Toen ik vorige maand een foto postte van deze chocoladetaart met koffie op mijn Instagram stories, kon ik de vragen voor het recept niet bijhouden. Jullie gingen crazy en ik werd ook gek, gek van de heerlijke smaak! Ik liep al enkele weken met een idee in mijn hoofd van smaken en de looks van een taartje. Wat er uiteindelijk in mijn hoofd zat, zie je nu op de foto. Eentje waar ik toch stiekem trots over ben en nog een handigheidje voor jullie … ze is totaal niet moeilijk om te maken, ze vraagt wel wat stappen maar eenvoudige stappen 😉. Echt waar!!
Voor de bodem van de taart, heb ik het mezelf lekker makkelijk gemaakt. In een goody bag die ik had gekregen zat een taartbodem van Jos Poell. Deze is heerlijk van smaak en maakt het jezelf toch weer wat makkelijker. De taartbodem kan je trouwens makkelijk vinden bij AH, van hetzelfde merk gebruik ik ook regelmatig de ijshoorntjes en de suikerschelpen. Natuurlijk kan je ook zelf je taartbodem bakken, gebruik dan zeker dit no-fail receptje.
De toefjes van de taart dan, je denkt misschien dat dit allemaal dezelfde smaak is. Wel dat is dus niet het geval 😃! Het is een zalige combinatie van opgeklopte ganache met koffielikeur en een chocolade botercrème op basis van banketbakkersroom. Het resultaat is gewoonweg verrukkelijk! Je denkt nu misschien “pff 2 verschillende crèmes maken”. Zo veel werk vragen deze echt niet en je kan deze makkelijk op voorhand al rustig maken.
Hoe maken we de chocolade botercrème?
Laten we beginnen met de botercrème op basis van banketbakkersroom. Je begint met de dag ervoor de pudding te maken. Zo kan ie volledig afkoelen en opstijven. Voor een banketbakkersroom begint je met melk op te warmen, een klein deel melk meng je met suiker, vanillesuiker, eigelen en maizena. Dit voeg je toe aan de warme melk en zachtjes al roerend aan de kook. Roer goed zodat ie zeker niet kan aanbakken. Als de pudding mooi stevig is, giet je deze over fijngehakte pure chocolade en ik voegde ook een scheutje koffielikeur toe. Roer tot een mooie gladde pudding. Leg plasticfolie direct op de room, zo zal er geen vel bovenop komen. Laat volledig afkoelen op kamertemperatuur. Ik laat dit gewoon een nachtje in mijn keuken staan.
De volgende dag klop je met een handmixer de chocolade banketbakkersroom tot een gladde crème (max. 1min.). Doe boter die op kamertemperatuur is samen met poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix op hoge snelheid tot de boter mooi romig en wit is. Schraap af en toe de zijkanten los. Reken toch op zeker 10min tot de boter mooi wit is. Voeg vervolgens de chocolade botercrème toe en mix nog even kort tot een mooie romige crème.
Het kan zijn dat je botercrème gaat schiften zodra je de pudding toevoegt. Panikeer vooral niet en gooi hem zeker niet weg. We gaan hem redden! Mijn truc is om nu je haardroger boven te halen. Ja, dat lees je goed! Je haardroger. Je blaast de warme lucht langs de kom waarin je crème zit en laat je mixer draaien. Door de warmte gaan alle ingrediënten een zelfde temperatuur bereiken en een mooie gladde crème worden. Je zal de botercrème nog wel even in de koelkast moeten zetten om ietwat op te stijven. Zet hem niet te lang in de ijskast aangezien je nog toefjes dient te spuiten.
Hoe maken we de opgeklopte ganache met koffie?
Ook deze gaan we de dag voordien al maken zodat ie een nachtje in de koelkast kan opstijven. We beginnen met een blaadje (2gr) gelatine te weken in koud water. Breng vervolgens de room samen met wat oploskoffie en koffielikeur aan de kook. Als dit kookt, haal het van het vuur, voeg de gelatine, roer goed en giet over melk chocolade. Roer goed tot een mooie gladde (redelijk lopende) crème. Leg een vel plasticfolie direct op de room en zet voor een nachtje in de koelkast.
De volgende dag haal je de ganache uit de koelkast en klop met een handmixer tot een mooie romige ganache. Schep deze in een spuitzak met spuitmondje en laat nog eens zo’n 15min opstijven in de koelkast.
