Gepocheerde rogvleugel met groentesalsa

Gepocheerde rogvleugel met groentesalsa. Een lekker gezond recept voor gepocheerde rogvleugel met groentesalsa. Dit eenvoudige gerecht heb je op minder dan 30min op tafel. Een receptje met de vis van het jaar, een simpele salsa op basis van tomaten en courgette, zelfgemaakte aardappelchips en een sausje op basis van plattekaas.

PSSSTTT … heb je het al gehoord? De “vis van het jaar” is afgelopen dinsdag aangekondigd en wie het nog niet heeft meegekregen, dit jaar gaat de rog met deze eer lopen. Een reden te meer om deze ietwat onbekende vis voor mezelf “in the spotlight” te zetten met dit lekkere en o zo simpel receptje van gepocheerde rogvleugel met groentesalsa en krokante aardappelchips.

Veelzijdige rog

Om eerlijk te zijn, had ik nog nooit roggevleugel klaargemaakt. Ik grijp altijd naar de de klassieke kabeljauw en zalm. Nochtans is rog ook super veelzijdig en kan je zowel bakken, pocheren, stomen, in de oven klaarmaken, in papillot en ook koud serveren. Een vis die trouwens bij zowel groot als klein in de smaak zal vallen aangezien en geen graten inzitten. Iets wat bij mij vaak een afknapper is om vis op het menu te zetten.

Visseizoenen

Nog een voordeel van deze “vis van het jaar”, hij is het hele jaar door van uitmuntende kwaliteit. Ja, er bestaat ook zoiets als visseizoenen, net zoals bij groenten en fruit. De vis is op zijn best in het juiste seizoen. De vis is dan niet alleen verser en daardoor ook lekkerder, je maakt er ook een duurzame en “beter voor de portemonnee” keuze mee.
Wist je trouwens dat vorig jaar de Belg gemiddeld zo’n 9,6kg vis, week- en schaaldieren kocht. Daarvaan bleek meer dan de helft van de verkochte verse vis kabeljauw of zalm te zijn, ja ik pleit ook schuldig 😀
Nochtans zijn dit typische importvissen die perfect te vervangen zijn door iets minder gekende vissoorten van bij ons. De boodschap is dus duidelijk “varieer met vis van bij ons” dan ben je zeker van topkwaliteit, je steunt er de lokale economie mee en je beperkt de voedselkilometers.
Check dus zeker even de viskalender op Lekker van bij ons

Nog enkele handige “rog weetjes” :
* In de viswinkel zal je voornamelijk roggevleugels vinden. Ook de wangetjes en lever zijn ware delicatessen
* Rog wordt in onze Belgische wateren vooral opgevist als bijvangst van tong
* Vries nooit maar echt nooit rog in, het visvlees verdraagt dit namelijk niet.

Let’s get cooking

Nu jullie alle geheimen van de “vis van het jaar” weten, wordt het tijd om deze op het menu te zetten en dit receptje klaar te maken.
Een super easy receptje dat je makkelijk op 30min op tafel hebt staan.
De prachtige roggevleugels worden in bouillon gepocheerd, dit duurt nog geen 10min alvorens deze klaar zijn. Je kan ze dan direct warm serveren of koud serveren. Bij de vis serveren we een eenvoudige groentesalsa op basis van tomaten, courgette, sjalot en peterselie. Simpelheid troef maar met de beste ingrediënten die nu volop in het seizoen zijn.
Een patatje mag ook niet ontbreken. Je kan hier perfect verse frietjes of puree of geroosterde aardappeltjes bij serveren. Ik maakte er krokante huisgemaakte aardappelchips bij. Je dient enkel met behulp van een dunschiller, dunne plakjes te snijden, op een bakplaat leggen met wat olijfolie en kruiden om dan krokant te bakken in de oven.
Oh ja en een sausje hoort er natuurlijk ook bij. Geen vette rijkelijke saus, wel een super simpel sausje op basis van plattekaas en wat mayonaise.
Kortom dit is een bordje vol met lekkere ingrediënten “van bij ons”!

Gepocheerde rogvleugel met groentesalsa. Een lekker gezond recept voor gepocheerde rogvleugel met groentesalsa. Dit eenvoudige gerecht heb je op minder dan 30min op tafel. Een receptje met de vis van het jaar, een simpele salsa op basis van tomaten en courgette, zelfgemaakte aardappelchips en een sausje op basis van plattekaas.

Gepocheerde rogvleugel met groentesalsa

Een lekker gezond recept voor gepocheerde rogvleugel met groentesalsa. Dit eenvoudige gerecht heb je op minder dan 30min op tafel. Een receptje met de vis van het jaar, een simpele salsa op basis van tomaten en courgette, zelfgemaakte aardappelchips en een sausje op basis van plattekaas.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 1 liter bouillon (groente of vis)
 • 4 aardappelen
 • 5 trostomaten
 • 1/2 courgette
 • 1 sjalot
 • 2 el peterselie (fijngehakt)
 • 1 el azijn
 • 1 el citroensap
 • 4 roggevleugels
 • 250 gr plattekaas
 • 1 el mayonaise
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Instructies
 

 • Begin met de bouillon zachtjes aan de kook te brengen.
  Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  Beleg 1 of 2 bakplaten met bakpapier
  Snij met behulp van een dunschiller dunne plakjes van de aardappel en leg ze op de bakplaat (de schijfjes mogen niet op elkaar liggen). Wrijf ze in met olijfolie en kruid met peper en zout.
  Rooster ze zo'n 12 a 15min (afhankelijk van de dikte) goudbruin en krokant in de oven.
 • Als de bouillon kookt, zet op een zacht vuurtje.
  Kruid de roggevleugels met peper en zout en leg ze in de bouillon.
  Pocheer zachtjes voor zo'n 7 a 8min (afhankelijk van de dikte).
 • Terwijl de vis aan het pocheren is.
  Snij de tomaten en courgette in kleine blokjes.
  Pel de sjalot en hak fijn.
  Meng de blokjes tomaten, courgette, sjalot, azijn, citroensap, peterselie peper en zout.
  Bewaar koel.
  TIP > Je kan deze salsa al een paar uur op voorhand maken.
  Voor het sausje meng de plattekaas met de mayonaise. Bewaar ook koel
 • Haal de gare gepocheerde vis uit de bouillon, laat even uitlekken op wat keukenpapier.
  Je kan de roggevleugels warm serveren in dit receptje of laat volledig afkoelen.
  Serveer de vis met de salsa van groenten, het sausje en werk af met de krokante aardappelchips.
  Smakelijk
Trefwoord aardappelen, courgette, doordeweeks recept, gezond recept, plattekaas, roggevleugel, snelle recepten, tomaten, vis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.