Het is 2 januari … de dag dat we traditioneel met goede voornemens beginnen maar het is ook een zeer feestelijke dag! Yes yes, want het is de zesde blogverjaardag van Elien’s Cuisine en dat vieren we met deze witte chocolade cake met pistache. Ahja want bij een verjaardag hoort nu eenmaal taart. Dus laten we die goede voornemens op 3 januari dan maar starten 😀
Nog steeds kan ik het eigenlijk niet geloven dat mijn blog al zo’n 6 jaar live is. Ik kan me die eerste dag nog steeds goed herinneren.
Zou ik dit wel doen?
Wie gaat in godsnaam mijn receptjes willen lezen?
Gaat er wel iemand naar mijn blog komen kijken?
Zoveel vragen … zoveel twijfels … en zonder het bijna te beseffen zijn we 6 jaar verder. Zes jaar van pure fun, heel veel nieuwe mensen leren kennen, aan heel wat leuke samenwerkingen mogen meewerken en mezelf steeds weer uitdagen.
Geraak je dit dan niet beu? Een vraag die ik wel eens krijg.
En mijn antwoord daarop is heel kort … NEE 😀
Mijn passie voor koken en bakken groeit nog steeds elke dag. Ik sta er mee op en ik ga er mee slapen. Ja, soms droom ik er zelfs over.
Ik geniet van elk aspect … het bedenken van receptjes met een lekker koffietje bij de hand (en eventueel ook een taartje of koekje), het inkopen van de ingrediënten (ik kan echt uren rondlopen in een supermarkt), gezellig kokerellen in mijn keuken (en heel veel proeven ondertussen) …
Ja, zelfs van het fotograferen ben ik gaan genieten wat in het begin totaal niet het geval was 😀
Het leukste is om mijn passie voor koken met jullie te delen en daar blijven jullie van smullen. Jullie super lieve reacties op mijn receptjes, de foto’s die jullie doorsturen, de blogstatistieken die het afgelopen jaar verviervoudigd zijn … daar kon ik 6 jaar geleden alleen maar van dromen.
Dus een dikke DANKJEWEL aan mijn lieve volgers!
En wil je dit jaar geen enkel receptje missen, schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief. En wees gerust ik ga jullie echt niet dagelijkse spammen hoor 😉
Witte chocoladecake met pistache
Equipment
- 2 springvormen van +/- 20 a 22cm
- Bakpapier
- Sprinkles om te decoreren
Ingrediënten
Cake
- 200 gr boter/margarine
- 200 gr witte chocolade
- 200 gr cassonade suiker
- 180 ml melk
- 1 el honing
- 2 tl vanille essence
- 2 eieren
- 150 gr zelfrijzende bloem
- 150 gr gemalen pistachenoten (*)
- 1 tl kaneel
- frambozenjam of andere jam naar keuze
Roomkaas crème
- 225 gr roomkaas type Philadelphia
- 200 gr poedersuiker
- 300 ml room
- 1 tl zeste van citroen
- 1,5 tl rozenwater optioneel
Instructies
Voor de cake
- Verwarm de oven voor op 165 gradenBekleed de bodem en de randen van de springvormen met bakpapier.
- Meng de bloem met de fijngemalen pistachenoten en kaneel. Zet even opzij
- Doe de boter, witte chocolade, suiker, melk, honing en vanille essence in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje zodat de chocolade kan smelten. Roer goed tot een mooie gladde massa. Haal van het vuur een laat zo'n 20min afkoelen.
- Giet het afgekoelde mengsel in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Voeg nu één voor één de eieren toe en mix goed.Voeg in porties het bloem-pistache mengsel toe.Mix tot een mooi glad deeg.Verdeel het deeg over de twee springvormen.Bak voor zo'n 50 a 60min in de oven tot deze mooi gaar & goudbruin gebakken zijn.Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven, laat zo'n 20min afkoelen, ontvorm de cakes en laat verder volledig afkoelen.
Voor de roomkaas crème
- Doe de roomkaas, poedersuiker, zeste van citroen en eventueel het rozenwater in een mengkom en mix kort tot een gladde massa. Zet even opzij.
- Klop de room stijf op in een tweede kom.
- Meng de opgeklopte room met een spatel onder het roomkaas mengsel tot een mooie gladde massa. Laat de crème zo'n 1h (of langer) opstijven in de koelkast.
Samenstelling
- Snij beide cakes bovenaan wat bij zodat je een egaal vlak hebt.
- Neem je eerste cake of eerste cake helft en leg op je serveerbordDoe nu ongeveer 4 grote scheppen van je roomkaas crème in een spuitzak met spuitmondje en spuit de crème rondom de rand. Dat randje zal ervoor zorgen dat je jam niet zal uitlopenSmeer binnenin de jam (ongeveer 4el)Leg hierop je tweede cake/helft en duw wat aan Smeer nu heel de cake in met de roomkaas crèmeZet minstens 30min in de koelkast om op te stijven Decoreer de cake met sprinkles