Of ik nu heel graag in La Dolce Italia zou vertoeven? Euhm … ja 😀
Het is niet mijn meest favoriete land (Spanje & het Midden-Oosten is meer mijn ding) maar wel het land met één van de lekkerste keukens. Al die lekkere pasta’s, risotto, ijs en tiramisu natuurlijk. Dat blijft toch één van de lekkerste dessertjes dat er bestaan. Lange vingers koekjes, een koffie toets en romige mascarpone. Zo simpel, zo lekker en zo veel extra mogelijkheden zoals deze versie van tiramisu met kersen.
Espresso & tiramisu per favore
We zitten volop in het kersenseizoen en daar moeten we volop van profiteren want het seizoen duurt spijtig genoeg niet lang.
Toen we 2 jaar geleden in Italië vertoefden (lijkt al een eeuwigheid geleden), meer bepaald aan het Gardameer, heb ik één van de lekkerste tiramisu’s “ever” geproefd. De setting was prachtig met zicht op het Gardameer, helemaal uitgeteld van het fietsen, mijn neus goed verbrandt en voor mijn neus een echte Italiaanse espresso en een tas gevuld met een tiramisu met kersen. Je proefde de lange vingers koekjes gedipt in koffie, de super smeuïge en romige mascarpone met een zachte toets van vanille en dan was daar nog dat heerlijke laagje van een kersencompote. Elk laagje was perfect, niet superzoet en de compote zorgde voor een frisse toets. Ja, deze versie moest ik gewoon thuis ook eens proberen.
Tiramisu taart
We zijn nu twee jaar verder, we zitten in een heel andere wereld, op reis gaan is voor ons nog niet direct aan de orde (spijtig genoeg). Om toch wat vakantie vibes hier thuis te creëren, werd het eindelijk tijd om die heerlijke tiramisu te maken. Gewoon al om 5min even weg te mijmeren en mezelf even terug aan het Gardameer te wanen.
Ik maakte er echter niet de typisch uitziende tiramisu uit, in een kommetje of in een grote ovenschaal. Ik maakte er een taart van!
Je kan deze echter ook gewoon in een kommetje of schaal maken, in taartvorm is ie een klein beetje feestelijker. Wat “party vibes” kan deze tijden ook geen kwaad he 😉
TIPS
- Ik maakte een compote van kersen. Je kan ook kersenconfituur gebruiken.
- Is het kersenseizoen voorbij? Je kan eender welke fruitcompote maken en deze gebruiken voor deze tiramisu taart.
Tiramisu met kersen
Equipment
- Springvorm (+/- 25cm)
Ingrediënten
Compote van kersen
- 700 gr kersen (ontpit)
- 90 gr suiker
- 10 gr vanillesuiker
- 1 tl kardemompoeder
- 1 citroen
- 80 ml water
- 2 el vanille puddingpoeder
Tiramisu
- 3 eieren
- 100 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 600 gr mascarpone
- +/- 20 lange vingers koekjes
- 240 ml sterke koffie (koud)
- 4 el amaretto (optioneel)
Instructies
Compote van kersen
- Doe de kersen, suiker, vanillesuiker, kardemompoeder, sap van 1 citroen en water in een kookpotje. Meng even. Breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan smelten.Laat dan zo'n 20 a 25min zachtjes sudderen tot de kersen zachter zijn maar geen moes.Giet wat van het sap in een kommetje, voeg het puddingpoeder toe. Meng goed tot een glad papje. Giet dit papje al roerend in het kookpotje en breng al roerend aan de kook. Laat zo'n 2min al roerend doorkoken tot een dikke compote. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
Tiramisu
- Splits de eieren.Doe de eigelen samen met de suiker en zaadjes van de vanillestok in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix tot een bleke schuimige massa.Voeg de mascarpone toe en mix tot een mooi gladde massa. Klop de eiwitten stijf in een tweede kom en spatel dit doorheen het mascarpone mengsel. Meng voorzichtig zodat dit lekker luchtig blijft.
- Bekleed de bodem en zijkanten van je springvorm met bakpapier.
- Schep 1/3 van het mascarponemengsel op de bodem van de springvorm en verdeel over de hele bodem.Dip de koekjes even in de koffie en leg op de mascarpone.Verdeel hierover de helft van de kersencompote over.Schep hierop weer 1/3 van het mascarponemengsel gevolgd door de koekjes en andere helft van de kersencompote. Als laatste werk je af met het resterende mascarponemengsel.Zet voor minstens 12h in de koelkast om op te stijven.Werk de taart af met verse kersen.Smakelijk