Na een weekje rust en te bekomen van de voorbije feestdagen, vlieg ik opnieuw in de keuken ofwel mijn favoriete habitat. Met een nieuw jaar dat gestart is, dat meestal ook gepaard gaat met gezonde goed voornemens, deel ik alvast dit lekkere gezonde recept voor wortelsoep met zoete aardappel. Een powersoepje met een lekkere “curry toets” dat ideaal is als lunch of gewoon als tussendoortje. Ja, dat lees je goed als tussendoortje. Dat hoeft namelijk niet altijd een koek, reep of fruit te zijn. Een warm kommetje soep bomvol verse groentjes kan even goed!
Wat maakt deze wortelsoep nu zo lekker? Het geheim zit hem in de kruiden meer bepaald 1 kruidenmix en dat is curry madras. Deze heeft nog iets meer smaak en pit dan de klassieke kerriepoeder. Ik gebruik deze kruidenmix vaak om een kipfilet op smaak te brengen of voor mijn huisgemaakte kip-curry salade. Een aanwinst voor je kruidenkast zou ik zeggen, heb je deze niet in huis of kan je hem niet vinden dan kan je ook gewone kerriepoeder gebruiken.
TIP > Curry madras poeder is te vinden bij AH, Delhaize of online bij Pit & Pit
Nog een geheim waardoor dit soepje zo lekker is? We roosteren de groentjes met z’n allen in de oven. Dat is niet alleen super makkelijk voor jezelf, de groenten krijgen zo veel meer smaak. Eigenlijk hoef je zelf enkel maar de groenten de snijden en vervolgens doet de oven en je blender al het werk.
En zal ik jullie er nog eens een lekkere serveertip bij geven? Ik ga alvast toegeven, het is niet het lichtste of gezondste maar wel zoooo lekker. Een croque wafel, jawel een croque monster gemaakt in je wafelijzer. Heerlijk in combinatie met dit soepje, origineel en meteen een goed vullend maaltje zowel als lunch of als avondmaal.
Hoe maken we deze wortelsoep met zoete aardappel?
Ik kan jullie al verklappen dat je oven en je blender het meeste werk gaan doen. Nadat je de groentjes hebt versneden, zit je werk er eigenlijk op en kan je makkelijk iets anders gaan doen. Dit wil je toch gewoon 😀.
Je begint met het schillen en versnijden van de groenten. Dat is in dit geval de ui, look, wortelen en zoete aardappelen. Probeer de groenten in even grote stukjes/blokjes te snijden. Doe alle groenten in een ruime ovenschaal en kruid met de curry madras, peper en zout. Overgiet met wat olijfolie en bak de groentjes mooi goudbruin en gaar in de oven. Je kan tussendoor even doorheen de groenten gaan husselen.
Eenmaal de groentjes gaar zijn, doe je alles in een blender samen met de bouillon en mix tot een gladde soep. Voeg op het laatste nog wat kokosmelk toe en mix nog even. Meer is het niet! Een ideaal soepje om in het weekend te maken om er tijdens de werkweek van te kunnen genieten.
Tips en vragen voor het maken van deze wortelsoep met zoete aardappel?
- Kan je de kokosmelk in het recept vervangen? Ja dat kan door bijvoorbeeld wat light room, melk of een schepje mascarpone toe te voegen.
- Is er een alternatief voor de zoete aardappel? Deze kan je vervangen door pompoen of rode linzen. Of maak een soepje met alleen maar wortelen.
- Kan ik de soep ook in een klassieke stoofpot maken? Dat kan zeker. Je begint dan met de ui aan te stoven gevolgd door de curry madras en look even mee te laten bakken. Vervolgens voeg je de wortelen, zoete aardappel en bouillon toe en laat alles alles zachtjes sudderen. Eenmaal de groentjes gaar zijn, pureer je de soep en voeg je nog wat kokosmelk toe.
Wortelsoep met zoete aardappel
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 1 teentje look
- 600 gr wortelen
- 400 gr zoete aardappel
- 2 el curry madras kruiden of kerrie poeder
- 900 ml bouillon (groente of kip)
- 150 ml kokosmelk (of room, of melk of 1el mascarpone)
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 185 graden. Pel de ui en look en hak fijn. Schil de wortelen en zoete aardappelen en snij in gelijke blokjes.
- Doe alle groenten in een ruime ovenschaal.Strooi er de curry madras kruiden over samen met wat peper en zout.Overgiet royaal met olijofolie. Zet in de oven en bak voor zo'n 45 a 50min tot de groenten mooi gaar zijn. Probeer af en toe door de groenten te husselen.Als je ziet dat de groenten iets te bruin worden, kan je de ovenschaal afdekken met wat aluminiumfolie
- Als de groenten gaar zijn, schep dan alles in een blender. Samen met de warme bouillon. Mix tot een gladde soep.Voeg op het laatste de kokosmelk toe en mix nog even kort.Serveer de soep.TIP ! Lekker met croque monsieur wafels (zie notities)
Notities
Nog meer inspiratie nodig om het jaar gezond in te zetten? Check dan zeker deze receptjes.