Nog een weekje en het is Pasen! Misschien staat er wel een gezellig Paasontbijtje of Paasbrunch op het programma. Croissantjes, een gekookt eitje, pistoletjes, krokant gebakken spekjes en misschien deze cupcakes met frambozen & witte chocolade als “kers op de taart”. Ahja, het is maar 1x Pasen op een jaar dus dubbel en dik genieten zou ik zeggen.
Verwacht je niet aan saaie, droge en veel te zoete cupcakes. Deze cuties zijn een ware smaakbeleving met de heerlijke combi van frambozen en witte chocolade. En ook de topping of de “frosting” is niet de klassieke “veel te zoete” versie. Ik maakte een frisse crème op basis van ricotta & roomkaas.
Niets klassiek of saai aan dus 🙂 en daarom het perfecte extraatje voor met Pasen. Of om tijdens de Paasvakantie te baken samen met de kids.
TIPS !
> Ik gebruikte frambozen maar natuurlijk kan je hier ook aardbeien, rabarber, blauwe bessen of bramen voor gebruiken.
> Bij de ingrediënten voor de frosting zal je zien dat je heel wat poedersuiker nodig hebt en dit klopt wel degelijk :-D. De poedersuiker zal zorgen voor de stevigheid. Maar wees gerust door de roomkaas en wat zeste van citroen zal je nog een lekkere frisse topping hebben.
Cupcakes met frambozen & witte chocolade
Equipment
- Cupcake/Muffin bakvorm
- Papieren cupcake vormpjes
- Spuitzak met spuitmondjes
- Paaseitjes om te decoreren
Ingrediënten
Cupcakes
- 175 gr margarine/boter op kamertemperatuur
- 175 gr bruine suiker (cassonade)
- 3 eieren
- 175 gr zelfrijzende bloem
- 1 tl vanille essence
- 1/2 tl zeste van citroen (fijngeraspt)
- 50 ml melk
- 100 gr witte chocolade (fijngehakt)
- 100 gr frambozen (vers of diepvries)
Topping
- 125 gr ricotta
- 400 gr roomkaas
- 375 gr poedersuiker
- 1/2 tl vanille essence
- 1/2 tl zeste van citroen
- Frambozenconfituur (optioneel)
Instructies
Voor de cupcakes
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Beleg de cupcake/muffin bakvorm met papieren vormpjes.
- Doe de zachte boter/margarine in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de bruine suiker. Mix licht en luchtig voor zo'n 3 a 4min. Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Voeg de vanille essence en zeste van citroen toe en meng goed.Voeg nu afwisselend en in delen de bloem en de melk toe. Mix tot een mooi glad deeg.Op het laatste voeg je de fijngehakte witte chocolade en frambozen toe en meng dit met een spatel.Vul de vormpjes (met het deeg). Vul ze niet volledig omdat de cakejes tijdens het bakken nog zullen rijzen. Het makkelijkste is om een ijsschepper te gebruiken.Bak de cupcakes mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 20 a 25min in de oven.Check met een satéprikker of de cakjes gaar zijn binnenin. Haal uit de oven, laat zo'n 5min afkoelen alvorens je de cakjes uit de bakvorm haalt. Laat verder volledig afkoelen op een rooster
Voor de topping
- Doe de roomkaas & ricotta in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix deze los en luchtig voor zo'n 3 a 4min. Schraap af en toe de zijkanten los.Voeg de zeste van citroen, vanille en de poedersuiker toe en mix tot een mooie stevige crème. Je kan deze eerst nog in de koelkast laten opstijven of je kan de cupcakes meteen afwerken
- Doe de frosting in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes op de cupcakes.Of je kan eerst wat "strepen" confituur trekken in de spuitzak dan opvullen met de frosting, zo krijg je een leuk effect van roze confituur en frosting.Smullen!