Groene shakshuka

Groene shakshuka

Verplicht op Pasen … een eitje eten! Ik heb dan zowel over chocolade eitjes als een kippenei 😀 . Welk eigerecht zal er bij jullie op tafel staan? Een omeletje, een spiegelei of zo’n lekker zachtgekookt eitje (met de verplichte soldaatjes). Eén voor één heerlijke bereidingen van een eitje maar wat dacht je van dit jaar de Midden-Oosterse tour op te gaan met deze groene shakshuka.

Shakshuka, zo’n 4 jaar geleden nog iets totaal onbekend voor mij en nu is het één van mijn favoriete eibereidingen. Volgens het basisrecept voor shakshuka worden eieren gepocheerd in een pittige tomatensaus. Het leuke is, dat je met die saus eindeloos kan gaan variëren. Ik maakte al een versie met aubergines, pompoen en zelfs eentje met bloemkool.
Deze groene shakshuka zit bomvol groene groenten, dat had je misschien al door 😉

Spinazie, prei, venkel, groene kruiden, lente-ui … echte groene power in deze shakshuka. Eentje waar smaak van afspat! Een eireceptje dat je gewoon op tafel moet zetten met Pasen of als gewoon doordeweeks maaltje.

Groene shakshuka
Groene shakshuka

Groene shakshuka

Een heerlijk Midden-Oosterse bereiding van gepocheerd ei in een pittige saus
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

groene saus

  • 250 gr ricotta
  • 70 ml groentebouillon
  • 200 gr spinazie
  • 1 el basilicum (fijngehakt)
  • 2 el kervel (fijngehakt) vers of ontdooid uit de diepvries
  • 1/2 jalepeno
  • 1 teentje look
  • Zout
  • snuifje nootmuskaat

Shakshuka

  • 1/2 venkel
  • 1 prei
  • 2 lente-uitjes
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 150 gr spinazie
  • 8 eieren
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 100 gr erwten (geblancheerd) (optioneel)
  • Platbrood – naanbrood om te serveren

Instructies
 

Voor de groene saus

  • Doe de ricotta, bouillon, spinazie, basilicum, kervel, fijngehakte jalapeno, gepeld teentje look, peper en nootmuskaat in een blender. Mix tot een gladde saus.
    Proef en breng verder op smaak met nog wat zout (en eventueel wat citroensap)
    Zet even opzij.

Voor de shakshuka

  • Snij de venkel in kleine blokjes.
    Was de prei en hak fijn.
    Hak de lente-uitjes fijn.
  • Verhit een ruime pan of stoofpot met een scheut olijfolie.
    Stoof hierin de venkel, prei en lente-uitjes aan voor zo'n 10min. Roer regelmatig zodat de groenten niet bruin worden.
    Voeg het komijnpoeder en korianderpoeder toe, meng goed en laat 2min mee bakken.
    Voeg de spinasie toe en laat slinken.
    Giet hierbij de groene saus, meng goed en en breng tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
  • Voor de eitjes te pocheren in de groene saus.
    TIP : Ik vind het handig om de eitjes alvast voorzichtig open te breken in individuele kommetjes. Maar je kan dit ook direct openbreken in de saus.
    Maak 8 kuiltjes in de saus en laat hierin voorzichtig het ei glijden.
    Laat de eieren zo'n 8 a 10min garen. De eidooier dient nog lopend te zijn.
  • Eenmaal de eieren mooi gepocheerd zijn, serveer direct.
    Ik werkte de shakshuka nog af met wat geblancheerde erwtjes.
    Serveer met naanbrood of platbrood
    Smakelijk !
Trefwoord brunch, ontbijt, paasbrunch, recept met ei, shakshuka, vegetarisch
Groene shakshuka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.