Vrijdag = visdag! Een oeroude traditie die ik maar al te graag verderzet want tradities zijn er nu eenmaal om in ere te houden. Een “zeetongske” met frietjes, een krokant gebakken vis met wat tartaar of een rolmops met lekker veel mayonaise. Allemaal pure nostalgie uit mijn kindertijd waar ik nog altijd van kan smullen. Vandaag gaan we de trendy tour op met “vrijdag = visdag” met deze ceviche van scampi. Een receptje dat perfect kan als hapje om met Pasen op tafel te toveren maar kan ook perfect als doordeweeks vrijdagmaaltje.
Ceviche, wat voor een beest is me dat?
Dit trendy visrecept is afkomstig uit Zuid-Amerika, Peru meer bepaald, waarbij rauwe plakjes vis gemarineerd worden op basis van citroen of limoen. Door de zuurte daarvan zal de vis garen.
Omdat we met rauwe vis werken, is het heel belangrijk om met verse vis te werken. Je kan eigenlijk elke vis gebruiken om ceviche te maken, zo maakte ik al eens een ceviche van zalm, die enorm populair is bij jullie trouwens 🙂
In dit receptje gebruik ik scampi’s die gemarineerd worden in een mengsel van limoensap, sinaasappelsap en nog enkele smaakmakers.
En we maken er een een echt Zuid-Amerikaans feestje van door de ceviche te serveren op een krokante tortilla in combinatie met een avocado crème & een mango salsa.

TIPS :
> Je kan de ceviche serveren als hapje maar kan ook als voorgerecht of als doordeweekse maaltijd.

Ceviche van scampi
Ingrediënten
Scampi ceviche
- 450 gr scampi's gepeld
- 1/2 jalapeno
- 1/2 sjalot
- 1/4 gele paprika de rest kan verwerken in de salsa
- 2 el koriander (of peterselie) fijngehakt
- 2 el limoensap
- 2 el sinaasappelsap
- 1 el olijfolie + extra
- snuifje zout
- 3 a 4 tortilla's
Mango salsa
- 1 mango
- 1/2 paprika (je kan deze gebruiken van de ceviche)
- 150 gr rode kool
- 1/2 jalapeno
- 2 el koriander of peterselie fijngehakt
- 1 limoen
- 2 el olijfolie
- zout
Avocadocrème
- 2 avocado's
- 1/4 sjalot
- 2 el griekse yoghurt
- 1 snuifje cayennepeper
- zout
Instructies
Voor de scampi ceviche
- Zorg dat het darmkanaal verwijderd is van de scampi'sHak de scampi's heel fijn.Hak de sjalot, jalapeno en gele paprika heel fijn. Meng de fijngehakte scampi met de sjalot, jalapeno, gele paprika, limoensap, koriander (of peterselie) sinaasappelsap, olijfolie en snuifje zout. Meng goed en laat zo'n 30min marineren.
Voor de mango salsa
- Schil de mango en snij in kleine blokjes. Hak de rode kool heel fijn. Snij de paprika in kleine blokjes.Hak de jalapeno heel fijn. Meng de mango, rode kool, paprika, jalapeno, peterselie, sap van een limoen, olijfolie en zout. Bewaar koel tot net voor het serveren.
Voor de avocadocrème
- Doe het vruchtvlees van de avocado in een blender samen met de sjalot, yoghurt, cayennepeper en zout. Mix tot een crème. Proef en breng nog verder op smaak met zout & peper.
Voor de afwerking
- Ik heb de tortilla in kleinere ronde toastjes gesneden eerst. Je kan ook kleine tortilla's gebruiken. Verhit een pan met wat olijfolie en bak de tortilla's mooi goudbruin aan weerszijde. Laat even uitlekken en afkoelen op keukenpapier.Smeer wat van de avocadocrème op de tortilla toastjes. Lepel hierop wat van de ceviche en werk af met de mango salsa.Smakelijk

1 thought on “Ceviche van scampi”