Spuit nu afwisselend toefjes van de botercrème en de opgeklopte ganache in de taartkorst. Werk af met nog wat verkruimelde koekjes.
Tips en vragen voor het maken van deze chocoladetaart met koffie
- Kan ik de koffielikeur weglaten? Ja, dat kan zeker. Voeg gewoon wat meer oploskoffie toe
- Kan je de melk chocolade in de ganache ook vervangen door witte chocolade? Dat kan zeker, hij zal dan wel iets zoeter zijn.
Chocoladetaart met koffie
Equipment
- Spuitzak met spuitmondjes
- handmixer
Ingrediënten
- 1 taartbodem (zie notities)
- krokante koekjes
Chocolade botercrème
- 125 gr pure chocolade
- 450 ml melk
- 50 ml koffielikeur (bailey's, Amarulla)
- 92 gr suiker
- 8 gr vanillesuiker
- 2 eidooiers
- 45 gr maizena
- 300 gr boter (op kamertemperatuur)
- 75 gr poedersuiker
Opgeklopte ganache met koffie
- 2 gr gelatine blaadjes (ik gebruik Dr. Oetker)
- 56 gr melk chocolade
- 210 gr room (35% vet )
- 45 gr koffielikeur (**)
- 1 tl oploskoffie
Instructies
Chocolade botercrème
- Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom. Zet even opzij.
- Doe 400ml melk en de koffielikeur in een kookpotje en breng zachtje aan de kook. Doe de resterende 50ml melk, suiker, vanillesuiker en eidooiers in een kom en kluts dit goed los. Voeg nu de maizena toe en roer nog even goed tot een glad papje.Als de melk kookt, giet je hiervan de helft over het koude maizena papje. Roer goed los en giet nu alles in het kookpotje. Breng dit nu al roerend aan de kook. Je zal zien dat de pudding zal beginnen indikken, blijf wel roeren zodat ie zeker niet kan aanbranden. Laat de pudding zeker 1min zachtjes doorkoken. Giet vervolgens de pudding over de stukjes chocolade, roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooie gladde pudding krijgt. Leg meteen een vel plasticfolie direct op de pudding zodat deze elkaar raken waardoor er geen vel zal ontstaan. Laat de pudding een nachtje op kamertemperatuur staan alvorens de botercrème af te werken.
- De volgende dag, mix je de chocolade banketbakkersroom even los met een handmixer tot deze mooi glad is (max. 1min.).Doe vervolgens de zachte boter en de poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop deze mooi romig en wit. Schraap af en toe de zijkanten los en reken toch zeker op 10min alvorens de boter mooi wit is geworden. Voeg dan de chocolade banketbakkersroom toe en mix nog even kort tot je een mooie gladde crème verkrijgt. Schep dan in een spuitzak met spuitmondje en leg nog even kort in de koelkast om op te stijven. Natuurlijk moet je de botercrème nog kunnen spuitenTIP !! Het kan zijn eenmaal je de banketbakkersroom toevoegt aan de botercrème dat deze zal gaan schiften door een temperatuurverschil. Boter heeft namelijk niet veel verschil nodig om te gaan schiften. Panikeer niet! Scroll even naar boven en je zal daar mijn ultieme tip met haardroger vinden.
Opgeklopte ganache met koffie
- Begin met de gelatine te weken in koud water. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom.
- Doe de room, koffielikeur en de oploskoffie in een kookpotje en breng rustig tot aan het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgewrongen gelatine toe. Roer goed en giet dit warme mengsel over de stukjes chocolade. Roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooi glad mengsel krijgt. Dit is vrij lopend en dat is normaal. Leg meteen een vel plasticfolie direct op de room zodat deze elkaar raken waardoor er geen vel zal ontstaan. Zet in de koelkast voor een nachtje.
- De volgende dag klop je met een handmixer de ganache tot een romige massa (textuur van yoghurt). Schep in een spuitzak met spuitmondje en laat nog eens 20min opstijven in de koelkast.
Afwerking
- Spuit nu afwisselend toefjes in de taartbodem tot deze mooi gevuld is. Werk af met verkruimelde krokante koekjes. Bewaar koel.Smakelijk
Notities
> Koop de taartbodem van Jos Poell bij AH
> Koop taartdeeg/zanddeeg in de winkel en bak deze af
> Maak dit no-fail taartdeeg Wil je geen koffielikeur gebruiken :
> In de botercrème: vervang door melk en eventueel een theelepel oploskoffie
> In de ganache > vervang door room en eventueel een theelepel oploskoffie extra