“Elien, lust jij eigenlijk alles?”, een vraag die ik regelmatig krijg. Wel ik ben van een “niets luster” dan een “heel veel luster” gegaan. Natuurlijk zijn er nog ingrediënten of gerechten waarvan ik niets moet weten. Ik denk dan aan mosselen en meloen (watermeloen lust ik dan weer wel). En dan zijn er nog garnalen … grijze garnalen ben ik verzot op. Van scampi’s of gamba’s moet ik niets weten als ze in z’n geheel worden geserveerd. Fijngehakt zoals in deze zoete aardappelkoekjes met garnalen, kan ik eindeloos lang van smullen 😀
De koekjes
Zoals gezegd, in deze koekjes worden garnalen (scampi’s of gamba’s) fijngehakt tot je de textuur van gehakt krijgt. Dit mengsel gaan we mengen met fijn geraspte zoete aardappel en heel veel smaakmakers wat dat hebben deze 2 ingrediënten echt wel nodig. Dat op smaak brengen doen we met een sjalotje, een teentje look wat jalapeno peper, peterselie, sap en zeste van limoen. Verder gaan er nog eitjes en bloem bij dit mengsel. Eenmaal gemengd, is het niet meer dan snelle koekjes vormen en ik gebruikte daar weer eens mijn ijsschepper voor. Deze koekjes hoeven niet perfect rond of egaal te zijn, ze mogen er wat ‘rustiek’ uitzien.
Hoe we deze gaan bakken? Misschien kan je het wel raden als je mij al even volgt … in de oven natuurlijk. Hoef je minder vetstof te gebruiken en gaan ze ook makkelijker heel blijven. Als je ze in de pan gaat bakken, kunnen ze sneller uit elkaar gaan vallen of in de pan blijven plakken. De oven is veel makkelijker 🙂
TIP > Lust je nu geen garnalen, misschien ben je er allergisch voor … je kan de garnalen ook perfect vervangen door kip(gehakt).
Wat eten we er bij?
Ik serveerde er een een snelle avocado-tomaten salsa bij en wat restjes labneh (uitgelekte yoghurt) van de vorige dag. Geen labneh in huis of geen zin om deze te maken, meng dan gewoon 150gr Griekse yoghurt met 50gr roomkaas en breng wat op smaak met peper en zout. Een lekker origineel en snel te maken doordeweeks maaltje dus.
Je kan deze zoete aardappelkoekjes echter ook als hapje serveren. Maak ze dan iets kleiner en serveer met labneh of met een klassieke guacamole.
Zoete aardappelkoekjes met garnalen
Ingrediënten
Zoete aardappelkoekjes met garnalen
- 225 gr zoete aardappel (geschild en fijn geraspt)
- 200 gr scampi's gepeld
- 1 sjalot (klein)
- 1/4 jalapeno (of ander pepertje)
- 1/2 teentje look
- 1 tl zeste van limoen
- 2 el limoensap
- 1 ei
- 100 gr bloem
- Zout
- Olie
Avocado-tomaten salsa
- 250 gr kerstomaten
- 2 avocado's
- 1/4 rode ui
- 1/4 jalapeno peper (of ander pepertje)
- 2 el peterselie fijngehakt
- 2 el limoensap
- Zout
- Olijfolie
- Labneh om erbij te serveren
Instructies
Zoete aardappelkoekjes
- Doe de gepelde en schoongemaakte garnalen in een blender of foodprocessor en mix tot je de textuur van gehakt krijgt. Pel de sjalot en hak fijn.Hak de jalapeno heel fijn.Pel het teentje look en hak fijn. Meng de fijngeraspte zoete aardappel met de fijngehakte garnalen, sjalot, jalapeno, look en zeste van limoen. Meng goed.Voeg de zeste van limoen, ei, bloem en snuif zout toe. Meng tot een stevig mengsel.TIP > Is dit mengsel te droog, voeg een beetje olijfolie toe.TIP > Is dit mengsel te nat, voeg nog wat extra bloem toe.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier.Vorm koekjes of balletjes van het groenten-garnalen mengsel. TIP > Gebruik een ijsschepper. Dit hoeven geen perfect egale koekjes te zijn, ze mogen er rustiek uitzienBak de koekjes zo'n 20min in de oven tot ze mooi goudbruin. Draai de koekjes tijdens het bakken zodat ze langs beide kanten goudbruin worden.
- Terwijl de koekjes in de oven staan, kan je de salsa maken.Halveer de kerstomaten of snij ze in kwarten.Pel de rode ui en hak fijn. Snij het vruchtvlees van de avocado in blokjes. Hak de jalapeno fijn. Meng de kerstomaatjes met de rode ui, avocado, jalapeno, peterselie, limoensap en snuifje zout.
- Serveer de koekjes met de salsa van tomaten en avocado en wat labneh.Heb je geen labneh, meng dan zo'n 150gr griekse yoghurt met 50gr roomkaas en kruid met peper en zout.Smakelijk