Kennen jullie ze al? Ik heb het over de prachtige groene kiwibessen die trouwens 100% van Belgische afkomst zijn. Aan de buitenkant zien ze eruit als druiven maar eenmaal je ze doorsnijdt komt er een mini-kiwi tevoorschijn. Ze zijn super makkelijk om mee te nemen als tussendoortje, je kan ze verwerken in hartige salades, drop ze in je ontbijtbowl met yoghurt en granola of verwerk ze in dessertjes of baksels zoals bijvoorbeeld deze yoghurtcake met kiwibessen.
Vitamine C bommetje
Een besje “van bij ons” dat ook nog eens super gezond en hoog in vitamine C gehalte is daar kan je toch alleen maar fan van zijn. Aangezien de bes in z’n geheel met schil gegeten kan worden, zijn ze ideaal om mee te nemen als tussendoortje. De smaak is zacht, sappig en zoet en zijn verkrijgbaar in de maanden september en oktober. Een lokaal powerbesje dat het verdient om in de kijker te worden gezet, iets waar ik maar al te graag mijn schouders onder zet!
De mensen van Coöperatie Hoogstraten (gekend van de aardbeitjes, bessen, groenten, …) bezorgden mij een kistje vol met het “superfruit van hier”
Veelzijdig besje
De kiwibes is niet enkel een super gezond besje, ze is ook nog eens enorm veelzijdig omdat je ze kan verwerken in zoete als hartige gerechtjes. In de ochtend in combinatie met yoghurt en granola, van een powerontbijtje gesproken. Als “tienuurtje” gewoon zo uit het “vuistje”, in een salade voor tijdens de lunch, mixen tot een romige smoothie als vieruurtje of op een krokante toast met ham en mozzarella als avondmaal. Kortom voor op ieder moment van de dag.
It’s baking time
Tijdens het weekend, belanden ze dan weer in één van mijn baksels. In dit geval in een heerlijk frisse yoghurtcake afgewerkt met wat witte chocolade en natuurlijk nog wat verse kiwibesjes. Ze zijn niet alleen lekker ze zijn ook topmodellen die perfect pakken op foto 😀
Zijn de kiwibessen buiten het seizoen dan kan je deze natuurlijk ook perfect vervangen door blauwe bessen, bramen, frambozen, veenbessen …
In het receptje hieronder zal je ook stroop zien staan bij de ingrediënten. Naast een heel kistje kiwibessen, zat er ook een potje stroop van kiwibessen bij. Deze gebruikte ik in de cake, gewoon een paar dropjes van de stroop in het deeg laten vallen. Dit geeft een lekker smeuïg en ietwat zurig effect in de cake als deze eenmaal gebakken is.
Je kan hier ook perfect de klassieke appel- of perenstroop voor gebruiken.
Yogurtcake met kiwibessen
Equipment
- Cakevorm of springvorm
Ingrediënten
- 240 gr natuuryoghurt
- 2 tl zeste van citroen
- 80 ml citroensap
- 1,5 tl vanille essence
- 230 gr boter (op kamertemperatuur)
- 400 gr suiker
- 3 eieren
- 350 gr zelfrijzende bloem
- 300 gr kiwibessen + extra om te decoreren
- 3 el stroop of confituur (optioneel)
- 100 gr witte chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Wrijf de cakevorm of springvorm in met boter en bebloem.
- Meng de yoghurt, zeste van citroen, citroensap en vanille essence. Zet even opzij.Halveer de kiwibessen
- Doe de boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld als je deze hebt) en mix romig en luchtig voor zo'n 2 a 3min. Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed tot een mooi glad beslag.Voeg nu afwisselend in delen de bloem en het yoghurt mengsel toe. Mix goed tot een mooi glad egaal deegVoeg op het laatste de gehalveerde kiwibessen en meng nog even kort met een spatel.
- Giet de helft van het deeg in de cakevorm Verdeel wat van de stroop over het deegGiet de rest van het deeg in de cakevorm.Bak de cake zo'n 55 a 65min in de oven tot deze mooi goudbruin en gaar gebakken is Haal uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen, ontvorm en laat verder volledig afkoelen.
- Werk de cake af met gesmolten witte chocolade en nog wat extra kiwibessen.Smakelijk