Tonijnballetjes

Tonijnballetjes

Veelzijdigheid troef bij deze lekker simpele tonijnballetjes. Serveer ze als hapje bij een zomerse apéro, eet ze als tussendoortje, verwerk ze in een lekker frisse salade, serveer ze als doordeweekse maaltijd bij patatjes en groentjes of bij een simpele pasta met tomatensaus. Balletjes waar je weinig werk aan hebt aangezien je foodprocessor/blender al het werk voor je zullen doen en zo heb ik het graag!

In dit recept gebruiken we tonijn uit blik, tonijn van het merk Fish Tales. Zo stond er hier enkele weken geleden een leuk pakketje van hen te wachten. Ik was sowieso al bekend met dit duurzame merk (te vinden bij o.a. Albert Heijn) dat steeds samenwerkt met kleine visserijgemeenschappen die vissen met respect voor de natuur. Dit is beter voor de oceaan en zo blijven unieke visserijen bestaan. Fish tales staan ze er op dat de consument weet waar de vis vandaan komt en wat er allemaal mee is gebeurd tussen de vangst en wanneer het doosje in je winkelkar verdwijnt. In deze ietwat rare tijden, vind ik het toch belangrijk om te weten waar ingrediënten vandaan komen. Dus check zeker eens hun website voor nog meer info.

Even terug naar deze veelzijdige tonijnballetjes die je naar mijn mening de komende dagen toch eens op je weekmenu dient te zetten 🙂 .
Naast tonijn bevatten deze balletjes ook nog de nodige spinazie, kruiden en yoghurt. Op en top smaak, gezond en voedzaam. Kortom zowel groot als klein zullen van deze balletjes smullen.

Tonijnballetjes
Tonijnballetjes

Tonijnballetjes

Heerlijk smeuïge tonijnballetje die je als hapje of bij een doordeweekse maaltijd kan serveren.
Gang hapje, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Tonijnballetjes

  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 60 gr spinazie
  • 425 gr tonijn (uit blik)
  • 50 gr amandelmeel (of paneermeel)
  • 1 ei
  • 1 el citroensap
  • 1/2 tl zeste van citroen fijn geraspt
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 1 el dille (optioneel – fijngehakt)
  • Olijfolie

Romige chilisaus

  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 3 el zoete chilisaus
  • snuifje zout

Instructies
 

Tonijnballetjes

  • Pel de sjalot en look en hak fijn.
    Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie.
    Stoof hierin eerste de sjalot mooi glazig voor een paar minuten. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Voeg dan de fijngehakte look en spinazie toe en laat rustig slinken. Roer regelmatig.
    Haal van het vuur en laat even afkoelen
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
    Beleg een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de tonijn goed uitlekken en schep dan in een foodprocessor samen met de sjalot, look en spinazie. Voeg ook het ei, citroensap en zeste van citroen toe. Meng al even, meng/mix niet te lang dit mag geen moes worden.
    Voeg de peterselie, dille, amandelmeel, peper en zout toe. Meng nog even goed.
    Rol er balletjes van (dit gaat het makkelijkste met een ijsschepper). Is dit mengsel nog iets te nat, voeg nog wat extra amandelmeel of paneermeel toe.
    Bak de balletjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min. Draai ze tijdens het bakken zodat alle kanten mooi bruin worden.
    Haal uit de oven en laat ietwat of volledig afkoelen.
  • Voor de romige chilisaus.
    Meng de yoghurt met de mayonaise, chilisaus en snuifje zout.
    Bewaar in de koelkast
  • Serveer de tonijnballetjes met de chilisaus
    Smakelijk
Trefwoord apero, doordeweeks recept, hapje, snel klaar, spinazie, tonijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.