Dutch baby, ik blijf het een super leuke naam vinden. Ik zou het nooit associëren met een pannenkoek en toch is het zo. Geen klassieke pannenkoeken die wij kennen, gebakken in de pan. Dit is een super fluffy, met soms rare vormen, reuze pannenkoek gebakken in de oven. Het maken van pannenkoeken is al super simpel, deze versie is nog makkelijker. Ingrediënten mengen en je oven doet al het werk. Dus deze Dutch baby pannenkoek met skyr en nectarines is een must try!
Skyr
Eieren, bloem en melk … dat zijn de klassieke ingrediënten voor gewone pannenkoeken en ook voor een Dutch baby. In dit recept vervang ik de melk door de bekende IJslandse yoghurt Skyr wat een lekkere frisse toets aan de ovenpannenkoek zal geven. Daarbij voegen we nog eitjes en bloem toe, alles mengen en hup de oven in. Schrik niet van de rare vormen die deze pannenkoek zal aannemen tijdens het bakken. Dat is nu eenmaal zo typisch aan een Dutch baby.
Voorverwarmen
Heel belangrijk is dat je de ovenschaal of pan die je gebruikt om de ovenpannenkoek te bakken hoog genoeg is en dat je deze alvast opwarmt. Alvorens je begint aan het deeg, zet je de ovenschaal/pan met een klontje boter in de oven en verwarm je de oven voor. Terwijl je het deeg maakt, kan je deze dan opwarmen. Wanneer de oven op temperatuur is, kan je voorzichtig de schaal/pan uit de oven halen, deeg hierin gieten en bakken maar.
Geroosterde nectarines
Wat kunnen we hier nu bij eten? Eigenlijk hetzelfde als bij gewone pannenkoeken. Met wat confituur, suiker, vers fruit, een bolletje ijs …
Of mijn tip is met geroosterde nectarine. Deze kan je de laatste 8 a 10min van het bakken van je ovenpannenkoek bij in de oven zetten. Leg de partjes nectarine wel in een apart ovenschaaltje en overgiet ze met een scheutje honing.
TIPS
- Je kan de Skyr ook vervangen door Griekse yoghurt of plattekaas
- Je kan dit ook serveren met geroosterde perziken of pruimen (dezelfde bereiding)
- Helemaal in de ban van Dutch Baby. Check zeker ook deze receptjes van zowel zoete als hartige versies
Dutch baby pannenkoek met skyr en nectarines
Ingrediënten
- 1 klontje boter
- 200 gr patisseriebloem
- 4 eieren
- 200 gr Skyr yoghurt + extra om te serveren
- 1+1 el honing
- 1 tl vanille essence
- 3 nectarines
Instructies
- Neem een ruime ovenschaal of hoge (ovenbestendige) pan.Schep hierin het klontje boter, zet in de oven. (Zo kan de schaal/pan opwarmen)Verwarm de oven voor op 200 graden. Terwijl kan je het deeg maken.
- Doe de bloem, eieren, skyr, 1el honing en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix even los tot een glad beslag.Giet dit beslag in de opgewarmde ovenschaal/pan en zet terug in de oven voor zo'n 25 a 30min tot de dutch baby mooi gaar en goudbruin gebakken is
- Terwijl de Dutch baby aan het bakken is, kan je de nectarine halveren, de pit verwijderen en in partjes snijden. Leg de partjes in een ovenschaal en overgiet met 1el honing. Zet de nectarines zo'n 8 a 10min bij in de oven met de Dutch Baby.
- Serveer de Dutch baby met de nectarines en nog wat extra Sky YoghurtSmakelijk