Een lekker krokant boterig korstje met een heerlijke zoete kersenvulling, deze kersentaartjes zijn gewoon om van te smullen en om zalig van te genieten. Ze zien eruit als appelflappen, daar hebben ze zelfs heel veel van weg. Er is alleen geen appel te bespeuren, wel kersen! Op en top zomers en ideaal voor het geval als je met een lading kersen thuis zit of je hebt gewoon zin in een zomers baksel.
Voor deze kersentaartjes maakte ik zowel het deeg als de vulling zelf. Heb je nu echt geen zin of tijd om het deeg te maken (nochtans vraagt het echt niet veel tijd of werk) dan kan je hier ook bladerdeeg voor gebruiken. En de vulling, je kan dit ook met ander fruit maken of gebruik confituur. Bakken is toch altijd een beetje spelen met de seizoenen en ingredienten die je in huis hebt.
Ingredienten deeg (+/- 18 taartjes)
- 340gr patisseriebloem
- 3el suiker
- 1/2tl bakpoeder
- 1tl zout
- 220gr margarine/boter (koud)
- 6el ijskoud water
- vanille essence
Ingredienten vulling
- 450gr kersen (ontpit)
- 65gr suiker
- 1kl citroensap
- vanille essence
- 1el maizena
- 1el water
- Extra afwerking : 1 ei + 1el suiker
- Optioneel glazuur : 2el kersenvulling of kersenconfituur + 125gr poedersuiker + 1el water
Bereidingswijze
Begin met het maken van de vulling want deze moet voet volledig afgekoeld zijn.
Doe de ontpitte kersen in een kookpot samen de suiker, citroensap en wat vanillesap en breng zachtjes aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 10min zachtjes sudderen tot de kersen mooi zacht zijn.
Meng dan de maizena met het water en meng goed. Voeg toe aan de kersen en roer goed tot de kersen en het sap mooi zijn ingedikt. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
Tip > dit kan je makkelijk al een dag op voorhand maken.
Voor het deeg.
Doe de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng alvast even.
Snij de boter in kleinere blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
Kneed goed tot je allemaal kleine kruimels krijgt.
Voeg dan een beetje vanille essence en 5el ijskoud water toe. En kneed tot een mooie deegbal. Is het nog iets te droog voeg dan de zesde eetlepel water toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 30min of langer in de koelkast opstijven.
Tip > Je kan het deeg ook 1 a 2 dagen op voorhand al maken.
Haal het deeg uit de koelkast, laat heel kort even op temperatuur komen en kneed dat even los.
Rol het deeg uit (tot ongeveer 3 a 4mm dikte) en snij rondjes uit (met een vormpje of glas).
Lepel op elk rond deeglapje ongeveer 1kl kersenvulling (gebruik niet te veel vulling anders kan je ze moeilijk dichtmaken).
Vouw de rondjes dicht zodat je een soort van halve maan krijgt en duw/knijp goed aan bij de zijkanten om te sluiten. Je kan dit ook dichtknijpen met een vork.
Optioneel > steek uit het resterende deeg nog wat bloem- of hartvormpjes uit
Leg de taartjes op een beklede bakplaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kluts het ei los en wrijf de taartjes hiermee in (leg nu de bloem of hartvormpjes op de taartjes). Strooi wat suiker over de taartjes.
Bak de taartjes ongeveer 25 a 30min mooi goudbruin in de oven.
Haal dan uit de oven en laat afkoelen (je kan ze koud opeten of nog een beetje lauw).
Optioneel > Je kan de taartjes nog afwerken met wat glazuur.
Meng hiervoor nog wat resterende kersenvulling of kersenconfituur met poedersuiker. Is het iets te dik, voeg dan 1kl water toe. Meng goed. Is het nog te dik, nog 1kl water. Als je te veel water toevoegt, dan wordt de glazuur te lopen.
Strooi wat glazuur over de afgekoelde taartjes.
Smakelijk!