Eindelijk is januari voorbij, zo’n donkere lange maand! Laat februari maar beginnen, dat is weer ietsje dichter bij de lente en de zomer. Maar we sluiten deze maand af met één van mijn favorietjes tegenwoordig, een typisch Midden-Oosters receptje. Een gerechtje dat in die regio als ontbijt wordt gegeten maar naar mijn mening kan deze zowel als lunch of avondeten. Ik heb het over shakshuka, geen klassieke versie wel een shakshuka met pompoen.
Gekke naam hè, shakshuka. Probeer het maar eens 10x na elkaar te zeggen 😉. Maar wat is het nu eigenlijk? Heel simpel … eieren gegaard in een kruidige (en soms pittige) tomatensaus. Er bestaan heel wat versies en variaties op. Ja, dit is weer zo’n gerechtje waar je weer volop mee kan spelen qua ingredienten, kruiden, seizoenen …
Voor deze shakshuka, gaarde ik de eieren niet in een tomatensaus wel in een romige pompoensaus. ZA-LIG! Een gerechtje met slechts een minimum aan ingredienten maar een maximum aan smaak.
Het geheim van deze shakshuka zit hem in het trage garen van de pompoen en sjalot in de oven. De sjalot wordt zo lekker gekarameliseerd, de pompoen zachtjes geroosterd wat een smaakboom oplevert!
Ingrediënten (4 personen)
- 800gr pompoen
- 3 kleine sjalotten
- 1 teentje look
- 2el olijfolie + extra
- zout
- 200ml melk
- 1/2tl komijnpoeder
- 4 eieren
- Extra om te serveren : feta + platbrood/pitabrood
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in kleine gelijke blokjes (voor een gelijke garing).
Pel de sjaloten en hak grof.
Pel de look en hak grof.
Doe de pompoen, sjalot en look in een ovenschaal, overgiet met 2el olijfolie en ongeveer 1/4tl zout. Meng goed en rooster zo’n 45min in de oven tot de pompoen mooi gaar is. Hussel tijdens het bakken af en toe door de groenten. Merk je dat de groenten iets te bruin worden, kan je de schotel afdekken met aluminiumfolie en zo verder garen.
Doe de gare pompoen, sjalot en look in een blender samen met de melk en mix tot een gladde saus. Vind je de saus nog iets te dik, voeg nog wat melk toe.
Proef en breng verder op smaak met wat zout en peper.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie en het komijnpoeder.
Laat zo’n 1min mee bakken, voeg de pompoensaus toe, roer goed en laat de saus opwarmen.
Maak 4 kuiltjes in de saus, breek voorzichtig de eieren open (zonder de dooier stuk te maken) en giet in de kuiltjes.
Gaar de eieren zachtjes in de saus tot deze mooi gaar zijn (dooier nog lopend).
Werk de shakshuka af met wat feta en serveer met platbrood/pitabrood
Smakelijk!