Een feestelijk en o zo lekker taartje om alvast in de stemming voor mijn verjaardag komende woensdag. Over mijn leeftijd ga ik vooral niet uitweiden, ik ga je wel alle details vertellen van deze heerlijke plattekaastaart met rode vruchten. Een taartje dat het gewoon helemaal heeft. Fris, zoet, een crunchy bodem, zomerse bessen en dan “the finishing touch” met de madeleintjes. Een echt feesttaartje dat je ook op perfect eender welke dag op tafel kan toveren want elke dag moet een party zijn!
Guilty pleasures
Je verjaart maar 1x op een jaar dus dan trek je alle registers open en dat heb ik gedaan met dit taartje. Een frisse taart op basis van plattekaas of kwark zoals onze noorderburen zeggen. Aan het plattekaas mengsel voegde ik een zomerse compote toe van rode vruchten. Natuurlijk kan je hier weer eindeloos gaan variëren met fruit dat je in huis hebt of in seizoen is. Geen kwarktaart zonder een crunchy bodem, daar heb ik één van mijn Guilty pleasures voor gekozen … stroopwafels. Zoals gezegd, je verjaart maar 1x dus alles is toegestaan dan 😉
Ook hier weer kan je voor eender welk favoriet koekje kiezen, speculaas zou hier ook perfect in werken.
Madeleintjes
Het recept is is vrij klassiek gehouden, het zit hem in de afwerking. Ik werkte de taart namelijk nog af met mijn lievelingscakejes, madeleintjes. Alles is toegestaan op je verjaardag dus ook een taart versieren met je favoriete cakejes :-D. Dit is natuurlijk geen must maar is wel een originele manier om een kwarktaart te serveren. Je zou ook Oreo koekjes, sigarenkoekjes, macarons … kunnen gebruiken. Gebruik je fantasie 😉
Plattekaastaart met rode vruchten
Equipment
- springvorm +/- 22 a 24cm
Ingrediënten
- 450 gr mix van rode vruchten (extra om af te werken)
- 175 gr stroopwafels (of andere koekjes)
- 60 gr boter
- 7 blaadjes gelatine (Ik gebruik Dr. Oetker)
- 100 gr suiker
- 1 tl vanille essence
- 400 gr plattekaas // kwark
- 200 ml room
- 10 a 12 madeleintjes zie notities
Instructies
- Doe de mix van rode vruchten in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook.Laat zo'n 15 a 20min zachtje sudderen.Haal dan door een zeef en vang het sap op.
- Beleg ondertussen de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier.
- Maal de stroopwafels in grove korrels.Smelt de boter en voeg toe aan de stroopwafel korrels.Schep dit in de springvorm, verdeel over de gehele bodem en duw goed aan. Laat opstijven in de koelkast.
- Laat de gelatine weken in koud water
- Doe het opgevangen sap van de rode vruchten samen met de suiker en vanille essence terug in het kookpotje en breng zachtjes aan de kook.Als dit eenmaal kookt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed en laat ietwat afkoelen. Voeg dan de kwark toe en meng goed.
- Klop de room lobbig op en spatel deze onder het bessen-kwark mengsel. Giet dit over de stroopwafel bodem en laat minstens 3h of langer opstijven.
- Vlak voor het serveren, schik je de madeleines rond de kwarktaart. Ik sneed één kant van de madeleintjes wel wat bij zodat deze recht was en smeerde wat honing op deze kant zodat het cakeje makkelijker blijkt hangen/plakken.Decoreer nog met rode vruchten. Smakelijk
ik vond een geweldige dessert om bij de verjaardag of bij de koffie of tussen doortje te geven