Provençaalse kip

Nog wat vakantiesferen op tafel toveren met deze heerlijke smaakvolle Provençaalse kip. Een lekker simpel eenpansgerecht dat je makkelijk op voorhand al kan maken. Dit gerechtje zit bomvol groenten, kruiden uit het zuiden en kip.

De herfst is begonnen, mijn favoriete seizoen trouwens, toch hou ik nog even wat vakantie vibes vast. De smaak, kruiden en geuren van het zuiden die zachtjes je huis vullen, heerlijk! Met deze Provençaalse kip haal je heel simpel (en goedkoop 😉) de Provence in huis. Een receptje bestaande stukjes paprika, kerstomaten, tomatensaus, zuiderse kruiden en kipdrumsticks. Ideaal om je weekmenu te plaatsen en ook weer eens 100% te meal preppen.

Zuiderse zon

Al 2 jaar niet richting in het zuiden getrokken, dus ja ik begin die zuiderse sferen wel te missen. België heeft ook zijn charmes natuurlijk, maar als je me laat kiezen dan neem ik toch direct het vliegtuig of TGV richting het zuiden hoor. De vakantieplannen hou ik momenteel nog even “on hold” maar dat houdt mij niet tegen om volop zuiderse receptjes op tafel te toveren. Ook al is het herfstseizoen begonnen en ben ik volop receptjes aan het maken met pompoen, een zomers receptje kan er altijd wel in. Eigenlijk kan je deze Provençaalse kip op eender welk moment van het jaar op tafel te zetten.

De ingrediënten

Dit recept voor Provençaalse kip is er eentje bomvol heerlijke smaakmakers die vaak in de Zuid-Franse keuken worden gebruikt. De klassiekers ui en look zijn sowieso van de partij en worden verder begeleidt door dragon, paprikapoeder en laurierblaadjes. Ik gaf dit eenpansgerechtje nog de nodige pit met wat chilivlokken, deze kan je ook gewoon vervangen door wat cayennepeper. Of je kan deze ook weglaten om het “kids proof” te maken. Daarnaast gaan er ook enkele ansjovisfilets in de saus, wat de saus echt een zalige “punch” geeft. Wees gerust, de ansjovis gaat de saus echt niet overheersen. Verder bestaat de saus nog uit stukjes paprika, kerstomaatjes, passata en wat witte wijn. Die laatste kan je ook vervangen door bouillon. Zelf lust ik geen wijn, enkel in sauzen kunnen ze voor een “magic twist” zorgen en je laat deze natuurlijk even inkoken waardoor de meest alcohol verdampt.

TIPS

  • Ik gebruikte paprika en kerstomaten, je kan hier nog veel meer groentjes aan gaan toevoegen. Ik denk aan courgette, aubergine, spinazie, bloemkool, …
  • Wil je dit gerechtje nog meer Provençaalse vibes geven dan kan je nog wat olijven toevoegen en kappertjes.
Nog wat vakantiesferen op tafel toveren met deze heerlijke smaakvolle Provençaalse kip. Een lekker simpel eenpansgerecht dat je makkelijk op voorhand al kan maken. Dit gerechtje zit bomvol groenten, kruiden uit het zuiden en kip.
Nog wat vakantiesferen op tafel toveren met deze heerlijke smaakvolle Provençaalse kip. Een lekker simpel eenpansgerecht dat je makkelijk op voorhand al kan maken. Dit gerechtje zit bomvol groenten, kruiden uit het zuiden en kip.

Provençaalse kip

Nog wat vakantiesferen op tafel toveren met deze heerlijke smaakvolle Provençaalse kip. Een lekker simpel eenpansgerecht dat je makkelijk op voorhand al kan maken. Dit gerechtje zit bomvol groenten, kruiden uit het zuiden en kip.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 8 kipdrumsticks (of kipdijfilets)
  • 2 el bloem
  • 1 ui
  • 2 paprika's
  • 2 teentjes look
  • 250 gr kerstomaten
  • 4 stukjes ansjovisfilets
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 citroen (sap)
  • 200 ml witte wijn (*)
  • 400 ml passata
  • 1,5 tl suiker
  • 1 el dragon (vers of gedroogd)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Pel de ui en hak fijn.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Verwijder de stelen, zaadjes en zaadlijsten van de paprika's en snij in fijne plakjes.
    Halveer de kerstomaten.
    Snij de ansjovisfilets in kleine stukjes.
    Meng de 2el bloem met wat peper en zout. Haal de kipdrumsticks door de bloem.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Verhit een ruime stoofpot (die in de oven kan + deksel) met een scheut olijfolie.
    Bak hierin eerst kort de kip mooi goudbruin aan langs alle kanten. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Gewoon even aankorsten, schep dan uit de pan.
    Stoof vervolgens eerst de ui aan voor zo'n 5min, roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Voeg de paprika toe en laat nog eens zo'n 3min mee stoven. Roer regelmatig.
    Doe dan de fijngehakte look, kerstomaten, ansjovisfilets, chilivlokken, laurierblaadjes en paprikapoeder bij in de stoofpot. Roer goed en laat zo'n 2min mee bakken.
    Giet hierbij het citroensap en de wijn bij en laat een paar minuten inkoken.
    Voeg dan de passata, suiker, dragon en wat peper en zout toe. Roer nog even.
    Leg de kipdrumsticks in de saus, zet het deksel op de stoofpot en zet voor zo'n 50 a 60min in de oven.
    Serveer de Provençaalse kip met rijst, couscous of quinoa.
    Smakelijk
Trefwoord eenpansgerecht, kip, meal preppen, tomaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.