Groenteballetjes in tomatensaus

Groenteballetjes in tomatensaus

De eerste week van het nieuwe jaar is bij deze ingezet met deze zalige groenteballetjes in tomatensaus. Laten we hopen dat dit jaar een iets beter, positiever verloop zal hebben dan het vorige. Het jaar 2020 kunnen we eigenlijk beter gewoon schrappen uit ons geheugen.
Alleja, niet volledig schrappen want 2020 heeft ook enkele positieve punten gehad zoals bijvoorbeeld mijn carrière switch en ik heb mij verdiept in hoe ik de beste en lekkerste veggieballetjes kon maken 😀 en dat is mij bij deze eindelijk gelukt!

Groenteballetjes in tomatensaus

Ja, het heeft even geduurd … heel wat veggie ballen zijn hier de revue gepasseerd maar steeds misten ze wel iets. Ofwel waren ze te flauw, ofwel te vast of ze vielen helemaal uit elkaar, niet crunchy genoeg … maar ik ben blijven doorzetten en halleluja het is me gelukt om de lekkere groenteballetjes te maken die super smaakvol zijn, lekker smeuïg, kruidig en een zalig crunchy korstje.

Groenteballetjes in tomatensaus

Ook al ben ik een serieuze “gehaktballen addict” deze moeten hier echt niet voor onderdoen! Zowel groot als klein zullen smullen van deze veggie ballen die bestaan uit aardappel, zoete aardappel, wortel en wat spinazie. Daar voegen we nog een heleboel kruiden aan toe, krijgen nog een crunchy panko korstje en worden gebakken in de oven.
En ook de daarbij horende tomatensaus krijgt een spicy update.
Oke, het receptje vraagt wel ingrediënten maar dat vergeet je zo eenmaal je ze geproefd hebt 😉

Groenteballetjes in tomatensaus

En handig om te weten, dit is zeker en vast een “meal prep Proof” receptje.
De saus kan je al een paar dagen op voorhand maken en gewoon koel bewaren of vries ze in. De groenteballetjes kan je al maken en paneren de dag voordien om ze de volgende dag af te bakken in de oven.

Ingrediënten groenteballetjes (4 personen)

  • 2 (grote) aardappelen (zacht kokende)
  • 1 (grote) zoete aardappel
  • 1 wortel
  • 200gr spinazie
  • 1 ui
  • 1/2tl gember (vers – fijn geraspt)
  • 2 teentjes look
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 1tl garam masala (optioneel)
  • 70gr cashewnoten (geroosterd)
  • 40gr rozijnen
  • 65gr bloem
  • 2 eieren
  • 50 + 150gr panko (of gewoon paneermeel)
  • Peper en zout

Ingrediënten tomatensaus

  • 1 ui
  • 1/2tl gember (vers – fijn geraspt)
  • 2 teentjes look
  • 1kl garam masala
  • 1/2 rode chili (*)
  • 800gr tomatenblokjes (uit blik)
  • 150ml bouillon (groente of kip)
  • 100ml kokosmelk (of room)
  • Olijfolie
  • Zout

(*) je kan de rode chili ook weglaten

Bereidingswijze

Voor de groenteballetjes.
Schil de aardappelen, zoete aardappel en wortel. Snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
Eenmaal gaar, giet af, doe de groenten direct terug in de kookpot samen met de spinazie. Zo kan de spinazie slinken. Pureer de groenten tot een gladde massa (kan je het beste in een blender doen)

Ondertussen kan je de ui en look pellen en fijn hakken.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en fruit hierin eerst de ui mooi glazig. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
Voeg de look, gember, komijn en garam masala toe. Roer even en laat zo’n 2min mee bakken. Meng deze kruidige massa met de groentepuree samen met grof gehakte cashewnoten, rozijnen, 50gr panko, peper en zout. Meng goed. Is dit mengsel nog iets te plakkerig, dan kan je nog wat extra panko toevoegen. Rol balletjes van het mengsel.

Neem 3 kommetjes.
Doe in het eerste kommetje de bloem, in het tweede kommetje kluts je de eieren los en in het derde kommetje doe je 150gr panko met een snuifje zout. Haal de balletjes eerst door de bloem vervolgens door het eimengsel en als laatste door de panko.
Leg op een beklede bakplaat, wrijf een beetje in met olijfolie
Bak de groenteballetjes mooi goudbruin in de oven op 200 graden voor zo’n 25 a 30min. Draai de balletjes tijdens het bakken.

Voor de tomatensaus.
Pel de ui en look en hak fijn.
Hak de rode chili heel fijn.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
Fruit hierin de ui mooi glazig (laat niet bruin worden).
Voeg de look, gember en garam masala toe en laat zo’n 2min mee bakken (roer af en toe). Giet hierbij de tomatenblokjes en de bouillon.
Roer goed en laat zo’n 15min zachtjes sudderen.
Werk de saus op het laatste af met kokosmelk (of room). Proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Serveer de tomatensaus met de groenteballetjes.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.