Tomatensoep, wie lust dat nu niet. Een echte klassieker, eentje waarmee je bij zowel groot als klein scoort zeker als er dan ook nog eens balletjes inzitten. Iedereen heeft zo wel zijn eigen unieke recept voor de lekkerste tomatensoep, misschien hebben jullie wel een “secret” familierecept. Wel ik deel maar al te graag mijn geheimen voor de lekkerste tomatensoep in dit receptje van soep van geroosterde tomaten.
Geen kookpot wel een oven
Mijn grootste geheim is de manier van bereiden. Laat dus je kookpot in de kast staan maar draai je oven aan. Als jullie mij al even volgen, weten jullie ongetwijfeld dat ik een waar “oven mens” ben. Met mijn nieuwe AEG SteamPro combi stoomoven is het alleen nog maar “erger” geworden 😃. Persoonlijk vind ik dat de groenten zo veel meer smaak krijgen door ze te roosteren of garen in de oven. Voor deze soep gebruikte ik de fantastische functie “koken met vocht” dan wordt er een combi gemaakt van hetelucht en stoom/vocht. In deze functie heb je de mogelijkheid tussen weinig, medium of veel vocht. Ik gebruikte voor het roosteren van de tomaten dan ook voor de functie koken met weinig vocht, op deze functie kan je ook hoog gaan qua temperatuur. Ideaal om te roosteren maar de tomaatjes worden zo ook lekker zacht.
Tomaten power
Het eerste geheim voor de lekkerste tomatensoep kennen jullie ondertussen. Dat is de oven. Het tweede zijn de hoofdingrediënten in deze soep, tomaten. Gebruik verse tomaten en aangezien deze nu op hun best en lekkerst zijn, is het eigenlijk nu de tijd om dit soepje te maken. Ik gebruikte een mix van kerstomaatjes en gewone tomaten. Naast de klassieke ui en look combinatie, gaan er ook nog verse pruimen in dit soepje. Dit zorgt voor een licht zoete toets in de soep en past heerlijk bij tomaten.
Kokosmelk en popcorn
Room en balletjes, de klassieke afwerking van een tomatensoep.
Je kan deze 2 perfect ook toevoegen aan dit soepje. Ik ging de iets exotischere kant op door kokosmelk te gebruiken. En ook de balletjes werden vervangen … say what??? Het beste van de soep vervangen … we vervangen deze door iets anders lekkers namelijk popcorn. Zoute popcorn om precies te zijn. Je kan deze gewoon van de supermarkt meebrengen of maak deze zelf (receptje kan je hieronder in de notities vinden).
Soep van geroosterde tomaten
Ingrediënten
- 750 gr tomaten of kerstomaten
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 300 gr (verse) pruimen
- 1 rode peper
- 1,5 tl oregano
- 30 gr bruine suiker – cassonade
- 240 ml kokosmelk
- zout
- Olijfolie
- zoute popcorn (*)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Snij de tomaten in kwarten, als je kerstomaten gebruikt halveer deze dan. Doe de tomaten in een ruime ovenschaal. TIP !! Heb je een combi stoomoven, gebruik dan de combi functie met weinig vocht.
- Pel de ui en look en hak fijn. Verwijder de pitten van de pruimen en snij in blokjes.Halveer de peper, verwijder de zaadjes en hak fijn.Doe de groenten bij de tomaten, voeg ook de oregano, bruine suiker, royale snuf zout en wat olijfolie toe. Meng goed en rooster voor zo'n 30 a 40min in de oven. Hussel af en toe door de tomaten.
- Doe de tomaten, groenten, vrijgekomen sap en kokosmelk in een blender of kookpot en mix tot een gladde soep.Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
- Werk de soep af met zoute popcornSmakelijk
Notities
Of maak deze zelf : *100gr pofmaïs
*50gr boter
*1el gerookt paprikapoeder
*1tl chilivlokken of cayennepeper
*1/2tl tijm
*zout Laat de boter smelten in een ruime pot (met deksel).
Voeg de kruiden (niet het zout) toe, roer even en voeg dan de maïs toe. Roer even, zet het deksel op de pot en laat de maïs poffen.
Als de maïs is gepoft, haal de pot van het vuur en voeg meteen een royale snuf zout toe.