Straalt deze Eton Mess taart niet gewoon heel veel zomer uit? Ik krijg hier meteen een happy zomers gevoel bij. Deze taart is een leuke twist op de orginele Eton mess, een dessertje afkomstig uit de UK dat meestal uit room, fruit en meringue bestaat. Al deze elementen vind je ook terug in dit taartje met als toevoeging de heerlijk krokante boterige korst.
Een taartje gemaakt zonder enige bakvorm. Maar gewoon het deeg uitgerold en afgebakken. Geen prulwerk om deze in de bakvorm te leggen 😁. Bovenop de korst komt een heerlijk laagje mascarpone met room. En dan rijkelijk versieren met het beste van de zomer namelijk zomerfruit. Los gaan zou ik zeggen. En om helemaal Eton mess te zijn, wat meringues. Je kan deze makkelijk zelf maken (zie recept) of gewoon meebrengen van de supermarkt.
Een op en top zomers taartje die je deze zomer gewoon gemaakt moet hebben. Dus deel je creatie gerust als je deze taart op tafel hebt gezet. Heb ik altijd super graag 😉
Ingredienten korst
- 330gr patisseriebloem
- 1tl zout
- 200gr margarine/boter (koud)
- 3el suiker
- 2 eidooiers
- 6el ijskoud water
Ingredienten taart
- 250gr mascarpone
- 80ml room
- 2el poedersuiker
- vanille essence
- Zomerfruit (mix van aardbeien, blauwe bessen, frambozen, …)
- Meringues (zie recept)
Bereidingswijze
Begin met het maken van het deeg voor de bodem van de taart.
Meng de bloem met het zout en suiker. ( Als je een keukenmachine hebt, gebruikt deze dan om het deeg te maken).
Voeg de koude boter in blokjes toe en meng tot je kleine kruimels krijgt.
Voeg de 2 eidooiers toe en 4el van het ijskoude water. Kneed tot je een mooie deegbal krijgt. Is het nog iets te droog voeg dan nog 1 (eventueel een tweede) eetlepel toe tot je een mooie stevige deegbal krijgt.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 1h of langer in de koelkast opstijven.
*
Haal het deeg uit de koelkast en laat 5min op temperatuur komen.
Rol het deeg uit (op een vel bakpapier) tot een ronde schijf van ongeveer 30 a 35cm diamater. Leg het uitgerolde deeg met het bakpapier op een bakplaat. Laat nog eens 10min opstijven in de diepvries.
*
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bak de korst ongeveer 25 a 30min in de oven tot ze mooi goudbruin is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de afwerking van de taart.
Doe de mascarpone, room, poedersuiker en een beetje vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop los tot een mooi gladde massa.
Vlak voor het serveren.
Smeer dit mascarpone mengsel over de volledige afgekoelde bodem.
Werk af met vers fruit en meringues.
Smakelijk!