Shakshuka met aubergines

Shakshuka met aubergines

Laten we het eens hebben over pannen en deze heerlijke shakshuka met aubergines. Wie net zoals mij “big fan” is van de Midden-Oosterse keuken dan ken je ongetwijfeld Shakshuka, spreek uit “Sjaksjoeka”. Het is een éénpansgerecht gemaakt met gepocheerde eieren in een pittige en kruidige tomatensaus afgewerkt met kaas. Een gerechtje dat je zowel als ontbijt, brunch, lunch of avondmaal kan serveren. Lekker veelzijdig dus.
En je kan ook volop spelen met ingredienten, kruiden en seizoenen. Iets wat ik maar al te graag en is geresulteerd in deze versie van Shakshuka met aubergines.

Shakshuka met aubergines

En ik maakte deze shakshuka in één van mijn nieuwe pannen van Greenpan. Ik ben namelijk uitgekozen als één van de ambassadeurs voor de “Make the Switch” campagne van het bekende pannenmerk. Een campagne waarover ik jullie binnenkort meer ga vertellen maar kort en bondig zal deze campagne inhouden om iedereen ervan bewust te maken over de gevaren van een traditionele antikleefpan en jullie te overtuigen om te switchen naar een gezonde antikleefpan.

Shakshuka met aubergines
Shakshuka met aubergines

Traditioneel vs Greenpan
Wat ik dus niet wist, is dat traditionele antikleefpannen bij oververhitting gifstoffen vrij geven. Dus je gezond maaltje wordt plotseling niet meer zo gezond. Plus bovendien bij de productie van dergelijke pannen komen er schadelijke stoffen vrij die ongezond zijn voor het milieu als voor onze gezondheid.
Daarom is Greenpan met een gezond alternatief op de markt gekomen met de keramische antikleefpan gemaakt van natuurlijke materialen op basis van zand. De keramische antikleeflaag “thermolon” is hittebestendig tot wel 450graden.
Ik ben ondertussen de pannen van Greenpan al een paar weken dagelijks aan het gebruiken of het nu is voor een simpele omelet, een stuk vlees of voor een grote pot soep. Ik merk wel degelijk een verschil, een positief verschil! De pannen worden snel en gelijkmatig warm, er blijft niets plakken in de pan, je hoeft zelfs minder vetstof te gebruiken en zijn in een handomdraai proper (ze kunnen/mogen zelfs in de vaatwasmachine). Nog een heel handig plusplunt van alle potten en pannen van Greenpan is dat ze zo licht zijn. Geen loodzware pannen die je met moeite kan opheffen.
En nog een handigheidje, ze mogen zelfs in de oven en zijn geschikt voor alle vuren.
Dus ja, ik ben fan. Jullie ook?

Shakshuka met aubergines

Ingredienten (4 personen)

  • 2 (grote) aubergines
  • 2 teentjes look
  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • 400gr tomatenblokjes (blik)
  • 1kl gerookt paprikapoeder
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 2el peterselie (fijngehakt)
  • 1el koriander (fijngehakt) *
  • 1/2 chilipeper
  • 1el suiker
  • 2el citroensap
  • 1el rode wijnazijn
  • 4 eieren (of meer)
  • feta
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Extra om te serveren : brood

*Geen fan van koriander, gebruik dan wat meer peterselie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Snij de aubergine in dunne plakjes. Wrijf in met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster de aubergines ongeveer 25min in de oven tot ze mooi zacht zijn.

Meng ondertussen de fijngehakte peterselie, koriander, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder en fijngehakte halve chilipeper in een ruime kom.
Haal de geroosterde aubergine uit de oven, snij in kleinere stukjes, doe bij in de kom met de kruiden en meng goed. Zet even opzij.

Pel de ui en look en hak fijn.
Snij de tomaten in blokjes.
Verhit een ruime (hoge) pan met een olijfolie en stoof hierin de ui en look voor 3 a 4min aan. Roer regelmatig.
Voeg de verse blokjes tomaten toe, roer even en laat 5min zachtjes mee bakken.
Voeg dan de tomatenblikjes (uit blik) toe samen met de aubergine, bruine suiker, citroensap en rode wijn azijn. Roer goed en laat 10min zachtjes sudderen.
Maak 4 kuiltjes in het tomaten-aubergine mengsel en breek boven elk kuiltje een ei. Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 5 a 7min garen tot de eieren mooi gaar zijn en toch nog lopend binnenin.

Serveer direct met wat verkruimelde feta en brood.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.