Stracciatella, één van de lekkerste ijssmaakjes dat er bestaat naar mijn mening. En ook al ben ik een enorme “ijsjes lover”, het is toch ietsje te winters en ietsje te fris voor een ijskoud ijsje. Daarom geen ijsrecept (dat houden jullie nog tegoed), wel deze stracciatella taart met sinaasappel dat even lekker is als een horentje met een bolletje stracciatella. Geloof me!
Wat je kan verwachten van dit heerlijk taartje?
Het begint bij een lekkere krokante korst, daarvoor gebruik ik mijn klassiek recept dat ik voor bijna elke taart gebruik. Mislukt nooit, lekker krokant en heerlijk van smaak.
De taart wordt gevuld met een heerlijke fluffy vulling op basis van ricotta, room, stukjes chocolade en een subtiele toets van sinaasappel. Sinaas & chocolade is zo’n klassieke combi die blijft werken. Een echte match made in heaven.
> Ook lekker met geroosterde aardbeien en of rabarber (wanneer deze terug in het seizoen zijn)
Stracciatella taart met sinaasappel
Ingrediënten
Taartdeeg (voor 1 grote taart +/- 23cm of 5 kleine taartjes)
- 120 gr patisseriebloem
- 20 gr amandelmeel
- 1 eidooier
- 50 gr poedersuiker
- 75 gr margarine/boter (koud – in blokjes)
Vulling
- 1 sinaasappel (sap + zeste) + 1 extra voor de afwerking
- 1 blaadje gelatine
- 250 gr ricotta
- 1 el honing
- 200 ml room
- 90 gr poedersuiker
- 1 vanillestok
- snuifje kaneel
- 100 gr chocolade ik gebruikte een mix van pure & melkchocolade
Instructies
Voor het taartdeeg
- Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.Doe hierbij de eierdooier en meng tot een mooi stevig deeg. Als het nog iets te droog aanvoelt, voeg dan een heel klein beetje (1 a 2kl) water toe tot je een mooie deegbal krijgt.Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
- Rol het deeg uit, je kan dit het best doen tussen 2 vellen bakpapier. Verwijder de bovenste vel bakpapier en leg het deeg in de taartvorm. Duw goed aan zodat de hele taartvorm bedekt is. Snij het overtollige deeg weg. Prik gaatjes in het deeg.Zet de taart nog eerst 15min in de diepvries om op te stijven.Verwarm de oven voor op 175 graden.Bak de bodem mooi goudbruin en gaar voor zo’n 20 a 25min.Haal uit de oven en laat zo volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de korst hard worden. Ontvorm dan.
Voor de vulling
- Begin met het fijnraspen van de chocolade. Zet even opzij.
- Week het blaadje gelatine in koud waterVerwarm het sap van de sinaasappel, laat niet koken. Haal van het vuur en voeg het uitgeknepen blaadje gelatine toe. Roer goed zodat de gelatine kan smelten. Laat volledig afkoelen op kamertemperatuur.
- Klop de ricotta mooi los en glad samen met de honing, de zaadjes van vanillestok, sinaasappel zeste en het snuifje kaneel.
- Klop de room stijf met de poedersuiker. Spatel hieronder het mengsel van ricotta en het afgekoelde sinaasappelsap (met de gelatine). Roer tot een mooie gladde massa.Voeg als laatste de fijngeraspte chocolade toe (hou nog zo'n 1,5el apart voor de afwerking) en meng nog even. Schep deze mousse in de afgekoelde taarvorm, spreid goed uit en laat zo'n 1 a 2 uurtjes (of langer) opstijven in de koelkast.
- Serveer de taart(jes) met plakjes sinaasappel en wat geraspte chocoladeSmakelijk