En we zijn weer een jaartje ouder mogen worden. Over mijn exacte leeftijd ga ik niet uitweiden 😉 ik ga jullie wel alles vertellen over deze veel te lekkere (bijna verslavend zelfs) brownie koekjes. Ideaal om die leeftijd even te vergeten, dat is nu eenmaal de kracht van koekjes in combinatie met veel chocolade 😀 .En om mijn verjaardag toch wat glans te geven gaf ik deze koekjes nog een feestelijke glitter/Sprinkle make-over.
Chocolate overload
Brownies, dat is eerst een heel dun krokant korstje vooraleer je bij die super smeuïge “fudgy” binnenkant komt. Geen licht cakeje, een ware “chocolate overload” en helaas telkens weer onweerstaanbaar 😀
Al die elementen, ja ook die onweerstaanbaarheid, zitten ook verwerkt in deze brownie koekjes. Krokant aan de buitenkant super smeuïg binnenin. Een ideaal koekje om samen met de kids te maken of wanneer je enorm veel “goesting” hebt in zoet of chocolade en je wilt je volledig laten gaan.
Sprinkle Sprinkle
Deze koekjes zijn ook ideaal om te trakteren (voor je verjaardag bijvoorbeeld) want hier scoor je nu eens ongetwijfeld mee. Ik maakte de brownie koekjes extra fleurig (want anders is het maar een saai bruin koekje) met Sprinkles. Op je verjaardag mag je je gewoon vol smijten, ja ook als je al 30+ bent. In vele supermarkten kan je klassieke “Sprinkles” of discbolletjes vinden en deze kan je daar perfect voor gebruiken. Let wel op dat deze kunnen verkleuren of uitlopen tijdens het bakken. Ik koop mijn Sprinkles meestal bij Bouwhuis of Sprinklelicious, hier hebben ze bakvaste glitters.
“With a touch of … “
En dan wil ik het nog over één bepaald ingrediënt hebben in deze veel te lekkere koekjes … zout. In elk baksel moet gewoon een snuifje zout, dat is zo. Maar in deze koekjes moet net dat tikkeltje meer. Klinkt vreemd maar gewoon doen want chocolade en zout (het best grof zeezout) dat is een match made in heaven.
Brownie koekjes
Ingrediënten
- 225 gr pure chocolade
- 55 gr boter/margarine
- 95 gr patisseriebloem
- 10 gr cacaopoeder (ongezoet)
- 4 gr bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 2 eieren
- 100 gr suiker
- 90 gr bruine suiker (cassonade)
- 1 tl vanille essence
- 85 gr chocolade chips (puur) (of fijngehakte pure chocolade)
- grof zeezout om af te werken
- Sprinkles – Glitters om af te werken (optioneel)
Instructies
- Breek de chocolade in kleinere stukjes en doe samen met de boter in een kookpotje.Laat zachtjes smelten; roer goed tot een gladde massa.Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
- Meng de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en 1/4tl zout. Zet even opzij
- Doe de eieren, suiker, bruine suiker en vanille in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix voor zo'n 5min tot een romige massa. Voeg de gesmolten chocolade-boter toe en mix nog eens een minuutje.Doe hierbij de het bloem-cacao mengsel en mix tot een dik deeg. Voeg op het laatste de chocolate chips of de fijngehakte chocolade toe en meng nog even kort. Het deeg zal nog ietwat lopend zijn. Laat zo'n 10 a 15min in de koelkast opstijven. Laat ook niet te lang in de koelkast staan anders zal het deeg te hard worden.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier. Rol kleine balletjes van het deeg en leg op de bakplaat. De koekjes zetten tijdens het bakken amper uit dus je hoeft er niet al te veel plaats tussen te laten. Wrijf de koekjes nu in met een heel klein beetje water, haal ze de door de sprinkles. Maak de koekjes niet te nat, gewoon een beetje vochtig zodat de glitters kunnen blijven plakken. Duw de deegballetjes heel voorzichtig wat aan/wat platter. (de randjes zullen wat scheuren is normaal). Hoeft niet per se, je zal dan ietwat bollere en geen platte koekjes hebben. Bak de koekjes voor zo'n 14 a 15min. Haal uit de oven, de koekjes zullen nog heel wak zijn strooi er meteen wat grof zeezout over. Laat ze eerst afkoelen op de bakplaat, ze zullen harder worden tijdens het afkoelen. Eenmaal stevig, leg op een rooster en laat volledig afkoelen. Bewaar luchtdichtSmullen maar!