Parfait met Lemon Curd, vanilleroom en meringue

parfait-lemon-curd-meringue

Het is misschien nog iets te vroeg maar ik kan het niet laten om al aan mijn menu voor de feestdagen te denken. Ik ben verzot op de feestdagen, de aanloop er naar toe, het gezellige sfeertje en de “ietsjepietsie” stress voor je feestmenu.
Met je menu wil je nu eenmaal kunnen uitpakken maar een hele avond achter de kookpotten willen we toch vermijden. Dus het brainstormen naar de ideale gerechten is al begonnen bij mij en dit dessertje zou wel eens de ideale afsluiter kunnen zijn van een feestmaal.

parfait-lemon-curd-meringue

Het beantwoordt helemaal aan alle eisen die ik stel aan een feestgerechtje nl. op voorhand te maken, gemakkelijk maar toch iets om mee uit te pakken bij je gasten en het belangrijkste … kei lekker! Het is ook geen zwaar dessert maar lekker licht en verfrissend.
De lemon curd en de merengue kan je makkelijk een dag op voorhand maken en de vanilleroom klop je op vlak voor het serveren. Ideaal dus!

parfait-lemon-curd-meringue

Ingrediënten Lemon Curd (voor 5 personen)

 • 130ml citroensap (ongeveer 2 citroenen)
 • rasp van 2 citroenen
 • 200gr suiker
 • 125gr boter
 • 2 eieren

Ingrediënten meringue

 • 2 eiwitten
 • 50gr suiker
 • 50gr eiwitten

Extra > een spuitzak met eventueel een spuitmondje

Ingrediënten vanilleroom

 • 200ml room
 • 1 vanillepeul
 • 20gr poedersuiker

Bereidingswijze Meringue

Verwarm de oven voor op 90 graden.
Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

Maak de kom  waarin je het eiwit gaat opkloppen vetvrij met citroensap. Maak ook de klopper van je keukenmachine vetvrij.

Doe het eiwit in de mengkom en klop het eiwit stijf.
Zodra het eiwit begint stijf te worden, voeg dan rustig de suiker (witte suiker + poeder suiker). Blijf kloppen tot het eiwit goed stevig is en mooi blinkt.

Doe het opgeklopte eiwit in een spuitzak met spuitmondje.
Spuit kleine schuimpjes op de beklede bakplaat.
Bak de schuimpjes 2h in de oven op 90 graden.
Na 2h zet je de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat de meringues helemaal afkoelen in de oven.

Bereidingswijze Lemon Curd

Rasp de citroenen en pers ze uit.
Doe het citroensap met de zeste, suiker en boter in een steelpannetje.
Breng een iets grotere kookpot met water aan de kook (niet volledig gevuld), zet hierin het steelpannetje = au bain marie.

Roer goed zodat de suiker en boter kunnen smelten.
Eenmaal gesmolten, voeg dan de eieren toe en meng goed.
Blijf rustig roeren zodat de lemon curd kan indikken. Dit kan even duren. Zorg dat het water in de grotere kookpot zachtjes blijft koken zodat de curd kan garen.

De lemon curd is klaar wanneer hij de dikte van yoghurt heeft bereikt.
Giet de curd in een ovenschaal en bedek direct met een vel plasticfolie. Leg de folie echt op de curd zodat er geen velletje kan ontstaan.
Laat de lemon curd volledig afkoelen.

Afwerking

Vlak voor je de parfait wilt serveren, kan je best alles samenstellen. Als je dit te lang op voorhand zou doen dan is de merengue niet meer krokant.

Klop nog even de room op.
Doe de room, vanillezaadjes en suiker in een kom en klop stevig op.

Verdeel de lemon curd over 5 glaasjes. Schep hierop een beetje vanilleroom en verkruimel hierover de meringues.

Serveer direct!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.