Kwark … ik blijf het een grappig woord vinden, een typisch woord van onze noorderburen. Wij noemen het platte kaas en zij kwark, bijna hetzelfde enkel is kwark iets grover van structuur. Beide zijn gewoon super lekker of het nu gewoon met wat vers fruit en honing wordt geserveerd of zoals mijn wederhelft het altijd eet met bruine suiker. Je kan met deze super verse kaas ook perfect aan het bakken gaan en bijvoorbeeld deze gezonde en vooral super lekkere kwarkbroodjes maken.
Kwark of platte kaas
Als zuivel ambassadeur, zet ik maar al te graag de verschillende soorten zuivel in de kijker. Alles begint natuurlijk met melk, “melk van bij ons” die garant staat voor kwaliteit en yumminess. Om kwark en platte kaas te maken begint men natuurlijk ook met melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën, hier wordt nog een stremsel aan toegevoegd om in te dikken om vervolgens uit te lekken en wat er over blijft is verse kaas.
Voor op ieder moment van de dag
Kwark, platte kaas, verse kaas … kortom een heerlijk en super gezond zuivelproduct van bij ons. Eentje waarmee je de dag gezond en voedzaam mee kan inzetten. Ik ontbijt er regelmatig mee in combinatie met wat vers fruit en granola. En sinds kort gebruik ik dit power food ook in deze heerlijke broodjes of je kan ze ook cakejes noemen. Ze zijn ideaal om mee te nemen als ontbijt, als tussendoortje of als snack na het sporten.
De broodjes kan je makkelijk in het weekend al bakken, luchtdicht bewaren en je hebt altijd iets gezond in huis om te snacken of om mee te ontbijten.
De ingrediënten
De broodjes bestaat natuurlijk niet enkel uit kwark. Ze hebben natuurlijk ook wat stevigheid nodig en daar gebruiken we amandelmeel, chipzaadjes en wat bakpoeder voor. Verder gaat er ook nog wat zeste van citroen bij en de klassieke ingrediënten zoals kokosolie, eitjes, wat melk en agavesiroop als zoetmiddel. Wat deze broodjes helemaal onweerstaanbaar maken zijn stukjes chocolade die bij in het deeg gaan. Je kan deze ook perfect vervangen of aanvullen met noten, rozijn, stukjes appel, blauwe bessen …
Kwarkbroodjes
Ingrediënten
- 200 gr kwark
- 30 ml kokosolie (gesmolten)
- 40 ml melk (gewone melk of amandelmelk)
- 50 gr agavesiroop (of honing of maple syrup)
- 1 tl vanille essence
- 2 eieren
- 250 gr amandelmeel
- 30 gr chiazaad
- 1/2 tl zeste van citroen
- 50 gr chocolate chips (puur) of fijngehakte pure chocolade
- 1,5 tl bakpoeder
Instructies
- Doe de kwark in een mengkom samen met de gesmolten kokosolie, melk, agavesiroop, vanille essence en eieren. Mix even los tot een glad papje. Voeg het amandelmeel, chiazaad, zeste van citroen, chocolate chips & bakpoeder toe en meng goed. Laat het deeg 30min opstijven in de koelkast.Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg een bakplaat met bakpapierRol dan kleine balletjes van het deeg of schep balletjes met behulp van een ijsschep.Bak de broodjes zo'n 25 a 30min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Bewaar ze luchtdicht.