Als deze hamburger muffins nu eens geen leuk bakprojectie voor het weekend is. Geen zoete muffins, wel hartige cakejes gevuld met gehakt, wat kaas, augurkjes en ketchup natuurlijk. Kortom alle elementen van een burger in deze muffins. Een leuk en vooral lekker bakprojectje voor dit weekend en ideaal om te serveren bij een apéro of als doordeweeks maaltje.
Burger & broodjes
Een lekkere hamburger moet voor mij een smaakvolle sappige burger hebben maar ook het broodje mag niet onderdoen. Vaak zijn dat slappe smaakloze broodjes en dan is mijn “goesting” al over 😀 . Een hamburgerbroodje moet lichtjes krokant zijn en binnen lekker fluffy.
Deze elementen zijn daarom ook aanwezig in hamburger muffins waarvoor ik een “no fail” gistdeeg heb gebruikt. En mijn AEG SteamPro Combi Stoomoven zit er ook wel voor iets tussen 😁
Gistdeeg perfectie
Gistdeeg, ik heb er heel lang van “gegruweld”. Ja het is lekker, maar het maken draaide altijd uit op een sisser. Het deeg rees niet, was te vast, te zwaar … kortom het was nooit goed. Wel na jaren van research, uitproberen en experimenteren heb ik eindelijk “het receptuur” voor perfect gerezen fluffy smaakvol gistdeeg. En dit deel ik maar al te graag met jullie!
Dit recept kan je trouwens gebruiken voor heel wat toepassingen zoals de bekende Cinnamon rolls of puddingbroodjes.
“Het Geheim”
Mijn geheim voor dit gistdeeg is eerst je keukenmachine het deeg voor zo’n 5min laten kneden, dan zelf met de hand nog eens zo’n 3 a 4min kneden tot een elastisch deeg. Vervolgens laat je het deeg minstens 1h rusten en rijzen, leg een handdoek over deze kom en zet op een warme tochtvrije plaats.
Voor dat laten rijzen heb ik dankzij mijn AEG SteamPro Combi stoomoven een handig “trucje”. Deze oven heeft namelijk een “brood laten rijzen” functie. Stoom verbetert en versnelt de deegbereiding en voorkomt dat het deeg uitdroogt en houdt het elastisch. Ideaal voor deze muffins of voor eender welk deeg op basis van gist.
Na een uurtje rijzen, verdeel je dit deeg in balletjes. Kneed elk balletje nog eens kort en leg deze in een muffin bakvorm. Laat opnieuw zo’n 45min rusten en rijzen om dan uiteindelijk mooi goudbruin gebakken te worden in de oven. In dit receptje beleggen we het deeg eerst nog met gehaktballetjes en wat kaas alvorens te bakken.
Ook tijdens het bakken voegt mijn AEG SteamPro dat extra toetsje magie toe namelijk weer die stoom. De muffin is veel luchtiger, rijst beter en wordt de korst krokanter.
De vulling
De vulling van deze muffins bestaat uit gehaktballetjes, die we eerst al bakken in de pan. Vlak voor het bakken van de broodjes, beleggen we de deegballetjes met de gehaktballetjes, wat kaas en mooi goudbruin bakken in de oven. De gehaktballetjes kan je natuurlijk op smaak brengen zoals je zelf wenst. Ik voegde enkel wat sjalot en look toe maar je kan deze wat pit geven met een pepertje of nog wat extra kaas toevoegen.
Hamburger muffins
Ingrediënten
Gistdeeg
- 2 el boter
- 125 ml melk
- 300 gr bloem
- 15 gr droge gist
- 1 el suiker
- 1/2 tl zout
- 1 ei
Vulling
- 1/2 sjalot
- 1/2 teentje look
- 200 gr gehakt
- 2 eieren
- 30 gr paneermeel
- 100 gr geraspte kaas
- augurkjes (in fijne schijfjes)
- ketchup
- Peper en zout
- olijfolie
Instructies
Gistdeeg
- Smelt de boter, eenmaal gesmolten haal van het vuur en giet er de melk bij. Roer even en zet opzij.Meng de suiker met het gist in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).Voeg hier de bloem en zout aan toe. Meng kort Voeg het boter-melk mengsel toe samen met het ei.Laat de machine het deeg voor 5min kneden tot een mooie deegbal.Na 5min kneden met de machine, ga je het deeg zelf kneden met de hand voor zo'n 3 a 4min tot een mooi elastisch deeg.Leg de deegbal in een ingevette diepe kom. Dek af met een handdoek en zet op een tochtvrije plaats voor 1h.
- Verdeel het deeg in zo'n 12 deegballetjes.Bol elk bolletje op en leg elk balletje in een ingevette muffinbakvorm.Laat nog eens zo'n 45min rijzen. (ondertussen kan je gehaktballetjes maken)
Vulling
- Pel de sjalot en look en hak fijn.Meng het gehakt met de sjalot, look, 1 ei, paneermeel, peper en zout. Rol kleine gehaktballetjes.Verhit een pan met olijfolie en bak hierin de gehaktballetjes mooi goudbruin en gaar.Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Duw in elk deegballetje een gehaktballetje.Wrijf elke muffin in met losgeklopt ei en strooi over elke muffin een royale laag geraspte kaas.Bak de muffins voor zo'n 18 a 20min tot ze mooi goudbruin en gaar gebakken zijn.Laat lichtjes afkoelen en serveer ze lauw met wat plakjes augurk en ketchupSmakelijk