Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus. Heerlijke en makkelijk te maken griekse gehaktballetjes in tomatensaus, perfect als doordeweeks maaltijd dat je makkelijk kan meal preppen. Een receptje bomvol smaak, kruiden en feta

Balletjes in tomatensaus, een klassieker van formaat eentje die altijd zal blijven smaken. Alles met gehakt is voor mij een toppertje en moet voor mij echt wekelijks op het menu staan. Je kan er nu eenmaal alle kanten mee op qua gerechtjes, de kruiding, bereiding … Toch zet ik vandaag weer balletje op het menu, niet zo maar wat “ballekes, wel deze veel te lekkere Griekse gehaktballetjes in tomatensaus.

Smaak & kruiding

Als ik aan de Griekse keuken denk, dan denk ik meteen aan feta maar ook kruiden zoals oregano, munt en komijn. Ook citroen en look komen bij mij op. Als ik al deze ingrediĂ«nten gewoon al opnoem, krijg ik echt een vakantiegevoel 😀 en dat gevoel krijg je ook instant na de eerste hap van deze balletjes. Want alle ingrediĂ«nten die ik heb opgenoemd zitten ook in deze gehaktballetjes plus nog wat zongedroogde tomaatjes. Bomvol smaak en kruiding, dat is wat je kan verwachten.

Tomatensaus

Bij deze heerlijke Griekse gehaktballetjes komt een simpele maar o zo smaakvolle tomatensaus. Je kan hier eender welke tomatensaus voor gebruiken, misschien heb je wel een geheim familierecept.
Mijn tomatensaus is er eentje met ui, lekker veel look, tomatenblokjes (uit blik), passata, oregano, komijn en een snuifje suiker mag zeker niet ontbreken. Deze saus kan je makkelijk al op voorhand maken, zelfs al 1 a 2 dagen voordien en koel bewaren in de koelkast. Ook de balletjes kan je ‘s ochtends al rollen. Je hoeft ze dan enkel nog te garen in de tomatensaus en dat garen gebeurt natuurlijk in de oven. Makkelijk en handig!

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus. Heerlijke en makkelijk te maken griekse gehaktballetjes in tomatensaus, perfect als doordeweeks maaltijd dat je makkelijk kan meal preppen. Een receptje bomvol smaak, kruiden en feta
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus. Heerlijke en makkelijk te maken griekse gehaktballetjes in tomatensaus, perfect als doordeweeks maaltijd dat je makkelijk kan meal preppen. Een receptje bomvol smaak, kruiden en feta

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Heerlijke en makkelijk te maken griekse gehaktballetjes in tomatensaus, perfect als doordeweeks maaltijd dat je makkelijk kan meal preppen. Een receptje bomvol smaak, kruiden en feta
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Griekse gehaktballen

  • 500 gr gehakt
  • 1/2 sjalot (fijngehakt)
  • 2 teentjes look (fijngehakt)
  • 10 stukjes zongedroogde tomaten (gebruik semi gedroogde tomaatjes)
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 2 el munt (fijngehakt – optioneel)
  • 1/2 tl zout
  • 1 ei
  • 50 gr panko/paneermeel
  • 100 gr feta + extra
  • Peper

Tomatensausen

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 400 gr tomatenblokjes (blik)
  • 250 gr passata
  • 1 kl oregano
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl suiker
  • 2 blaadjes laurier
  • Peper en zout

Instructies
 

Griekse gehaktballen

  • Meng het gehakt met de fijngehakte sjalot, look, zongedroogde tomaten (gehalveerd), oregano, komijnpoeder, zeste van citroen, peterselie, munt, zout en snuifje peper.
    (Als je een keukenmachine of foodprocessor hebt, dan kan je deze gebruiken om dit te mengen).
    Voeg het ei en panko toe en meng tot een stevig mengsel. Voelt dit nog iets te nat aan, voeg dan nog wat extra panko toe.
    Voeg op laatste verkruimelde feta (mogen nog grote stukjes tussenzitten) toe en meng nog even kort.
    Rol balletjes van het gehakt. Ik gebruik hiervoor altijd een ijsschepper.
    Laat de balletjes zo'n 30min (of langer) opstijven in de koelkast.
    TIP > Je kan de balletje al makkelijk 's ochtends rollen.
    Terwijl de balletje opstijven in de koelkast, kan je de saus maken.

Tomatensaus

  • Pel de ui en look en hak fijn.
    Verhit een stoofpot (die ook in de oven kan) met scheut olijfolie en stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat de ui niet te bruin wordt.
    Voeg de look toe, roer even en laat 1min mee bakken.
    Voeg de tomatenblokjes, passata, oregano, komijnpoeder, suiker, blaadjes laurier, peper en zout toe. Roer even, breng zachtjes aan de kook en laat zo'n 20 a 30min zachtjes sudderen.
    TIP > Je kan de saus al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken en koel bewaren. Zo wordt de saus nog lekkerder
  • Verhit de oven voor op 190 graden.
    Je kan de balletjes nog eerst even aanbakken in een pan maar dit hoeft niet.
    Leg de balletjes in de tomatensaus en zet in de oven. Bak voor zo'n 30 a 40min in de oven tot de balletjes gaar zijn binnenin. Strooi de laatste 10min nog wat extra feta erover.
    Haal uit de oven en serveer direct met wat rijst, couscous of quinoa
    Smakelijk
Trefwoord doordeweeks recept, feta, gehakt, gehaktballen, meal preppen, tomaten, tomatensaus
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus. Heerlijke en makkelijk te maken griekse gehaktballetjes in tomatensaus, perfect als doordeweeks maaltijd dat je makkelijk kan meal preppen. Een receptje bomvol smaak, kruiden en feta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.