Een extra lang weekend in het vooruitzicht, voor mij toch maar ik vermoed voor vele onder jullie. Vier dagen lekker relaxen, rustig gaan sporten, misschien een fietstochtje, lekker lui wezen en natuurlijk ook iets lekker zoets uit mijn oven toveren zoals deze zomerse gevulde croissants met perzik en abrikoos. Heerlijk ‘s ochtends bij het ontbijt of voor in de namiddag bij een lekkere tas koffie. Ze gaan gewoon altijd smaken dat kan ik jullie wel garanderen 😉
Voor deze gevulde croissants, gebruik ik croissantdeeg uit blik. Je kent ze wel, het blik dat je moet openscheuren, dan “openploft”, uitrollen en uitsnijden op de stippellijnen. Dit brengt altijd wat nostalgie boven want vroeger tijdens mijn examenperiode leefde ik op deze croissants! Was één van de enige dingen die ik kon klaarmaken :-).
De vulling is lekker zomers met de perzik en abrikoos. Natuurlijk kan je hier ook ander fruit voor gebruiken zoals appel en peer.
Ingredienten (4 a 6 personen)
- 3 (kleine) abrikozen
- 1 perzik
- 1,5el honing
- 1kl maizena
- Snuifje kaneel
- 1 blik croissantdeeg
- 1 ei
- Handvol amandelschaafsel
- 2el roomkaas
- 2el poedersuiker
- 1 a 2el melk
Bereidingswijze
Begin met het maken van de perzik-abrikoos compote.
Halveer de abrikozen en perzik, verwijder de pitten en snij in kleine stukjes. Doe de stukjes fruit in een kookpotje samen met de honing, een klein scheutje water en breng zachtjes aan de kook. Laat het fruit dan zachtjes sudderen tot een dikke compote. Roer af en toe zodat het fruit niet aanbakt.
Meng de maizena met 2el water en voeg toe aan de compote samen met een snuifje kaneel. Laat al roerend een paar minuten doorkoken tot een mooie dikke compote. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
***
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Rol het croissantdeeg uit en snij in driehoekjes met behulp van de stippellijnen op het deeg. Maak een inkeping in het deeg van ongeveer 2cm aan de brede kant van waar je zal beginnen te rollen (staat op de verpakking duidelijk uitgelegd 😉
Lepel ongeveer 1 a 1,5el (per croissant) van de compote onderaan op het deeg. Rol de croissants op en leg op de bakplaat.
Wrijf de croissants in met wat losgeklopt ei en strooi over elke croissant want amandelschaafsel.
Bak de croissants mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 15 a 20min.
***
Haal de gebakken croissants uit de oven en laat ietwat of helemaal afkoelen. (Ik vind ze het lekker dat ze nog wat warm zijn).
Maak ondertussen het glazuur.
Roer de roomkaas mooi glad en voeg de poedersuiker toe. Meng terug heel goed. Voeg nu 1el melk toe. Roer goed, is het nog iets te dik voeg nog 1el melk toe. Dit mag niet te lopend zijn.
“Drizzle”wat van de roomkaas glazuur over de croissants en serveer.
Smakelijk!