Gevulde paprika’s met gehakt en bloemkool, een receptje dat weer eens tot stand is gekomen door gewoon mijn koelkast, diepvries en kasten open te trekken. Zo’n receptjes zijn meestal de beste en lekkerste weet ik al uit ondervinding. Dus je weet wat te doen vandaag dit receptje maken EN die koelkast, diepvries en voorraadkasten opentrekken op zoek naar nog meer inspiratie voor de komende dagen. Ga op ontdekking in je eigen keuken 😉
Kitchen basics
Puntpaprika’s in de groentebak (nog een restantje van een paprikasoepje die ik had gemaakt), gehakt in de diepvries (zit standaard in mijn diepvries want dat komt altijd van pas), nog een halve bloemkool in de koelkast … en dat waren mijn “key ingredients”. In mijn voorraadkast staat trouwens ook altijd tomatenblokjes uit blik en passata, iets wat ik iedereen echt kan aanraden om standaard in huis te halen. Ui, look, geraspte kaas of feta, rijst en pasta zijn ook zo’n van die basics.
Easy peasy doordeweeks maaltje
Deze gevulde paprika’s zijn echt te simpel voor woorden en daar houden we van, een receptje dat ook weer eens 100% mealprep proof is en enorm veelzijdig. De vulling van de paprika’s (ik gebruikte puntpaprika’s, kan ook met gewone paprika’s) bestaat uit kruidig gebakken gehakt waar we op het laatste grof gemalen bloemkool (ofwel bloemkoolrijst) en pijnboompitten aan toevoegen. Hiermee vullen we de paprika’s op en strooien er nog wat feta over. Daar komt nog een super simpel tomatensausje bij, alles in de oven en je hebt een super easy peasy smaakvol doordeweeks maaltje.
TIPS
- Je kan de paprika’s ook perfect vervangen door courgette, tomaten, aubergine, pompoen, …
- 100% veggie? Ja kan perfect. Laat het gehakt gewoon weg. Je kan de bloemkoolrijst dan bijvoorbeeld nog aanvullen met wat extra rijst of quinoa om het iets meer vullender te maken.
- Meal preppen? Kan perfect! De vulling kan je al 1 a 2 dagen op voorhand maken alsook de tomatensaus. Je hoeft dan enkel voor het serveren de paprika’s nog op te vullen en af te bakken.
Gevulde paprika’s met gehakt en bloemkool
Ingrediënten
Tomatensaus
- 1 ui
- 3 teentjes look
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 400 gr tomatenblokjes (blik)
- 300 gr passata
- 1 kl oregano
- 1 kl suiker
- Peper en zout
- olijfolie
Gevulde paprika's
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 300 gr gehakt
- 250 gr bloemkool
- 1,5 tl oregano
- 1/2 citroen
- 2 el pijnboompitten (geroosterd)
- Feta
- 4 (punt) paprika's
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
Tomatensaus
- Pel de ui en look en hak fijn.Verhit een stoofpot met scheut olijfolie.Fruit hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5min, roer regelmatig en laat de ui niet bruin worden. Voeg de fijngehakte look en paprikapoeder toe. Roer even en laat 1min mee bakken.Voeg dan de tomatenblokjes, passata, oregano, suiker, peper en zout toe. Meng even, breng aan de kook en laat zo'n 20min zachtjes sudderen. Ondertussen kan je de vulling van de paprika's maken.
Gevulde paprika's
- Pel de ui en look en hak fijn.Doe de bloemkool in een blender of foodprocessor en maal tot grove korrels of textuur van rijst.Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.Fruit hierin eerst de ui aan voor zo'n 5min, roer regelmatig en laat niet bruin worden.Voeg de look en paprikapoeder toe, roer even en laat zo'n minuutje mee bakken.Voeg het gehakt toe en bak rul. Doe hierbij de bloemkoolrijst en de oregano, laat zo'n 2min mee bakken. Haal van het vuur.Breng op smaak met het sap van citroen, peper en zout. Voeg nu ook de geroosterde pijnboompitten toe.Halveer de paprika's, verwijder de steeltjes, zaadlijsten en zaadjes. Vul de paprika's op met het gehakt-bloemkoolmengsel.
- Verwarm de oven voor op 200 gradenNeem een ruime ovenschaal en giet hierin de tomatensaus.Leg de gevulde paprika's in de tomatensaus en strooi hierover wat verbrokkelde feta. Bak de paprika's voor zo'n 25 a 30min in de oven.Serveer direct met eventueel nog wat extra rijst of quinoa.Smakelijk