De vis van het jaar als glansrol op je kerstmenu! Het hoeft niet altijd kabeljauw of zalm te zijn, dit lekker visje “van bij ons” kan even goed feestelijk zijn. Dat bewijst dit receptje voor rogvleugel met saffraansaus.
Een gerechtje dat uitblinkt in eenvoud en tegelijkertijd ook in heel veel pure smaken. Geen recept met een eindeloos lange ingrediëntenlijst, dat bewijst maar weer dat je met slechts enkele ingrediënten toch iets heel smaakvol op tafel kan toveren.
Rog is zo’n lekkere vis dat deze naar mijn mening niet al te veel opsmuk nodig heeft. Ik stoomde deze gewoon in mijn stoomoven (je kan deze ook pocheren), daardoor blijft ie lekker sappig en blijft zijn heerlijke smaak behouden. Verder gebruiken prei en aardappeltjes, ook hier weer vrij klassieke ingrediënten die toch lekker veel smaak aan een gerechtje kunnen geven. Het is de saffraansaus die het gerechtje een speciale maar toch zo’n lekkere toets geeft.
Bij saffraan zal je misschien niet denken dat die ook een “ingrediënt van bij ons is”. Je zou eerder denken dat dit iets typisch uit het Midden-Oosten (meer bepaald Iran). Wel in mijn buurgemeente wordt dit kostbare goedje ook gekweekt namelijk bij Belgische Saffraan.
Hoe maken we deze rogvleugel met saffraansaus
“Preparation is the key to success”, dat moet je in het hoofd houden tijdens de feestdagen! En ook bij dit receptje. Veel werk, moeite, ingrediënten of tijd vraagt dit echt niet.
Een paar uur van tevoren kan je de room al infuseren met de saffraan. Hiervoor breng je room tot net onder het kookpunt, haal van het vuur, voeg de saffraandraadjes toe en laat infuseren. Deze ga je pas opnieuw gebruiken wanneer je de saus gaat maken.
Wat je nog op voorhand al kan doen? De prei was en in ringen snijden en de krieltjes halveren.
Zo’n 35 a 30min alvorens te serveren, zet je de krieltjes in de stoomoven.
De roggevleugel kan hier vervolgens ook gewoon bij, deze heeft zo’n 20 a 25min nodig. De laatste 6min zet je er de preiringen bij zodat deze ook kunnen garen. Ik bereide het meeste in mijn stoomoven (AEG SteamPro Combi stoomoven). Ik geef je hieronder en in het receptuur nog heel wat tips voor de bereiding van het gerecht als je geen stoomoven hebt. Je kan krieltjes ook gewoon koken, de prei aanstoven en de roggevleugel pocheren.
Tips & vragen voor het maken van deze rogvleugel met saffraansaus
- Is er een alternatief voor de rogvleugel? Je kan hier eender welke vis voor gebruiken. Een klassiek stukje kabeljauw, zalm of schelvishaasje kan ook perfect.
- Kan ik er ook een andere makkelijke saus bij serveren? Ja, zeker! Niet iedereen is een fan van saffraan. Je kan in dit recept ook de saffraan weglaten. Je kan op het laatste dan de saus nog afwerken met wat groene kruiden zoals peterselie, kervel en wat bieslook
- Kan je dit receptje makkelijk op voorhand maken? Je kan het niet volledig op voorhand maken, je kan al wel heel veel voorbereiding doen waardoor het werk toch beperkt blijft.
- Halveer de aardappeltjes al op voorhand. Zet deze in de stoomoven zo’n 30min voor het serveren. Je kan kan de krieltjes ook gewoon koken in water.
- De prei kan je op voorhand in plakjes snijden. Ook de prei stoomde ik, deze heeft slechts 7 a 8min nodig. Je kan eventueel de prei ook gewoon mee bakken in de pan met de champignons.
- De saffraan dient eerst te infuseren in de room, dit kan je ook al makkelijk op voorhand doen.
- De rogvleugel stoom, pocheer of kook je gewoon vlak voor het serveren. Dit vraagt weinig werk of moeite.
- De saus maak je ook vlak voor het serveren. Dit vraagt eveneens niet veel werk of tijd.
Rogvleugel met saffraansaus
Ingrediënten
- 350 ml kookroom
- 1 buisje saffraan
- 700 gr krieltjes
- 3 preien
- 1 sjalot
- 200 ml witte wijn
- 150 ml groentebouillon
- 4 rogvleugels
- Peper en zout
- olijfolie
Instructies
- Begin met de room te verwarmen tot net onder het kookpunt.Haal van het vuur en voeg de draagjes saffraan toe. Roer en laat minstens 1h of langer "infuseren".
- Halveer de krieltjes (je hoeft deze niet te schillen) Was de preien goed. Snij 2,5 prei in fijne ringetjes (deze gaan we ook stomen). De resterende halve prei gaan we heel fijn snijden (deze gaat mee in de saus).Pel de sjalot en hak fijn.TIP > Dit kan je ook al makkelijk een paar uur van tevoren doen.
- Stoom of kook de krieltjes gaar. Reken op zo'n 25 a 30min in de stoomoven. Gebruik je een stoomoven, de roggevleugel (kruid deze enkel met wat peper en zout) heeft zo'n 15 a 20min nodig om te garen dus deze kan je gewoon bij in de stoomoven zetten. Daarnaast kan je ook de preiringen de laatste 6min bij in de stoomoven zetten om te garen.TIPS > Heb je geen stoomoven, dan kan je de prei ook gewoon in een pan aanstoven. TIPS > De roggevleugel kan je ook garen in een klassieke oven als je geen stoomoven hebt. Leg de roggevleugels in een grote ovenschaal en overgiet met zo'n 350ml warme bouillon (vis of groente) en zet voor zo'n 20min in de oven (op 180 graden) TIPS > Je kan de roggevleugel ook gewoon pocheren in bouillon op het vuur. Reken op zo'n 10 a 12min. Breng bouillon aan de kook, haal dan van het vuur en voeg de roggevleugels toe. Het visvlees dient mooi wit en stevig zijn en makkelijk van de graat komen.
- Terwijl alles in de (stoom)oven staat kan je de saus maken.Verhit een kookpotje met een royale scheut olijfolie.Stoof hierin de sjalot en de fijngehakte prei eerst mooi glazig aan voor zo'n 7 a 8min.Blus met de wijn en laat voor de helft inkoken. Dit duurt zo'n 5min. Schenk er de bouillon en saffraanroom bij, breng aan de kook en laat ongeveer 5min koken. Je kan nu nog even met een staafmixer door de saus gaan om ze glad te krijgen maar dit hoeft niet.
- Als de aardappelen, vis en prei gaar zijn, kan je gaan serveren.Verdeel de aardappeltjes en preiringen over de borden. Leg hierop de gare roggevleugels en giet er de saus over.Smakelijk !
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu, check dan zeker ook even deze receptjes.