Verplicht op Pasen … een eitje eten! Ik heb dan zowel over chocolade eitjes als een kippenei 😀 . Welk eigerecht zal er bij jullie op tafel staan? Een omeletje, een spiegelei of zo’n lekker zachtgekookt eitje (met de verplichte soldaatjes). Eén voor één heerlijke bereidingen van een eitje maar wat dacht je van dit jaar de Midden-Oosterse tour op te gaan met deze groene shakshuka.
Shakshuka, zo’n 4 jaar geleden nog iets totaal onbekend voor mij en nu is het één van mijn favoriete eibereidingen. Volgens het basisrecept voor shakshuka worden eieren gepocheerd in een pittige tomatensaus. Het leuke is, dat je met die saus eindeloos kan gaan variëren. Ik maakte al een versie met aubergines, pompoen en zelfs eentje met bloemkool.
Deze groene shakshuka zit bomvol groene groenten, dat had je misschien al door 😉
Spinazie, prei, venkel, groene kruiden, lente-ui … echte groene power in deze shakshuka. Eentje waar smaak van afspat! Een eireceptje dat je gewoon op tafel moet zetten met Pasen of als gewoon doordeweeks maaltje.
Groene shakshuka
Ingrediënten
groene saus
- 250 gr ricotta
- 70 ml groentebouillon
- 200 gr spinazie
- 1 el basilicum (fijngehakt)
- 2 el kervel (fijngehakt) vers of ontdooid uit de diepvries
- 1/2 jalepeno
- 1 teentje look
- Zout
- snuifje nootmuskaat
Shakshuka
- 1/2 venkel
- 1 prei
- 2 lente-uitjes
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 150 gr spinazie
- 8 eieren
- Olijfolie
- Peper en zout
- 100 gr erwten (geblancheerd) (optioneel)
- Platbrood – naanbrood om te serveren
Instructies
Voor de groene saus
- Doe de ricotta, bouillon, spinazie, basilicum, kervel, fijngehakte jalapeno, gepeld teentje look, peper en nootmuskaat in een blender. Mix tot een gladde saus.Proef en breng verder op smaak met nog wat zout (en eventueel wat citroensap)Zet even opzij.
Voor de shakshuka
- Snij de venkel in kleine blokjes.Was de prei en hak fijn. Hak de lente-uitjes fijn.
- Verhit een ruime pan of stoofpot met een scheut olijfolie.Stoof hierin de venkel, prei en lente-uitjes aan voor zo'n 10min. Roer regelmatig zodat de groenten niet bruin worden.Voeg het komijnpoeder en korianderpoeder toe, meng goed en laat 2min mee bakken. Voeg de spinasie toe en laat slinken. Giet hierbij de groene saus, meng goed en en breng tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
- Voor de eitjes te pocheren in de groene saus. TIP : Ik vind het handig om de eitjes alvast voorzichtig open te breken in individuele kommetjes. Maar je kan dit ook direct openbreken in de saus.Maak 8 kuiltjes in de saus en laat hierin voorzichtig het ei glijden.Laat de eieren zo'n 8 a 10min garen. De eidooier dient nog lopend te zijn.
- Eenmaal de eieren mooi gepocheerd zijn, serveer direct.Ik werkte de shakshuka nog af met wat geblancheerde erwtjes.Serveer met naanbrood of platbroodSmakelijk !