snuifje zout toe. Meng nog eens kort en voeg dan de bloem toe. Meng tot een stevig ietwat plakkerig deeg.
Schep het deeg in de taartvorm en duw platter. Dit hoeft echt niet perfect te zijn aangezien we de koek uiteindelijk toch in stukjes gaan breken voor in de trife.
Bak de shortbread mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 20min.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Maak vervolgens een coulis van bramen.
Doe de bramen in een kookpot samen met 100gr suiker, het sap van 1 citroen en wat vanille essence. Breng aan de kook en laat ongeveer 15min zachtjes sudderen zodat de bramen een compote/moes worden.
Haal dan door een zeef en vang het vocht op, duw goed aan zodat je echt al het sap hebt. Je moet ongeveer 250ml coulis hebben.
De pulp van de bramen gaan we niet meer gebruiken maar dit kan je wel onder wat yoghurt mengen (super lekker !). Laat de coulis volledig afkoelen.
*
Klop de room stijf op met de poedersuiker.
Voeg de plattekaas toe en meng dit kort met behulp van een spatel (doe dit niet met een mixer). Hou een klein beetje van dit room-plattekaas mengsel apart.
Meng de rest van het room-plattekaas mengsel met 2/3 van de bramen coulis, meng dit ook nu weer kort met een spatel.

Voor de samenstelling van de trifle.
Verdeel de resterende coulis van bramen over de glaasjes.
Verbrokkel de shortbread koek en strooi dit over de coulis in de glaasjes.
Lepel hierop wat van het room-plattekaas-bramen mengsel, gevolgd door weer wat kruimels van de shortbread en eindig met het apart gehouden mengsel van room en plattekaas.
Werk eventueel nog af met wat verse bramen.

Bewaar koel tot voor het serveren

Smullen maar !




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.