Valt het op dat ik zin heb in Pasen š
Ik ben nogal in een “Easter baking mood” de laatste tijd. Al die lekkere paaseitjes en ook de start van de lente maakt mij helemaal gek en geeft mij zo veel energie en inspiratie voor lekkere toetjes & taartjes te maken. Vorige week een exotische biscuit met heel veel “Paas vibes” en vandaag deze heerlijke charlotte taart met aardbeien & granaatappel. Een taartje met de nodige showgehalte, crunchiness, romigheid, friste en lente vibes.
Niet alleen Pasen is op komst ook het aardbeienseizoen is op komst. En daar word ik nu eens gelukkig van se. Aardbeien zijn voor mij echt het symbool dat de prachtige lente op komst is. Niets zo lekker dan een kommetje gevuld met “jerbezen” zoals wij ze hier in de Kempen noemen. Gewoon puur zijn ze op hun lekkerst naar mijn mening maar in een toetje zijn ze natuurlijk ook super lekker.
In dit receptje combineer ik deze prachtige bessen met granaatappel.
Heerlijke combi! En je hoeft echt geen verse aardbeien hiervoor te gebruiken, je kan ook perfect aardbeien uit de diepvries gebruiken. We maken namelijk eerst een compote van het fruit. Als afwerking kan je wel verse aardbeien gebruiken.
TIPS :
> Ik gebruikte een combinatie van aardbeien met granaatappel. Hier kan je naar hartelust zelf volop mee gaan spelen en experimenteren. Voeg bijvoorbeeld frambozen toe of blauwe bessen, bramen …
> Bij een Charlotte taart horen nu eenmaal koekjes rondom. Ook hier kan je mee spelen. Ik gebruikte Madeira koekjes. Je kan ook lange vingers gebruiken of zelfs Leo koeken.
Charlotte taart met aardbeien & granaatappel
Equipment
- Springvorm van +/- 20 a 22cm
- Paaseitjes om te decoreren
Ingrediƫnten
- 250 gr aardbeien (vers of diepvries)
- 250 gr granaatappelpitjes
- 50 gr suiker
- 175 gr witte chocolade (+ 20gr extra om de koekjes "te kleven")
- 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 340 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 200 ml room
- 1 el vanille essence
- 1/2 tl zeste van citroen (fijngeraspt)
- 1 el citroensap
- 1,5 el honing
- 2 pakjes Madeira koekjes
Instructies
- Beleg de bodem en zijkant van de springvorm met bakpapier.Bedek de bodem met de Madeira koekjes.De zijkanten gaan we nog niet bedekken met de koekjes. De koekjes aan de zijkant gaan aanbrengen nadat de mousse is opgesteven.
- Voor het maken van de compote.Doe de aardbeien, granaatappelpitjes, 50gr suiker en een scheutje water in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook en roer regelmatig. Laat zachtjes sudderen voor zo'n 20min. Week ondertussen de blaadjes gelatine in koud water. Haal van het vuur en haal de compote door een zeef, duw goed aan en vang het sap op. De overgebleven pitjes in de zeef gaan we niet meer gebruiken.Doe het opgevangen sap terug in het kookpotje, zet op het vuur en breng tot net onder het kookpunt (niet laten koken). Haal van het vuur en voeg de uitgewrongen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat de gelatine kan smelten. Zet even opzij
- Smelt de witte chocolade au bain-marie.Roer goed. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
- Doe de roomkaas in een mengkom en mix even los en luchtig. Voeg hier het aardbeien-granaatappelsap aan toe samen met de afgekoelde gesmolten chocolade, vanille essence, zeste van citroen en honing. Mix of meng tot een mooie gladde massa.Klop de room stijf op in aparte kom. Spatel de opgeklopte room door het roomkaas-bessen-chocolade mengsel. Meng met een spatel tot een mooie gladde massa. Meng niet te lang. Giet dit mengsel over de Madeira koekjes in de springvorm. Laat zo'n 3 a 4h (of nachtje) opstijven in de koelkast.
- Eenmaal opgesteven, verwijder voorzichtig de springvorm en het bakpapier aan de zijkanten. Smelt de resterende 20gr witte chocolade. Smeer de achterkant van de koekjes een beetje in met chocolade en schik ze dan langs de zijkant van de taart. Werk de taart verder af met verse aardbeien en granaatappelpitjes.Smullen maar