Koekjes hoeven niet altijd in een zoete versie gemaakt worden, hartige koekjes kunnen even goed. Dat bewijzen deze viskoekjes met avocadosaus. Klinkt toch al super leuk en origineel om deze op je weekmenu te zetten. Ik geef je met plezier nog een paar redenen waarom deze echt komende week op je weekmenu moeten belanden namelijk “meal prep proof“, makkelijk & snel te maken en voedzaam & gezond.
“Meal Prep Proof”
Met de viskoekjes ga je sowieso scoren bij groot als klein. Het maken van deze koekjes is pure fun want ze bevatten niet veel ingrediënten en je blender en oven doen al het werk. Klinkt toch al goed he 😉
Daarnaast zijn ze ook nog eens ideaal om te “meal preppen“. Het deeg voor de koekjes kan je namelijk al makkelijk de dag voordien maken, je kan ze al rollen en afgedekt bewaren in de koelkast. Je hoeft ze enkel nog maar te bakken. Ik bak deze in de oven, vind ik veel makkelijker, je kan ze ook gewoon in de pan met wat olie bakken.
Avocadosaus
En dan heb je nog de saus, een zalige saus waar ook nu weer je blender al het werk voor je gaat doen. Avocado, kruiden, yoghurt en mascarpone in je blender gooien, mixen en klaar. De saus kan je het best maken terwijl de koekjes in de oven staan. Omdat de saus op basis van avocado is, kan de saus na een tijdje (niet na 15 of 20min) van kleur veranderen. Maar als je deze even terug doorroert, is ie weer perfect lichtgroen van kleur.
TIPS
- Je kan eender welke witte vis hiervoor gebruiken. Gebruik geen te dure aangezien je deze toch gaat blenden. Je kan dit ook perfect met zalm maken
- Ik voeg mascarpone toe aan de avocadosaus. Je kan ook enkel met yoghurt werken of vervang door ricotta.
- De koekjes kan je ook perfect koud serveren, of meenemen als koude lunch.
Viskoekjes met avocadosaus
Ingrediënten
Viskoekjes
- 450 gr witte vis
- 100 gr amandelmeel (of paneermeel of panko)
- 1 ei
- 1 teentje look
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- 2 el citroensap
- 1/2 tl zeste van citroen (fijngeraspt)
- 1 tl zout
- 1/2 tl chilivlokken (of cayennepeper)
- 1 el olijfolie + extra
Avocadosaus
- 2 avocado's
- 3 el griekse yoghurt
- 1/2 sjalot
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- 1 kl basilicum (fijngehakt)
- 1 a 2 el citroensap
- Peper en zout
- Handvol radijsjes
Instructies
Viskoekjes
- Snij de vis in grove stukken en doe in een blender/foodprocessor. Voeg ook het amandelmeel, ei en look toe. Mix al even kort en voeg dan de overige ingrediënten toe.Mix tot je textuur van gehakt hebt.Vorm balletjes of kleine burgertjes van dit mengsel.TIP > is dit mengsel nog iets te droog, giet er nog een klein scheutje olijfolie bij en mix nog even kort. TIP > Je kan dit al perfect de dag voordien doen en de balletjes afgedekt bewaren in de koelkast
- Verwarm je oven voor op 180 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier.Wrijf de balletjes in met wat olie en bak ze mooi goudbruin in de oven. Draai ze tijdens het bakken zodat ze langs beide kanten mooi goudbruin worden.
Avocadosaus
- Doe alle ingrediënten in een blender/foodprocessor en mix tot een gladde crème.Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap. Snij de radijsjes fijn.Serveer de visballetjes met de avocadosaus en de radijsjes.