Pasen is op komst en daar hoort ook een feestelijk ontbijtje of brunch bij.
En ook al wordt het opnieuw een ietwat rare Pasen in onze eigen bubbel, dat wil niet zeggen dat er geen klein feestje op tafel mag plaatsvinden. Integendeel, ik vind dat we dit jaar extra lang en lekker mogen genieten tijdens het Paasontbijt of brunch. En genieten dat ga je doen met deze zalige ontbijt borrelplank met alleen maar de lekkerste zoetigheden. Dit jaar hoeven we niet te kiezen tussen pannenkoeken, wafels of kaneelrolletjes … dit jaar gaan we voor de all in!
Een borrelplank dat staat altijd voor gezelligheid en proeven van een heel assortiment aan kazen en/of vleesjes met dipjes en toastjes. Iets waar je alleen maar fan van kan zijn. Ik probeer hier thuis minstens 1x per maand een apero plankje op tafel te toveren. De ene keer met kaas, de andere keer met charcuterie of “mezze” style met hummus & falafels. Telkens weer jezelf helemaal uitleven en gewoon over the top gaan. Ik kan dan ook uren scrollen op Pinterest & Instagram doorheen de prachtigste “charcuterie boards” waar echt pareltjes opstaan. Zo ben ik ook gebotst op zoete “borrelplanken” en zijn mijn hersenen een versnelling hoger beginnen te slaan š en leek me dit echt super leuk en origineel met Pasen in het vooruitzicht.
Voor mijn ontbijt borrelplank ging ik dus voor de combinatie van havermout-ricotta pannenkoeken, wafels met banaan en snelle kaneelrolletjes. Doe daarbij nog wat vers fruit, noten, verschillende confituren en choco en je hebt een zalig plankje om even van te genieten. Je kan hier natuurlijk zelf mee gaan spelen. Voeg eventueel nog deze lekkere gevulde croissants met perzik en abrikoos toe of mini-potjes gevuld met wat yoghurt, vers fruit en homemade granola. Voeg eventueel nog wat hartig gevulde eitjes toe.
Leef je dus volop uit en deel gerust een fotootje van je eigen creatie via Instagram of Facebook!
Ontbijt borrelplank
Ingrediƫnten
Ricotta-havermout pannenkoeken
- 100 gr havermout
- 1 tl bakpoeder
- 200 gr ricotta
- 4 eieren
- 2 el honing
- 1 tl vanille essence
Wafels met banaan
- 220 gr speltbloem
- 1 tl baking soda
- 1 tl kaneel
- 80 ml kokosolie (gesmolten)
- 60 ml kokosmelk (uit blik) of gewone melk
- 120 ml maple syrup (+ extra om te serveren) of honing of agave siroop
- 2 eieren
- 300 gr bananen (gepeld)
- Olie
Snelle cinnamon rolls
- 1 vel bladerdeeg (het makkelijkste is een rechthoekig vel bladerdeeg)
- 50 gr ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 3 el bruine suiker (cassonade)
- 2 tl kaneel
- 50 gr pecannoten
- 5 speculaasjes optioneel
- 1 ei
- 100 gr poedersuiker
- 1 tl vanille essence
- 2 a 3 el melk
Instructies
Ricotta-havermout pannenkoeken
- Doe de havermout in een blender en maal fijn tot meel. Meng dit meel met het bakpoeder, ricotta, eieren, honingen en vanille essence tot een mooi glad beslag.Verhit een pan met een scheutje olie of boter. Neem 1 grote eetlepel beslag, schep in de pan en duw iets aan. Laat mooi goudbruin bakken, draai dan om en bak ook goudbruin. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.
Wafels met banaan
- Meng de speltbloem met de baking soda en kaneel. Zet even opzij.Plet de bananen tot een papje. Doe de gesmolten kokosolie in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de maple syrup en kokosmelk. Mix even los.Voeg de eieren toe samen met het bananenpapje, mix tot een glad papje.Voeg het mengsel van bloem-baking soda-kaneel toe en meng tot een glad deeg.Verwarm je wafelijzer en vet in met wat olie. Schep met behulp van een ijsschep wat deeg in het wafelijzer.Bak de wafeltjes mooi goudbruin voor zoān 4 a 5min.De wafeltjes zijn heel zacht/mals als je ze uit het wafelijzer haalt. Ze zullen iets steviger worden bij het afkoelen maar blijven welk lekker mals.
Snelle cinnamon rolls
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Beleg een bakplaat met bakpapierMix de zachte boter even los en luchtig.Voeg de bruine suiker en kaneel toe en mix goed.Hak de noten en speculaasjes in kleinere stukjes.Rol het bladerdeeg uit en leg een lange kant voor je.Smeer in met het boter mengsel en verdeel hierover de stukjes noten & speculaas. Rol het deeg stevig op zodat je lange worst krijgt. Snij met een scherp mes het deeg in plakjes van zo'n 2cm.Leg de rolletjes op de beklede bakplaat. Wrijf in met losgeklopt ei. Bak de rolletjes mooi goudbruin en krokant in de oven voor zo'n 15 a 20min.Haal uit de oeven en laat ietwat afkoelen (niet helemaal want ze zijn op hun lekkerste als ze nog wat warm zijn). Maak ondertussen het glazuur. Meng de poedersuiker, vanille en 2el melk tot een mooi dik glazuur. Vind je het nog iets te dik, voeg nog een eetlepel melk toe.Overgiet de rolletjes met wat van het glazuur, serveer direct.