Christmas pudding

Bij Kerstmis kan een enige echte Engelse Christmas pudding niet ontbreken, een stevig toetje bomvol gedroogd fruit geserveerd met een simpele vanillesaus. De klassieke bereiding is in een kookpot met kokend water, ik gebruikte mijn AEG SteamPro stoomoven voor de bereiding van dit dessertje.

“A very British” dessertje dat ik met jullie ga delen namelijk de enige echte Christmas pudding. Verwacht vooral niet een pudding zoals wij die kennen in de vorm van vanille- of chocoladepudding. Een Engelse Christmas pudding is eigenlijk een cake die gegaard wordt in kokend water. Verwacht je aan een rijkelijk en licht kruidige cake bomvol gedroogd fruit. Vaak wordt deze pudding vlak voor het serveren ook nog geflambeerd maar is niet per se nodig.

Zoals gezegd is de bereiding ietwat vreemd omdat deze gekookt wordt. Ik koos voor een iets “handigere” manier, ik maakte gebruik van mijn AEG SteamPro Combi stoomoven. Ik stoomde mijn Christmas pudding. Is veel makkelijker en eens ie de oven staat, hoef je er 2.5u niet meer naar om te kijken. Dessertjes in de stoomoven? Als je mij dat begin dit jaar had verteld, ik had je uitgelachen in je gezicht (whoops ).

Een stoomoven dat was enkel maar voor groenten. Dat was mijn idee.
Daar zat ik dus echt verkeerd. In een stoomoven kan je volwaardige maaltijden en weekmenu’s bereiden en beperkt zich echt niet tot enkel groenten. Pasta, vis, vlees, soep, groenten, fruit, dessertjes … het kan allemaal. Zo maakte ik een “one pot” met pasta, gehaktballetjes in tomatensaus, een groentesoepje, hummus, vis met kruidenkorst, wortelcake … allemaal met 100% stoom. Met als resultaat super smaakvolle gerechtjes, veel gezonder (vitamines blijven beter bewaard), vetarm, de textuur en kleur van de ingrediënten blijven ook beter bewaard.

Maaltjes klaarmaken in mijn stoomoven is ook “de handen vrij hebben”. Je zet er alles in, zet de timer (eventueel met startuitstel) en je kan ondertussen is anders doen zonder dat je zorgen moet maken dat alles overkookt of je maaltje uitdroogt. Ben je net zoals mij een “meal prep freak”, de AEG SteamPro combi stoomoven is zo ruim dat je er meerdere bereidingen/maaltijden gelijk in kan maken. Je hoeft je vooral geen zorgen te maken dat je kip naar vis zal proeven die per toeval ook in de stoomoven staat, er is geen smaakoverdracht. Super handig toch?

Bij Kerstmis kan een enige echte Engelse Christmas pudding niet ontbreken, een stevig toetje bomvol gedroogd fruit geserveerd met een simpele vanillesaus. De klassieke bereiding is in een kookpot met kokend water, ik gebruikte mijn AEG SteamPro stoomoven voor de bereiding van dit dessertje.

Hoe maken we deze Christmas pudding?

Je begint 1 dag van tevoren met het weken van de gedroogde vruchten (krenten, rozijnen dadels en veenbessen). Ik liet deze weken in appelsap, traditioneel wordt dit gedaan in brandy of cognac.

De volgende dag gaan we het deeg maken dat eigenlijk identiek is aan een cakebeslag. Hiervoor doe je zachte boter, gewone suiker, bruine (cassonade) suiker, kaneel en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine) en mixt dit bleek en romig voor een paar minuten. Dan voeg je één voor de eieren toe, mix steeds goed. Als laatste voeg je nog melk, paneermeel (of broodkruim), de geweekte vruchten en zelfrijzende bloem toe. Dit schep je in een ingevette cake of bakvorm. Bedek de pudding met bakpapier, dit dient echt direct op de pudding te liggen. Bedek ook de gehele vorm (bovenkant, onderkant en zijkanten) met aluminiumfolie.
Stoom de Christmas pudding voor zo’n 2,5h in de stoomoven (op 99 graden).

Check de tips & vragen voor de bereiding van deze pudding als je geen stoomoven hebt.

Ik serveerde bij deze Christmas pudding een simpele klassieke vanillesaus.
Hiervoor verwarm je kort de melk met de zaadjes van een vanillestok, laat niet koken. Haal van het vuur en zet minstens 30min opzij. Zo kan de melk de vanille rustig opnemen. Je kan dit al een paar uur van tevoren doen, des te langer des te beter de vanillesmaak.

Vervolgens verwarm je de melk opnieuw op een zacht vuur (niet koken).
Ondertussen klop je eidooiers luchtig en bleek met de suiker. Giet hierbij de warme melk, roer goed los en giet nu alles terug in het kookpotje. Verwarm al roerend de saus tot deze zachtjes begint in te dikken. De saus mag vooral niet te dik zijn, textuur van yoghurt. Laat vooral niet koken want dan gaat ze shiften. Serveer de vanillesaus warm bij de Christmas pudding.

Tips & vragen voor het maken van deze Christmas pudding

  • Ik heb geen stoomoven, kan ik deze Christmas pudding dan maken? Ja zeker, dan kan je deze op de klassieke manier maken namelijk met behulp van een kookpot op het vuur met water. In de kookpot zet je een klein kommetje zodat je cakevorm de bodem van de kookpot niet kan raken. Het is ook belangrijk om voor een cakevorm/bakvorm uit 1 geheel te kiezen (geen springvorm). Zorg er ook voor dat er geen water in de cakevorm kan lopen en je hou ook in de gaten dat er genoeg water in de kookpot is. Je zal een paar keer water in de kookpot moeten bijgieten.
  • Kan ik deze Christmas pudding makkelijk op voorhand maken? Ja zeker, des te langer op voorhand des te lekkerder ie wordt. Met te staan, wordt ie lekkerder. Dus maak deze 2 a 3 dagen op voorhand. Het is belangrijk dat je de pudding warm serveert. Gebruik opnieuw je stoomoven om deze op te warmen, reken toch op ongeveer 30 a 40min.
    • Geen stoomoven? Verwarm de pudding dan op dezelfde manier dan hoe je deze hebt bereidt namelijk in een kookpot met water en op de bodem een klein kommetje. Reken hier toch op ongeveer 1h30 a 2h
Bij Kerstmis kan een enige echte Engelse Christmas pudding niet ontbreken, een stevig toetje bomvol gedroogd fruit geserveerd met een simpele vanillesaus. De klassieke bereiding is in een kookpot met kokend water, ik gebruikte mijn AEG SteamPro stoomoven voor de bereiding van dit dessertje.
Bij Kerstmis kan een enige echte Engelse Christmas pudding niet ontbreken, een stevig toetje bomvol gedroogd fruit geserveerd met een simpele vanillesaus. De klassieke bereiding is in een kookpot met kokend water, ik gebruikte mijn AEG SteamPro stoomoven voor de bereiding van dit dessertje.

Christmas pudding

Bij Kerstmis kan een enige echte Engelse Christmas pudding niet ontbreken, een stevig toetje bomvol gedroogd fruit geserveerd met een simpele vanillesaus. De klassieke bereiding is in een kookpot met kokend water, ik gebruikte mijn AEG SteamPro stoomoven voor de bereiding van dit dessertje.
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • Cakevorm/bakvorm
  • Bakpapier & aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Chrismas Pudding

  • 150 gr krenten
  • 280 gr rozijnen
  • 150 gr gedroogde veenbessen
  • 200 gr dadels
  • 200 ml appelsap (of brandy of cognac)
  • 250 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 45 gr bruine suiker (cassonade)
  • 55 gr suiker
  • 1 tl kaneel
  • 1,5 tl zeste van sinaasappel
  • 3 eieren
  • 150 gr zelfrijzende bloem
  • 100 gr broodkruim/paneermeel
  • 150 ml melk

Vanillesaus

  • 500 ml melk (halfvolle of volle)
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 150 gr suiker

Instructies
 

Christmas pudding

  • Je begint 1 dag van tevoren met het weken van de gedroogde vruchten (krenten, rozijnen dadels en veenbessen) in appeslap (of brandy of cognac).
  • De volgende dag
    Doe de zachte boter, gewone suiker, bruine suiker, kaneel en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine) en mix dit bleek en romig voor een paar minuten.
    Dan voeg je één voor de eieren toe, mix steeds goed.
    Als laatste voeg je nog de zelfrijzende bloem, paneermeel, melk en de geweekte vruchten toe.
    Schep het deeg in een ingevette cake of bakvorm.
    Bedek de pudding met bakpapier, dit dient echt direct op de pudding te liggen. Bedek ook de gehele vorm (bovenkant, onderkant en zijkanten) met aluminiumfolie.
    Stoom de Christmas pudding voor zo'n 2,5h in de stoomoven (op 99 graden).
  • Tip > Maak deze Christmas Pudding makkelijk een paar dagen op voorhand. Des te langer ie staat des te meer smaak. Check de Tips & Vragen voor het opwarmen van de pudding + hier kan je ook het alternatief lezen als je geen stoomoven hebt.

Vanillesaus

  • Verwarm kort de melk met de zaadjes van een vanillestok, laat niet koken. Haal van het vuur en zet minstens 30min opzij. Zo kan de melk de vanille rustig opnemen.
    Je kan dit al een paar uur van tevoren doen, des te langer des te beter de vanillesmaak.
  • Vervolgens verwarm je de melk opnieuw op een zacht vuur (niet koken).
    Ondertussen klop je eidooiers luchtig en bleek met de suiker. Giet hierbij de warme melk, roer goed los en giet nu alles terug in het kookpotje. Verwarm al roerend de saus tot deze zachtjes begint in te dikken. De saus mag vooral niet te dik zijn, textuur van yoghurt.
    Laat vooral niet koken want dan gaat ze shiften.
    Serveer de vanillesaus warm bij de Christmas pudding.
    Smakelijk
Trefwoord AEG SteamPro combi stoomoven, dadels, dessert, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, rozijnen, stoomoven, vanillesaus, veenbessen

Nog meer lekkers uit je AEG SteamPro combi stoomoven toveren, check dan zeker ook even deze receptjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.